Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Επιστρέφει το Champions League! Μεγάλα ματς σε Μαδρίτη και Βεστφαλία!

Απολαύστε υπεύθυνα!

18 Φεβρουαρίου 2020 12:59
Επιστρέφει το Champions League! Μεγάλα ματς σε Μαδρίτη και Βεστφαλία!

Η αναμονή τελείωσε! Το UEFA Champions League επιστρέφει με την νοκ-άουτ φάση του, με δύο μεγάλα παιχνίδια σε Μαδρίτη και Βεστφαλία να ξεκινούν το πρόγραμμα για την φάση των «16».

Ατλέτικο - Λίβερπουλ

Πολλές σκέψεις μπορεί να κάνει γρήγορα κάποιος γι’ αυτό το ζευγάρι, όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο. Θα συμβεί κάτι το οποίο δεν θα έχουμε δει ποτέ ξανά, αφού Ντιέγο Σιμεόνε και Γίργκεν Κλοπ έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά στην καριέρα τους. Δύο προπονητές που, παρά το διαφορετικό στιλ τους, πριν μερικά χρόνια είχαν πολλά κοινά. Πήραν πρωταθλήματα [Ατλέτικο - Ντόρτμουντ] ενώ ήταν τα απόλυτα outsider, ανέβασαν επίπεδο τις ομάδες τους και τις έφτασαν στον τελικό του Champions League γνωρίζοντας ήττα.

Τσόλο και Κλοπ πρεσβεύουν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους του ποδοσφαίρου. Ο Αργεντινός τον αμυντικό, με τη γραμμή βαθιά πίσω στην άμυνα και ο Γερμανός τον επιθετικό, με το ανελέητο gegenpressing, όμως πέρα από τον τρόπο που έφτιαξαν το όνομά τους, έχουν κοινό τη στρατηγική και την ένταση στο παιχνίδι των ομάδων τους...

Την ώρα που η Λίβερπουλ ζει τις καλύτερες μέρες της εδώ και 10ετίες, η Ατλέτικο ζορίζεται πολύ. Τα αποτελέσματα έχουν σταματήσει να είναι καλά και ο Ντιέγο Σιμεόνε - ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στον κόσμο - δέχεται αμφισβήτηση. Οι Rojiblancos υποφέρουν γενικώς. Από τραυματισμούς, από προβλήματα φυσικής κατάστασης αλλά και από επιθετική ξηρασία καθώς έπειτα από 24 αγωνιστικές έχουν πετύχει 25 γκολ.

Πέρα από το ότι βρίσκονται κάτω από την Χετάφε στην La Liga, μια εικόνα για το τι συμβαίνει, δίνει ο αποκλεισμός από την Λεονέσα της 3ης κατηγορίας και μάλιστα με ανατροπή στο Copa del Rey. Πιο χαμηλά δεν έχει πέσει αυτή την 7ετία το σύνολο του Τσόλο, του οποίου η ‘απαίτηση’ για υψηλή ένταση φαίνεται πως έχει βγάλει off τους παίκτες και κάποιοι από αυτούς έχουν τεθεί νοκ-άουτ για σημαντικό διάστημα.

Ο Αλβάρο Μοράτα ταλαιπωρείται από μυικό πρόβλημα, ο Ζοάο Φέλιξ έχασε τα 3 τελευταία ματς και έμεινε εκτός αποστολής, ενώ ο Ντιέγο Κόστα ταλαιπωρείται από τον Νοέμβριο. Οι δύο έχουν ελπίδες να παίξουν κόντρα στην Λίβερπουλ, όμως κανένας δεν θα είναι 100% έτοιμος. Πιθανότητες συγκεντρώνουν και οι Χοσέμα Χιμένες και Εκτορ Ερέρα, όμως ο δεξιός μπακ, Τρίπιερ, έχει τεθεί νοκ-άουτ.

Το πρόβλημα για τους Μαδριλένους είναι πιο βαθύ. Η συνοχή, Νο1 όπλο στην εποχή Σιμεόνε δείχνει να έχει χαθεί και αυτό αποδεικνύεται από το στατιστικό που λέει ότι μόλις δύο παίκτες έχουν αγωνιστεί σε περισσότερο από το 80% των ματς και αυτοί είναι ο keeper, Γιαν Ομπλακ, και το πολυεργαλείο, Σαούλ Νίγκεθ, ο οποίος εχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις θέσεις του κέντρου και ως αριστερό μπακ.

Επειτα από ένα καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του οποίου αποχώρησαν Γκριεζμάν, Ρόδρι, Λούκας Ερναντέζ, Γοδίν, Φιλίπε Λουίς, Χουανφράν, ο Τσόλο δεν μπορεί να καταλήξει σε ένα σχήμα. Παρά την άσχημη κατάσταση στην οποία φαινομενικά βρίσκεται, η Ατλέτικο μπορεί να βρει ελπίδα σε κάποια πράγματα. Το ένα είναι ότι στην Ισπανία συνεχίζει και έχει δυνατή άμυνα με χειρότερο παθητικό [17] μόνο από την Ρεάλ και το άλλο ότι παρά το ήσυχο ενεργητικό, οι αναλύσεις με τα expected goals την θέλουν να ανακάμπτει στο μέλλον.

