Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Champions League: Σκληρή ήττα για τον Ολυμπιακό

2-0 απέναντι στην Πόρτο

28 Οκτωβρίου 2020 00:43
Champions League: Σκληρή ήττα για τον Ολυμπιακό

Παρά το γεγονός ότι έπαιξε την Πόρτο στο μισό γήπεδο σχεδόν σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός έφυγε από την Πορτογαλία ηττημένος με 2-0, ενώ τεράστια νίκη είχε σημειώσει απέναντι στη Μαρσέιγ.

Οι Ερυθρόλευκοι πλήρωσαν δύο αδράνειες της άμυνας, με τον Μπουχαλάκη να χαρίζει το 1-0 στον Βιέιρα μετά από λάθος στο 11' και τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Ολιβέιρα, να ξεφεύγει από τους Σεμέδο και Ραφίνια και να κάνει το 2-0 στο 85'.

Οι Πειραιώτες πίεσαν έντονα μέχρι το 65' και έκλεισαν την Πόρτο στα καρέ της, έχοντας μεγάλες ευκαιρίες με τους Βαλμπουενά και Ραντζέλοβιτς. Ακόμα και μετά το 2-0 ο Χασάν έχασε τεράστια ευκαιρία να ξαναβάλει τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι στο 87'.


Η ομάδα του Μαρτίνς είναι πλέον ισόβαθμη με την Πόρτο στη 2η θέση με 3 βαθμούς, με τη Μάντσεστερ Σίτι να έχει 6 και τη Μαρσέιγ 0. Ο Ολυμπιακός επικεντρώνεται στα δύο διαδοχικά ματς κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι που ακολουθούν, αρχής γενομένης από την αναμέτρηση της Αγγλίας στις 3 Νοεμβρίου.

Έτσι παρατάχθηκαν

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακός με 4-2-3-1 και μοναδική αλλαγή σε σχέση με τη Μαρσέιγ τον Σισέ, που πήρε τη θέση του Μπα, ο οποίος έμεινε εκτός λόγω κορωνοϊού. Ο Σα ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Σεμέδο και Σισέ δίδυμο στα στόπερ, τον Ραφίνια δεξιά στα μπακ και τον Χολέμπας αριστερά. Στον άξονα θα έπαιξαν ως δίδυμο οι Εμβιλά και Μπουχαλάκης, με τους Βαλμπουενά, Μασούρα και Ραντζέλοβιτς στην τριάδα πίσω από τον Ελ Αραμπί.

Με τον ίδιο σχηματισμό (4-2-3-1) αγωνίστηκε η Πόρτο του Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Τερματοφύλακας ο Μαρτσεσίν, με τετράδα στην άμυνα τους Μαναφά, Εμπεμπά, Πέπε και Ζαϊντού, από δεξιά προς αριστερά. Το δίδυμο του άξονα αποτέλεσαν οι Ολιβέιρα και Ουρίμπε, ενώ οι Κορόνα, Οτάβιο και Βιέιρα κινήθηκαν πίσω από τον Μαρεγκά.

Το ματς

Χωρίς διάθεση για πολλά ρίσκα μπήκαν στο ματς οι δύο ομάδες σε ένα παιχνίδι κέντρου, τα πρώτα λεπτά του οποίου κύλησαν χωρίς μεγάλες ευκαιρίες. Παρ' ολα αυτά, η Πόρτο ευτύχησε να προηγηθεί μόλις στο 11', δίχως μέχρι τότε να έχει δημιουργήσει κάτι αξιόλογο, από ένα γκολ... δώρο του Ολυμπιακού. Ουσιαστικά οι Πειραιώτες πλήρωσαν την επιλογή τους να κυκλοφορούν την μπάλα με κοντινές πάσες έξω από την περιοχή τους, παρά το γεγονός ότι η Πόρτο πίεζε ψηλά στα πρώτα λεπτά. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Μπουχαλάκης έκανε λάθος πάσα, με αποτέλεσμα ο Ολιβέιρα να κλέψει και να μπει στην περιοχή. Ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ γύρισε παράλληλα, ο Εμβιλά δεν κατάφερε να απομακρύνει και στην επαναφορά ο Βιέιρα έκανε το 1-0 με αριστερό πλασέ στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι.


