Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Έπος: Ο Δένδιας πήγε σε συνάντηση... με μάσκα Παναθηναϊκού

Ένα μοναδικό στιγμιότυπο

28 Ιουλίου 2020 14:12
Έπος: Ο Δένδιας πήγε σε συνάντηση... με μάσκα Παναθηναϊκού
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Σε μια επική στιγμή των τελευταίων ημερών, ο Νίκος Δένδιας πήγε σε συνάντηση με... μάσκα Παναθηναϊκού, με τον Υπουργό Εξωτερικών να βρίσκει την Ισπανίδα ομόλογό του.

Μετά την χθεσινή (27/7) επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προχώρησε σε πρωτοφανείς προκλητικές δηλώσεις έναντι της χώρας μας, ήρθε η σειρά του κ. Δένδια να βρει την Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, η οποία λόγω της απάθειας της έχει γίνει θέμα συζήτησης.

Η Ισπανίδα Υπουργός εξωτερικών σήμερα (28/7) βρέθηκε στη χώρα μας και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

Ο Έλληνας Υπουργός την υποδέχτηκε φορώντας μάσκα η οποία είχε πάνω της το σήμα του Παναθηναϊκού. Ο κ. Δένδιας δεν έχει κρύψει, άλλωστε, τα φίλαθλα συναισθήματά του για τους «πράσινους».

Δείτε τις εικόνες:

Δένδιας με μάσκα Παναθηναϊκού

Δένδιας με μάσκα Παναθηναϊκού Ισπανίδα

Δένδιας με μάσκα Παναθηναϊκού συνάντηση

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη της Ισπανίδας Υπουργού Εξωτερικών:

«Απαιτούμε σεβασμό και δε θα ανεχθούμε τετελεσμένα» - Η απάντηση του Νίκου Δένδια στην Τουρκία

Τη δική του απάντηση στην Τουρκία έδωσε ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την ομόλογό του στη Βουλγαρία, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, με τον Υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως απαιτείται ο σεβασμός.

Ο κ. Δένδιας μίλησε για τη κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό με τους γείτονες, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δε θα δεχθεί τετελεσμένα, τη στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχωρούσε σε πρωτοφανή πρόκληση.

«Μόνο ο πλήρης σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων καλής γειτονίας μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, προς την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Όπως είπε, ενημέρωσε την κ. Ζαχάριεβα για τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παντού στην περιφέρειά της, στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ, ακόμη και στη Λιβύη.

Παρά τα σαφή μηνύματα της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία επιμένει σε παράνομες συμπεριφορές που υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τον κ. Δένδια να κάνει λόγο για «ιστορικό ατόπημα της τουρκικής ηγεσίας» να αλλοιώσει το καθεστώς ενός εμβληματικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτό το θέμα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν ταυτόσημες απόψεις, παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Προσέθεσε, δε, πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι μια λάθος αντίληψη της Τουρκίας για τον τρόπο που χειρίζεται τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο έδαφός της.

Περαιτέρω, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εργάζεται ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμένει ευαισθητοποιημένη στο μεγάλο αυτό ζήτημα: Το ζήτημα μιας ασέβειας οικουμενικών διαστάσεων απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αποσαφήνισε.

«Ελλάδα και Βουλγαρία είμαστε χώρες πρώτης γραμμής»

Κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίας συνάντησής τους, αρχικά, και των διευρυμένων επαφών, στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας ξετύλιξαν το πλέγμα της διμερούς συνεργασίας, με την ευκαιρία των 140 χρόνων διπλωματικών σχέσεων που οι δύο χώρες γιορτάζουν φέτος.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις εξαιρετικές σε όλους τους τομείς και έκανε λόγο για σχέσεις γειτόνων, εταίρων και συμμάχων, που βασίζονται σε στέρεους δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί στη βάση της αποδοχής των ευρωπαϊκών αξιών και της αποδοχής του διεθνούς δικαίου.

Εν συνεχεία οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε μια αποτίμηση της πορείας των όσων συμφώνησαν οι δύο χώρες τον Φεβρουάριο στην Αλεξανδρούπολη, στο 4ο Συμβούλιο Συνεργασίας, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μπορίσοφ.

«Έχει δοθεί πλέον η απαραίτητη θεσμική ώθηση στη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς, στην ενέργεια, στην οικονομία, στις υποδομές, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην πολιτική προστασία, τη διασυνοριακή και αστυνομική συνεργασία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Βουλγαρία είναι παράγοντες της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι αρωγοί στην πορεία των βαλκανικών γειτόνων μας προς την ΕΕ, πάντοτε υπό όρους τήρησης της αιρεσιμότητας.

Η ένταξη αυτών των χωρών στην Ε.Ε. αποτελεί για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στρατηγική επιλογή, που οδηγεί σε σταθερά Βαλκάνια.

Εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αναφέρθηκαν στο Φόρουμ της Θεσσαλονίκης και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συγκαλέσουν κι άλλη συνάντηση που θα σχετίζεται με την πορεία των βαλκανικών χωρών προς την Ε.Ε.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share