Για την Λίβερπουλ, είναι πραγματικά δύσκολο να γράψεις κάτι που κάποιος δεν έχει διαβάσει κάπου, αφού οι Reds έχουν αφήσει ανοικτά μόνο το που θα φτάσουν το ρεκόρ συγκομιδής βαθμών και το αν θα πάρουν αήττητο πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γίργκεν Κλοπ νίκησε στο τελευταίο ματς την Νόριτς (0-1) και αφού πήγε στις 25/26 νίκες στην Premier League, έκανε ένα ρεκόρ που όσο και αν ακούγεται κλισέ, ίσως δεν σπάσει ποτέ.

Οι Reds έγιναν λοιπόν η πρώτη ομάδα που εξασφαλίζει την έξοδό της στο επόμενο Champions League, πριν καν ξεκινήσουν τα νοκ-άουτ της διοργάνωσης. Απίστευτο, όμως εντελώς αληθινό για τη μηχανή του Gegenpressing η οποία έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα από τα Χριστούγεννα και κάθε αγωνιστική που περνά χαράζει όλο και πιο βαθιά το όνομά της στα βιβλία της ιστορίας. Αν και ίσως περιττό, θυμίζουμε ότι η Λίβερπουλ έχει καταγράψει την κορυφαία εκκίνηση όλων των εποχών στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Το σύνολο του Κλοπ αγγίζει την τελειότητα σχεδόν σε όλους τους τομείς. Αμυνα, στημένες φάσεις, αντεπιθέσεις για παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, όλα δουλεύουν καλύτερα από κάθε προσδοκία, όμως ο τεχνικός των Reds από τη μέρα της κλήρωσης είχε μιλήσει για «δύσκολο ματς ανάμεσα σε δύο ομάδες που παίζουν με μεγάλη ένταση».

Ο Γερμανός θα έχει διαθέσιμο σχεδόν όλο το ρόστερ του καθώς ο Ελβετός εξτρέμ, Σέρνταν Σακίρι, είναι ο μοναδικός από την πρώτη ομάδα που - μαζί με τον μακροχρόνια τραυματία, Ναθάνιελ Κλάιν - χάνει το ματς στην Μαδρίτη. Το πρόσφατο απόκτημα από την Ζάλτσμπουργκ, ο Ιάπωνας εξτρέμ, Τακούμι Μιναμίνο, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή και θα κάνει το ταξίδι στην ισπανική πρωτεύουσα.

FACTS

Το head-to-head ανάμεσα στην Ατλέτικο και την Λίβερπουλ είναι μοιρασμένο καθώς αμφότερες έχουν δύο ισοπαλίες και 4 γκολ υπέρ. Οι Rojiblancos ήταν οι νικητές στη μοναδική φορά που συναντήθηκαν σε νοκ-άουτ, στα ημιτελικά του Europa League το 2009-10, μια σεζόν στην οποία κατέκτησαν τον τίτλο με 2-1 κόντρα στην Φούλαμ στον τελικό.

Οι προηγούμενοι αγώνες των δύο στο Champions League ήταν το 2008-09. Και οι δύο τελείωσαν 1-1.

Η Λίβερπουλ είναι χωρίς νίκη στα τελευταία 5 εκτός εκτός έδρας παιχνίδια κόντρα σε αντίπαλο από την Ισπανία έχοντας υποστεί 4 ήττες. Η πιο πιο πρόσφατη νίκη επί ισπανικού εδάφους ήταν στους «16» του Champions League στο Santiago Bernabeu κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης (0-1).

Η Ατλέτικο από το 2013-14 έχει περάσει στα νοκ-άουτ του Champions League 6 φορές σε 7 σεζόν και σε 12 ματς εκεί, δεν έχει χάσει ποτέ και έχει δεχθεί μόλις 2 γκολ [8 νίκες, 4 ισοπαλίες]

Η Λίβερπουλ μετρά 3/3 προκρίσεις σε βάρος Ισπανών σε νοκ-άουτ στο Champions League…
2-2 στα εκτός έδρας γκολ με την Μπαρτσελόνα [2006-07, φάση 16]
5-0 με την Ρεάλ [2008-09, φάση 16]
4-2 με την Μπαρτσελόνα [2018-19, ημιτελικά]

Ντόρτμουντ - Παρί Σεν Ζερμέν

Αν σού έλεγε κάποιος να διαλέξεις ένα πιο full-attack ζευγάρι για τα πρώτα νοκ-άουτ, ίσως να μην μπορούσες να βρεις καλύτερο συνδυασμό. Ντόρτμουντ και Παρί Σεν Ζερμέν διαθέτουν δύο από τις πιο φονικές επιθέσεις στην Ευρώπη και στον αγώνα της Τρίτης (18/02) οι fans των γκολ μπορούν να καθίσουν αναπαυτικά και να περιμένουν τα δίχτυα να ματώσουν, αν και κάποιες φορές όταν κάτι είναι τόσο προφανές και μοιάζει λογικό, τελικά δεν συμβαίνει. Κεντρικό πρόσωπο σε μια μονομαχία γεμάτη wonderkids και επιθετικό ταλέντο είναι ο Γερμανός τεχνικός της PSG, Τόμας Τούχελ, ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του για να αποκλείσει την ομάδα την οποία προπονούσε για δύο χρόνια…

