Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Champions League: Μαρσέιγ-Ολυμπιακός 2-1 - Άδικη ήττα με δύο πέναλτι

Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε στην Μασσαλία και συνεχίζει στο Europa League

2 Δεκεμβρίου 2020 00:50
Champions League: Μαρσέιγ-Ολυμπιακός 2-1 - Άδικη ήττα με δύο πέναλτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία πολύ «κρύα» και μάλλον άδικη ήττα γνώρισε απόψε ο Ολυμπιακός στο Βελοντρόμ, όπου και έχασε με 2-1 από τη Μαρσέιγ, παρότι στο ημίχρονο προηγούνταν με 1-0. Σε έναν αγώνα όπου συνολικά σε όλο το ματς δεν δέχθηκε 2 φάσεις από τους γηπεδούχους, αλλά εκείνοι κατάφεραν να σκοράρουν δις από το σημείο του πέναλτι.

Η δεύτερη περίπτωση μάλιστα αμφισβητήθηκε και μάλλον εύλογα από τους «ερυθρόλευκους», ενώ γενικότερα θα επιστρέψουν από τη Μασσαλία με πολλά παράπονα από τις αποφάσεις των διαιτητών.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ, Χολέμπας στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Μπουχαλάκη, Εμβιλά στα «6αρο-8άρια», τον Καμαρά πιο μπροστά σε ρόλο «10», τους Βρουσάι, Φορτούνη στα άκρα και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης. Ωστόσο δείτε τι έκανε ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Η ΜΑΡΣΕΪΓ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ «ΦΟΡΤΩΣΕΙ» ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑ

Ετσι ξεκίνησε το ματς και τι ήθελε να «πετύχει» ο Πορτογάλος κόουτς με τη συγκεκριμένη τριάδα στον άξονα; Απόκτηση καλής ανασταλτικής λειτουργίας (με Μπουχαλάκη), σωστή πάσα τόσο κοντινή όσο και μακρινή (ελέω Εμβιλά), αλλά και πολλά τρεξίματα (κυρίως με τον Καμαρά).

Την ίδια στιγμή ο Φορτούνης είχε έναν σχετικά πιο ελεύθερο ρόλο στο δημιουργικό σκέλος και δεν ήταν στον «ασβέστη» και οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στο γήπεδο με πλάνο και ορθολογική σκέψη.

Στα πρώτα 10 λεπτά οι γηπεδούχοι θέλησαν να πιέσουν. Εμειναν ψηλά, πρέσαραν και δημιούργησαν ορισμένα μικροπροβλήματα στην «ερυθρόλευκη» ανάπτυξη. «Φόρτωσαν» τη δεξιά τους πλευρά όπου ήταν ο Παγιέτ, αλλά δεν έφτιαξαν κάποια «καθαρή» φάση. Σε 2-3 περιπτώσεις σήκωσαν την μπάλα, την «γέμισαν» στα καρέ του Σα, αλλά ευκαιρία γιοκ...

ΠΡΩΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΟΡΤΟΥΝΗ, ΠΡΩΤΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Κάπου εκεί οι Πειραιώτες άρχισαν να βγαίνουν μπροστά. Μάλιστα στο 13' έφτασαν για πρώτη φορά με αξιώσεις στα καρέ του Ματαντά και δεν ήταν τυχαίο πως αυτό συνέβη από τα δεξιά.

Μέχρι πρότινος ο αγώνας παίζονταν στην άλλη πτέρυγα, αλλά μόλις οι «ερυθρόλευκοι« άπλωσαν το παιχνίδι τους για τον Φορτούνη, απείλησαν κιόλας. Ο 28χρονος σέντραρε, ο Ελ Αραμπί πήρε την κεφαλιά και ο γκολκίπερ της Μαρσέιγ μπλόκαρε εύκολα μεν, αλλά ίσως άρχισε να... αντιλαμβάνεται τι θα επακολουθήσει, Θα δείτε το γιατί.

Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΛΛΑΞΕ ΑΡΔΗΝ

Λίγο αργότερα είχαμε την πρώτη τρόπο τινά εσωτερική αλλαγή των φιλοξενουμένων, καθώς περίπου στο τέταρτο ο Φορτούνης άρχισε να βρίσκεται πιο πολύ στον άξονα και ο Καμαρά να τον καλύπτει δεξιά. Αυτό επέτρεψε τον Ολυμπιακό να πάρει την κατοχή και να «αναγκάσει» τη Μαρσέιγ να μην βρίσκεται τόσο ψηλά.

Δεν είναι τυχαίο πως έκτοτε οι Γάλλοι απείλησαν μόνο μία φορά ουσιαστικά με τον Τοβέν στο 19' (σουτ πέρασε λίγο άουτ), σε λάθος του Ελ Αραμπί που τους έβγαλε στο τρανζίσιον.

Ο Παγιέτ προσπαθούσε μεν να δημιουργήσει ρήγματα αλλά ο Βρουσάι ντουμπλάριζε τον Χολέμπας ανασταλτικά και όσες σέντρες του τελικά πέρασαν, αποδείχθηκαν εύκολη «λεία» για τους Σεμέδο, Σισέ, πλην της παράλληλης για Ρονζιέ που σούταρε απελπιστικά άουτ μέσα από το «κουτί».