Το γκολ έφερε το ματς στα μέτρα της Πόρτο, με τους γηπεδούχους να μπορούν πλέον να κλείσουν τους χώρους και να κυνηγήσουν τις αντεπιθέσεις με τους ταχύτατους μεσοεπιθετικούς τους. Αυτό συνέβη στο 28', όταν ο Σα βγήκε έγκαιρα και πόλαβε τον Μαρεγκά στη μεγάλη περιοχή, αλλά και στο 33', όταν οι "δράκοι" έφυγαν με 4 παίκτες στην κόντρα. Ο Μαρεγκά βρέθηκε στην περιοχή και γύρισε την μπάλα παράλληλα, αλλά ο Εμβιλά έκοψε την τελευταία στιγμή. Πέραν των δύο παραπάνω φάσεων, η Πόρτο δεν κατάφερε να απειλήσει σε άλλες περιπτώσεις, παίζοντας αρκετά συντηρητικά, με διπλή ζώνη άμυνας.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, πήρε την κατοχή της μπάλας όμως στερούταν φαντασίας και συνεργασιών για να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Οι Ερυθρόλευκοι επιχειρούσαν να απειλήσουν κυρίως με σέντρες, που συνήθως δεν είχαν τύχη κόντρα στο αμυντικό δίδυμο των υψηλόσωμων Πέπε και Εμπεμπά

Σε ατομικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός βασίστηκε επίσης στον δραστήριο Ματιέ Βαλμπουενά, που ήταν και πάλι ο κορυφαίος παίκτης του. Από σέντρα του Γάλλου ο Ελ Αραμπί πήρε κεφαλιά που κατέληξε στην αγκαλιά του Μαρτσεσίν στο 20'. Στο 40' ο Βαλμπουενά πρωταγωνίστησε στη μεγαλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος. Ο Ραντζέλοβιτς βρέθηκε στη μεγάλη περιοχή και προσπάθησε να βρει με κεφαλιά τον Ελ Αραμπί, με τον Μαρτσεσίν να επιχειρεί έξοδο και να μη διώχνει σταθερά. Η μπάλα στρώθηκε στον Βαλμπουενά, αυτός επιχείρησε πλασέ πριν η μπάλα πέσει στο έδαφος και ο Εμπεμπά έδιωξε με κεφαλιά, ενώ το σουτ είχε κατεύθυνση προς την εστία.

Ο Ολυμπιακός είχε μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση στο 52', με τον Ραντζέλοβιτς να πιάνει δυνατό σουτ στην κίνηση έπειτα από σέντρα του Βαλμπουενά και να υποχρεώνει τον Μαρτσεσίν σε δύσκολη επέμβαση. Η είδοσος του Φορτούνη αντί του Μασούρα στο 53' βοήθησε τους Ερυθρολεύκους να γίνουν πιο επιθετικοί και να κλείσουν την Πόρτο στα καρέ της. Από το 55' και για περίπου 10 λεπτά η μπάλα παιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στο μισό της Πόρτο. Στο 58' ο Φορτούνης ελίχθηκε ωραία και σούταρε, με την μπάλα να κοντράρει σε αμυντικό και να φεύγει λίγο έξω, ενώ στο 60' και στο 63' δύο κεφαλιές του Σεμέδο έφυγαν άουτ. Στο 63' ακόμα ένα καλό σουτ εκτός περιοχής, του Ελ Αραμπί αυτή τη φορά, κατέληξε κόρνερ από κόντρα του Πέπε.

Η επιθετικότητα του Ολυμπιακού άρχισε να κοπάζει από το 65' και μετά, ενώ η διπλή αλλαγή των Βινάγκρε και Μπρούμα (αντί των Χολέμπας και Ραντζέλοβιτς) έδειξε περισσότερο να μπερδεύει παρά να βοηθά την ομάδα. Η Πόρτο μπόρεσε να πάρει ανάσα και να βγει από τα καρέ της, έχοντας δύο ευκαιρίες με σουτ των Μαρεγκά (73') και Ολιβέιρα (78'), που μπλόκαρε ο Σα.

Οι ελπίδες των Πειραιωτών "έσβησαν" στο 85'. Οι παίκτες της Πόρτο συνδυάστηκαν όμορφα, ο Μαρεγκά έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Ολιβέιρα "έγραψε" το 2-0 με κεφαλιά. Στο 87' ο Φορτούνης έβγαλε τετ α τετ τον Χασάν, ο οποίος όμως αστόχησε σε τετ α τετ με τον Μαρτσεσίν.

Οι συνθέσεις
Πόρτο (Σέρτζιο Κονσεϊσάο): Μαρτσεσίν, Μαναφά, Πέπε, Εμπεμπά, Ζαϊντού, Ουρίμπε, Σέρτζιο Ολιβέιρα (89’ Μπαρό), Φάμπιο Βιεϊρά (60’ Νακαζίμα), Κορόνα (69’ Εβανίλσον), Οτάβιο (69’ Γκρούιτς), Μαρεγκά.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ραφίνια, Σεμέντο, Σισέ, Χολέμπας (70’ Βινάγκρε), Εμβιλά, Μπουχαλάκης (84’ Πέπε), Μασούρας (53’ Φορτούνης), Βαλμπουενά (84’ Χασάν), Ραντζέλοβιτς (70’ Μπρούμα), Ελ Αραμπί.

Δείτε τα Highlights του αγώνα:

Πηγή: sportdog.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share