Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα (11/4): Όταν ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την Αυτοκρατορία του

Το πρώτο ευρωπαϊκό

11 Απριλίου 2020 12:02
Σαν σήμερα (11/4): Όταν ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την Αυτοκρατορία του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια σπουδαία μέρα υπήρξε σαν σήμερα (11/4) πριν από 24 ολόκληρα χρόνια για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος πήρε το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μπάσκετ με 67-66 στον τελικό της Euroleague απέναντι στην Μπαρτσελόνα και ξεκίνησε την Αυτοκρατορία του.

Μεγάλη Πέμπτη του 1996. Χωρίς καραντίνα και χωρίς κορωνοϊό όπως το 2020 και με τον κόσμο του Παναθηναϊκού εκστασιασμένο για δύο λόγους. Την ώρα που η ομάδα μπάσκετ βρισκόταν στο Παρίσι για το Final 4 της Ευρωλίγκας, η ομάδα ποδοσφαίρου είχε «σφραγίσει» μία ημέρα νωρίτερα το πρωτάθλημα νικώντας στο ντέρμπι την ΑΕΚ και θα έπαιζε επαναληπτικό για τα ημιτελικά του Champions League στο ΟΑΚΑ στις 17/4, με αντίπαλο τον Άγιαξ, τον οποίο είχε ήδη νικήσει εκτός έδρας στις 3/4.

Δύο ημέρες νωρίτερα οι «πράσινοι» είχαν κάμψει την αντίσταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 81-71, έχοντας τον Ντομινίκ Ουίλκινς σε οργιώδη κατάσταση, καθώς ολοκλήρωσε αυτόν τον αγώνα με 35 πόντους, διαλύοντας κάθε αμυντικό σύστημα της «ομάδας του Στρατού».

Έχοντας πλέον ξορκίσει την «κατάρα» των χαμένων ημιτελικών τα δύο προηγούμενα χρόνια από τον Ολυμπιακό, το «τριφύλλι» έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα για να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο…

«Αγκαλιά» με το Κύπελλο αλλά…

Η Μπαρτσελόνα εμφανίστηκε στον τελικό αφού πρώτα «λύγισε» την αντίσταση της Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό (76-66) και όπως είχε συμβεί και στον Ολυμπιακό τα προηγούμενα χρόνια, έμοιαζε «άδεια» στο παρκέ του «Παλέ ντε Μπερσί». Το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο Παναθηναϊκός ο οποίος έλεγξε απόλυτα το ρυθμό στο πρώτο εικοσάλεπτο και προηγήθηκε 35-25 στο ημίχρονο, έχοντας κάθε λόγο να είναι αισιόδοξος για τη θετική έκβαση του τελικού.

Το σύνολο του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς συνέχισε να κυριαρχεί για μεγάλο διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου και η κούπα έμοιαζε να πλησιάζει στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία. Στο τελευταίο πεντάλεπτο όμως τα πράγματα ανατράπηκαν. Ο Παναθηναϊκός έπαψε να σκέφτεται πώς θα αυξήσει τη διαφορά, αλλά προσπαθούσε να εξαντλήσει τον χρόνο για να πάρει τη νίκη. Οι Καταλανοί δεν τα είχαν παρατήσει και ξεκίνησαν να «ροκανίζουν» τη διαφορά, με την αγωνία να μεγαλώνει και την ελληνική ομάδα να έχει «μπλοκάρει» για τα καλά.

Μία στιγμή, ένας… αιώνας

Τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν δραματικά και πέρασαν στην ιστορία. Με τον φωτεινό πίνακα του γηπέδου να γράφει 67-66 υπέρ του, ο Παναθηναϊκός είχε την μπάλα και θα έμενε λίγος χρόνος για την Μπαρτσελόνα, αν ο ίδιος εξαντλούσε και τα τριάντα δευτερόλεπτα της επίθεσής του. Όπως συνήθιζαν στο τελευταίο κομμάτι του τελικού, οι παίκτες του Μάλκοβιτς δεν προσπάθησαν να σκοράρουν, αλλά ήθελαν να κρατήσουν την μπάλα. Αυτή η επιλογή εγκυμονούσε κινδύνους.