Το τελείωμά του ήταν κακό, αλλά «μένει» ως η μόνη φορά που οι φιλοξενούμενοι επέτρεψαν σε αντίπαλό τους να πάρει την κατοχή στα 10 μέτρα από τον Σα,δηλαδή στην «καρδιά» της άμυνάς τους.

«ΤΟΥΒΛΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΑΡΑ ΚΑΙ 1-0

Στον αντίποδα οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν πια (και) από τον άξονα και κάθετα και το «γιατί» έχει 9 γράμματα. Φορτούνης.

Στο 30' τους «έτρεξε» στην αντεπίθεση αλλά το «κόψιμό» του για τον Ελ Αραμπί ανακόπηκε από τον Τσαλέτα-Τσαρ και λίγο αργότερα σε μία πανομοιότυπη, ως ένα βαθμό, φάση έστρωσε στον Βρουσάι που «κλείστηκε» μεν αλλά είδε τον Καμαρά στο όριο της μεγάλης περιοχής και του πάσαρε.

Ο 23χρονος έκανε μία επαφή με το δεξί και ύστερα εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» που κατέληξε στα δίχτυα του αντίπαλου γκολκίπερ.

Εξαιρετικό τελείωμα. «τούβλο» όπως λέγαμε μικροί, αλλά μεγάλο credit παίρνει και ο Φορτούνης. Ξεκίνησε τη φάση πίσω από τη σέντρα, συνδυάστηκε με τον Χολέμπας, «κουβάλησε» την μπάλα μέχρι το 1/3 της Μαρσέιγ και έπαιξε έξυπνα για τον νεαρό μεσοεπιθετικό.

Ο οποίος επ' ευκαιρία πρέπει να σημειωθεί πως ξεκίνησε «τρακαρισμένος», εύλογα, στα πρώτα λεπτά η πλευρά του δέχθηκε πίεση, αλλά μετά το 15'-20' ήταν πάρα μα πάρα πολύ καλός. Η ασίστ στο γκολ ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα της εικόνας του μέχρι την ανάπαυλα.

Μέχρι την ανάπαυλα η Μαρσέιγ αναλώθηκε εκ νέου σε κάποια γεμίσματα που ισοδυναμούσαν με βούτυρο στο ψωμί των φιλοξενουμένων αμυντικών και ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια έχοντας κεφάλι στο σκορ.

Η ΜΑΡΣΕΪΓ ΠΕΤΥΧΕ 2 ΓΚΟΛ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

Σέντρα στο δεύτερο μισό και για τους «ερυθρόλευκους» ο Φορτούνης διατηρήθηκε πίσω από τον Ελ Αραμπί, σε έναν σχηματισμό που έμοιαζε με 4-4-1-1.

Η Μαρσέιγ όμως διαθέτει παίκτες με ποιότητα και μπήκε δυνατά. Εκ νέου αδυνατούσε να φτιάξει «καθαρές» φάσεις, μέχρι το 75' είχε μία «σχετικά» επικίνδυνη κεφαλιά με τον Τσαλέτα, αλλά τότε ήταν που γύρισε το αποτέλεσμα σε 2-1.

Ναι χωρίς ουσιαστικές ευκαιρίες, βρήκε δις στόχο και πήρε το προβάδισμα. Αμφότερες από το σημείο του πέναλτι και με τον Παγιέτ.

Η πρώτη φορά που καταλογίστηκε η εσχάτη των ποινών ήταν στο 54', δύο λεπτά μετά το μαρκάρισμα του Σισέ επί του Τοβέν (52'). Σε ροή αγώνα ο Χέσους Μανθάνο δεν υπέδειξε κάτι αντικανονικό, ο Γάλλος έμεινε πεσμένος και υπήρξε έλεγχος από το VAR.

Από όπου ενημέρωσαν τον Ισπανό ρέφερι να δει τη φάση, όπερ και εγένετο. Παράβαση υπήρξε και τελικά αποφάνθηκε πως ήταν μέσα στην περιοχή του Σα. Για εκατοστά μάλλον. Ο Παγέτ ευστόχησε στο 55' από τα 11 βήματα και έφερε το ματς στα ίσα.

Ο ΜΑΝΘΑΝΟ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΤΗ ΦΑΣΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΕΝΑΛΤΙ, «ΦΩΝΑΖΟΥΝ» ΟΙ «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ»

Ο Ολυμπιακός όμως ακόμη και με 1-1 θα έμενε πάνω από τους Γάλλους και θα εξασφάλιζε μίνιμουμ την 3η θέση του ομίλου. Για τους γηπεδούχους η ισοπαλία ήταν σαν ήττα, όμως εξακολουθούσαν να μην βρίσκουν λύσεις απέναντι στην «ερυθρόλευκη» άμυνα.

