Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κύπελλο Ελλάδος: Έκανε τη δουλειά της η ΑΕΚ

Νίκη με 2-0 επί του Απόλλωνα

20 Ιανουαρίου 2021 23:30
Κύπελλο Ελλάδος: Έκανε τη δουλειά της η ΑΕΚ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ΑΕΚ μπορεί να μην έπιασε σπουδαία επίπεδα απόδοσης, αλλά έκανε τη δουλειά της, επικρατώντας του Απόλλωνα Σμύρνης με 2-0 και παίρνοντας σαφές προβάδισμα πρόκρισης για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι στο 7' και ο Λιβάι Γκαρσία στο 88' έδωσαν τη νίκη στην Ένωση, η οποία φανέρωσε αδυναμίες στην επίθεση και δεν έφτιαξε πολλές ευκαιρίες.

Στα θετικά της αναμέτρησης για την ΑΕΚ ήταν η εξαιρετική παρουσία του νεαρού δεξιού μπακ, Βεντάντ Ραντόνια, στο ντεμπούτο του, αλλά και η σταθερότητα του Ζίγκα Λίτσα που δείχνει να καθιερώνεται στο κέντρο της άμυνας.

Έτσι παρατάχθηκαν

Με σχηματισμό 4-3-3 παρατάχθηκε η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ. Τερματοφύλακας ήταν ο Τσιντώτας, με τετράδα στην άμυνα τους Ραντόνια, Σβάρνα, Λάτσι και Λόπες από δεξιά προς αριστερά. Στον άξονα έπαιξαν οι Σάκχοφ, Γαλανόπουλος και Σιμάνσκι, στο δεξί άκρο της επίθεσης κινήθηκε ο Τάνκοβιτς, στο αριστερό ο Αλμπάνης και στην κορυφή ο Ολιβέιρα.

Ο Γιώργος Παράσχος κατέβασε τον Απόλλωνα στο ΟΑΚΑ με 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Κότσαρης, με δίδυμο στόπερ τους Λισγάρα, δεξί μπακ τον Τσαμπούρη και αριστερό τον Βιτλή. Κιτοκό και Φατιόν ήταν το δίδυμο των αμυντικών χαφ, με την τριάδα των Μπεντινέλι, Χουχούμη και Καραγκούνη να πλαισιώνει τον σέντερ φορ, Βάρκα.

Το ματς

Μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο πεντάλεπτο, η ΑΕΚ ευτύχησε να προηγηθεί στην πρώτη καλή στιγμή του αγώνα. Ο Τάνκοβιτς ξεκίνησε τη φάση βγάζοντας σέντρα από τα δεξιά, με την μπάλα να φτάνει στην απέναντι πλευρά και τον Λόπες. Ο Πορτογάλος με κεφαλιά-πάσα τη γύρισε προς τη μικρή περιοχή, εκεί όπου ο Ολιβέιρα δεν πρόλαβε να μπει στην πορεία της μπάλας, αλλά ο Σιμάνσκι που καιροφυλακτούσε στο δεύτερο δοκάρι την έστειλε στα δίχτυα με αριστερό πλασέ για το 1-0 της ΑΕΚ!

Ο Απόλλων έφτασε κοντά στην ισοφάριση στο 10', όταν ο Τσιντώτας απέκρουσε την κοντινή προβολή του Φατιόν έπειτα από εκτέλεση φάουλ. Στη φάση υπήρχε οφσάιντ που δεν υποδείχθηκε, συνεπώς εάν το γκολ έμπαινε θα μετρούσε κανονικά αφού στο ματς δεν υπήρχε VAR. Η ΑΕΚ "απάντησε" στις ευκαιρίες στο 15' όταν ο Τάνκοβιτς πέρασε εξαιρετική κάθετη πάσα για τον Ολιβέιρα, όμως ο Πορτογάλος αρχικά νικήθηκε σε τετ α τετ από τον Κότσαρη και στη συνέχεια έστειλε την μπάλα άουτ με δεύτερη προσπάθεια.