Ο Τζον Κόρφας έκανε τη διείσδυση προς τη ρακέτα των αντιπάλων και πάσαρε στον Στόγιαν Βράνκοβιτς ο οποίος βρισκόταν περίπου στο τρίποντο. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης πήγε να πάρει την μπάλα από τον Κροάτη σέντερ αλλά χάθηκε ο έλεγχος -ενδεχομένως να του έγινε φάουλ- στα έξι δευτερόλεπτα για το τέλος, με τον «δράκο» να γλιστράει και τους Καταλανούς να κλέβουν. Μετά από «συρτό» μπάσκετ η μπάλα έφτασε στα χέρια του Μοντέρο ο οποίος βρισκόταν στη ρακέτα της ελληνικής ομάδας. Ενώ προσπάθησε να σκοράρει όμως, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς τον έκοψε -η μπάλα είχε χτυπήσει στο ταμπλό-. Η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Γκαλιλέα ο οποίος προσπάθησε να κάνει μπάσιμο αλλά έχασε την μπάλα και το παιχνίδι τελείωσε με τον Παναθηναϊκό να στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης…

Όπως είναι κατανοητό από τότε μέχρι και σήμερα, το χρονόμετρο είχε κολλήσει για… ώρα στα 4,9’’ για το φινάλε. Από τη στιγμή που συνέβη αυτό (την ώρα που η μπάλα κυλούσε προς τον Μοντέρο) θα έπρεπε να διακοπεί αμέσως το παιχνίδι και να δοθεί κατοχή από τα πλάγια για την ομάδα του Αΐτο Γκαρσία Ρενέσες. Αυτό δεν συνέβη κι ακολούθησε το μπέρδεμα, με τους «μπλαουγκράνα» να διαμαρτύρονται για το κόψιμο αυτοθυσίας του Βράνκοβιτς.

Πανζουρλισμός κι αποθέωση

Ο χρόνος έμοιαζε να έχει «παγώσει», ο Βράνκοβιτς βρισκόταν ακόμα στο παρκέ, καθώς είχε χτυπήσει το κεφάλι του στο ταμπλό, στην προσπάθειά του να κόψει τον Μοντέρο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ζούσαν την πρωτόγνωρη χαρά της κατάκτησης της Ευρωλίγκας.

Ο Βαγγέλης Βουρτζούμης είχε σκαρφαλώσει στην μπασκέτα για να κόψει το διχτάκι, ο κόσμος παραληρούσε στις εξέδρες και μέσα σ’ όλα ο Ντομινίκ Ουίλκινς έπαιρνε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του Final 4.

Όταν λίγο αργότερα ο Παναγιώτης Γιαννάκης σήκωσε στον ουρανό του «Μπερσί» το χρυσό κύπελλο, τότε πλέον αντιλήφθηκαν άπαντες τι είχε συμβεί, με τους τυχερούς που έδωσαν το «παρών» να αποθεώνουν από τις εξέδρες και τον κόσμο που βρισκόταν στην Ελλάδα να έχει βγει στους δρόμους για να πανηγυρίσει τη μεγάλη επιτυχία.

Ο χαμός στα αποδυτήρια και ο Ράτζα

Οι πανηγυρισμοί διήρκεσαν για ώρα στα αποδυτήρια και μαζί με την ομάδα του Παναθηναϊκού πανηγύριζε κι ένας ΝΒΑερ! Ο λόγος φυσικά για τον Ντίνο Ράτζα ο οποίος είχε βρεθεί ως επίσημος προσκεκλημένος των «πράσινων» στο Παρίσι. Άλλωστε τον συνέδεε στενή φιλία με τον Στόγιαν Βράνκοβιτς.

Στην ουσία, αυτή η παρουσία του αποτέλεσε τον προπομπό της άφιξής του το καλοκαίρι του 1997 στην Ελλάδα για λογαριασμό του «τριφυλλιού»…

Δείτε ολόκληρο τον τελικό:

Πηγή: Basketa.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share