Ισα ίσα που οι Πειραιώτες ήταν εκείνοι που στα επόμενα λεπτά επισκέφθηκαν 1-2 φορές με αξιώσεις την αντίπαλη περιοχή. Ο αγώνας «κυλούσε» κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των «ερυθρολεύκων», όπου στο 72' υπήρξε το σοκ.

Σε σουτ του Ρονζιέ αρχικά υποδείχθηκε φάουλ εκατοστά έξω από την περιοχή του Σα, επειδή ο Ραφίνια έκανε χέρι, Οντως ο Βραζιλιάνος μπακ βρήκε την μπάλα αντικανονικά και μάλιστα είδε και την κίτρινη κάρτα. Τότε όμως επενέβη και πάλι το VAR.

Ο Ρικάρντο Μπενγκοετσέα ενημέρωσε τον συμπατριώτη του πως ο 35χρονος ήταν εντός της «ερυθρόλευκης» περιοχής και ο Ισπανός έδειξε την άσπρη βούλα. Χωρίς καν να δει τη φάση ο ίδιος και ενώ το χέρι του Ραφίνια είναι σίγουρα εκτός των καρέ του Σα και η όποια κουβέντα μπορεί να γίνει αφορά το που πάταγε.

Εκ νέου ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει και εύλογα οι Πειραιώτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Ηταν και αυτό, ότι ο Μανθάνο δεν πήγε να δει εκείνος τη φάση στο VAR. Ολα....

Ο ΣΙΣΕ «ΑΓΓΙΞΕ» ΤΗΝ ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ

Πλέον ο Ολυμπιακός βρέθηκε από το... πουθενά πίσω στο σκορ, αλλά όσος εκνευρισμός και να υπήρχε, έβαλε στην «εξίσωσή» του πως διατηρούσε την ισοβαθμία με τη Μαρσέιγ. Ετσι ακόμη και αν έμενε το 2-1 κατά του, θα χρειάζεται την τελευταία αγωνιστική ίδιο αποτέλεσμα με τους Γάλλους για να συνεχίσει εκείνος στο Europa League.

Πάντως βγήκε μπροστά, με την είσοδο του Μασούρα έγινε πιο επιθετικός και λίγο πριν το φινάλε έριξε και τον Σουντανί στη «μάχη». Φουλ επίθεση στα τελευταία λεπτά και στις καθυστερήσεις «άγγιξε» την ισοφάριση με τον Σισέ ο οποίος σχεδόν από το ύψος της μικρής περιοχής σούταρε κι ο Αλβάρο με προβολή αυτοθυσίας έδιωξε τη μπάλα.

«ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΝ» ΤΑ BALL BOYS

Κάποιες στιγμές προς το φινάλε... αγνοούνταν τα ball boys και υπήρξαν καθυστερήσεις στις καθυστερήσεις, ο Μανθάνο καταλόγισε φάουλ σε ορισμένες περιπτώσεις που οι «ερυθρόλευκοι» έφεραν την μπάλα στα καρέ των γηπεδούχων και το 2-1 υπέρ τους δεν άλλαξε.

MVP: Ηταν η Μαρσέιγ καλύτερη του Ολυμπιακού; Οχι. Αρα ο MVP δεν είναι «κλειδωμένο» πως θα πάει στη νικήτρια ομάδα. Λόγω αποτελεσματικότητας είναι θεωρητικά ο Παγέτ που ευστόχησε δις από το σημείο του πέναλτι. Ομως η εικόνα του Φορτούνη στο διάστημα 10'-45' ίσως τον χρίζει κορυφαίο του ματς.

Στο ύψος του: Από τη Μαρσέιγ ο Αμαβί, με το σκεπτικό πως πλην της φάσης του 13' η αριστερή πλευρά της Μαρσέιγ δεν δέχθηκε ιδιαίτερη πίεση, αφού ο Φορτούνης έβγαλε το μεγαλύτερο ματς στον άξονα. Στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων και ο Τσαλέτα-Τσαρ. Καλός από τον Ολυμπιακό ο Μπουχαλάκης, πολύ τρέξιμο και από τον Καμαρά.

Αδύναμος κρίκος: Ο Μπενεντέτο. Ο 30χρονος φορ είναι απλή αναφορά στο φύλλο αγώνος, αφού στο πρώτο ημίχρονο που αγωνίστηκε δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του στην άμυνα του Ολυμπιακού και οι στόπερ των «ερυθρολεύκων» τον εκμηδένισαν.

Η γκάφα: Την έκανε ο Σισέ στη φάση του πρώτου πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ της Μαρσέιγ. Ανεξαρτήτως αν ήταν ή όχι για εκατοστά, φάνηκε ως ένα «αχρείαστο» φάουλ στον Τοβέν, καθώς όταν μπήκε στην περιοχή είχε τον Ραφίνια μπροστά του, ενώ και ο Σεμέδο θα μπορούσε να βοηθήσει τον Βραζιλιάνο στο μαρκάρισμα του Γάλλου. Ο Σενεγαλέζος θα μπορούσε να αποφύγει το συγκεκριμένο μαρκάρισμα.

Πηγή: gazzetta.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share