Με εξαίρεση ένα διάστημα που πίεσε και κέρδισε μεζεμένα κόρνερ, δίχως όμως αποτέλεσμα, η Ένωση είχε ένα άγονο 15 λεπτο (15'-30'), ενώ και ο Απόλλωνας δεν πήρε ιδιαίτερα ρίσκα στην επίθεση. Τα ματς "ζωντάνεψε" στο 31', με τον Λόπες να προωθείται και να σουτάρει ελάχιστα άουτ από διαγώνια θέση, ενώ την ίδια κατάληξη είχε και το διαγώνιο σουτ του Τάνκοβιτς έπειτα από ωραία ατομική ενέργεια. Στο 34' η άμυνα της ΑΕΚ "κοιμήθηκε" σε δεύτερη στημένη φάση (μετά από αυτή του 10'), όμως ο λισγάρας που βρέθηκε ολομόναχος στη μεγάλη περιοχή έπιασε χλιαρή κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα χωρίς δύναμη στα χέρια του Τσιντώτα.

Τίποτα δεν άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο, με την επιθετικότητα της ΑΕΚ να κοπάζει και τον Απόλλωνα να αδυνατεί να απειλήσει, παρά τις αλλαγές του Γιώργου Παράσχου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το δεύτερο μέρος δεν είχε καθόλου ευκαιρίες, με την κακή απόδοση της ΑΕΚ να αναγκάζει τον Μανόλο Χιμένεθ να επιστρατεύσει τα "βαριά" όπλα του, περνώντας στο ματς αρχικά τον Λιβάγια (αντί του Τάνκοβιτς) και εν συνεχεία τους Γκαρσία και Μάνταλο (αντί των Ολιβέιρα και Γαλανόπουλο).

Η φρεσκάδα και η ποιότητα των "βασικών", ωστόσο, λίγο άλλαξαν τη μετριότητα εικόνα της Ένωσης, το επιθετικό παιχνίδι της οποίας χαρακτηρίστηκε από μεγάλη "φλυαρία" χωρίς ευκαιρίες. Η πρώτη μεγάλη φάση της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο σημειώθηκε στο 79', με τον Γκαρσία να βγάζει τη σέντρα και τον Σάκχοφ να σπαταλά σημαντική ευκαιρία, στέλνοντας την μπάλα άουτ με κοντινή προβολή.

Η συνεργασία δύο αλλαγών "κλείδωσε" τη νίκη της ΑΕΚ. Στο 88' ο Μάνταλος έγινε κάτοχος της μπάλας μετά από διώξιμο του Λισγάρα και έβγαλε ωραία μπαλιά στον Γκαρσία. Από διαγώνια θέση ο εξτρέμ της Ένωσης πλάσαρε με το δεξί και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-0, που παρέμεινε μέχρι τέλους, αφού το δυνατό σουτ του Κάλισιρ στο 93' πέρασε λίγο άουτ.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Ραντόνια, Σβάρνας, Λάτσι, Λόπες, Σιμάνσκι (85΄ Σιμόες), Γαλανόπουλος (65΄ Μάνταλος), Σάκχοφ, Τάνκοβιτς (55΄ Μαχαίρας), Αλμπάνης (55΄ Λιβάγια), Ολιβέιρα (65΄ Γκαρσία).

ΑΠΟΛΛΩΝ (Γιώργος Παράσχος): Κότσαρης, Τσαμπούρης, Λισγάρας, Βιτλής (64΄ Τσιλούλης), Χοχούμης, Καλίσιρ, Φατιόν (46΄ Σλίβκα), Κιτοκό (64΄ Λαγός), Καραγκούνης (64΄ Μουνιέ), Μπεντινέλι (78΄ Κραγιόπουλος), Βάρκας.

Πηγή: Sportdog.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share