Μερικές μέρες πριν υποδεχθεί την κυρίαρχο του γαλλικού πρωταθλήματος, η Ντόρτμουντ διέλυσε 4-0 την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης επιστρέφοντας στις νίκες καθώς είχε χάσει από την Λεβερκούζεν (4-3) για το πρωτάθλημα και από την Βέρντερ Βρέμης (3-2) για το Κύπελλο. Η σούπερ επιθετική και νεανική ομάδα του Λούσιεν Φαβρ έγινε μόλις η 3η στη ιστορία της Bundesliga που φτάνει τα 63 γκολ σε αυτό το σημείο της σεζόν και κόντρα στην Παρί, η προσέγγιση δεν πρόκειται να είναι διαφορετική, αφού θα μπορούσε κανείς να πει πως δεν της αρέσει να παίζει άμυνα.

Στην άλλη πλευρά, ο Τόμας Τούχελ, ο Γερμανός που κάθισε στον πάγκο της Μπορούσια για δύο γεμάτα χρόνια [2015-2017], ξεκούρασε πολύ κόσμο για την Παρί στο πρόσφατο ματς πρωταθλήματος. Αυτό ήταν ένα θεότρελο 4-4 κόντρα στην 19η της Ligue1, Αμιάν, με τους Παριζιάνους να βρίσκονται πίσω στο σκορ 3-0 στο 45’ και τελικά να δέχονται γκολ στο 91’. Η ισοπαλία έβαλε τέλος στο σερί 9 νικών για την PSG, η επίθεση της οποίας στα τελευταία 5 παιχνίδια έχει σημειώσει 21 γκολ. Ο Τούχελ έχει έναν έξτρα λόγο να θέλει τη νίκη, αφού το 2017 είδε την πόρτα της εξόδου του Signal-Iduna Park.

Αν και ξεκίνησε τη χρονιά με 4άδα στην άμυνα και κυρίως 4-2-3-1, ο Φαβρ όταν είδε τα πράγματα να στραβώνουν και τα αποτελέσματα να μην έρχονται, δεν θέλησε να πάει συντηρητικά. Ο Ελβετός τεχνικός από τον Δεκέμβριο έχει πάει σε άμυνα με τρεις και στις περισσότερες περιπτώσεις η ομάδα του βομβαρδίζει τους αντιπάλους με πολλές φάσεις και γκολ. Στον αγώνα με την Παρί, ο 62χρονος δεν μπορεί να υπολογίζει στον τραυματία, Μάρκο Ρόις, ούτε στον κεντρικό μέσο, Τόμας Ντιλέινι, ενώ ο σημαντικός μεσοεπιθετικός, Γιούλιαν Μπραντ [5 γκολ, 6 ασίστ] δεν έπαιξε με την Αϊντραχτ και είναι αμφίβολος.

Προβλήματα όμως δεν έχουν μόνο οι Γερμανοί. Ο Τούχελ είδε τον Νεϊμάρ να προπονείται τις τελευταίες μέρες, όμως δεν μπορεί να είναι στο 100%. Στην αποστολή μπήκε ο σέντερ-μπακ, Κιμπέμπε και αυτό είναι ανακούφιση ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορεί να υπολογίζει στον έτερο κεντρικό αμυντικό, Αμπντού Ντιαλό. Καλό νέο για τον 46χρονο, ο οποίος στα πρόσφατα ματς στηρίζει το 4-4-2, είναι ότι ο επιθετικογενής αριστερός μπακ, Χουάν Μπερνάτ, πήρε λεπτά στο ματς με την Αμιάν, έδωσε ασίστ και πιθανότατα θα παίξει.

Το wonderkid από την Νορβηγία, Ερλινγκ Χάλαντ, έχει πάρει πάνω του εδώ και έναν μήνα τα φώτα καθώς ακουμπά την μπάλα και πηγαίνει μέσα, δίνοντας άλλο βάρος στην επίθεση της BvB. Ο 19χρονος αγωνίστηκε στη φάση των ομίλων με τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ και σε 6 ματς έβαλε 8 γκολ και οι νέοι κανονισμοί του επέτρεψαν να δηλωθεί στη λίστα της Μπορούσια. Στο πρωτάθλημα Γερμανίας έχει παίξει μόλις 5 ματς, όμως έχει προλάβει να φτιάξει τον εκπληκτικό απολογισμό των 8 τερμάτων.

Μπορεί ο νέος να είναι ωραίος, όμως ο παλιός της Ντόρτμουντ, σκορπά τρόμο. Και όταν λέμε παλιός, εννοούμε στα χρόνια που είναι στην BvB, καθώς και ο Τζέιντον Σάντσο, είναι 19 ετών. Ο Αγγλος εξτρέμ αν βρει χώρο, απλά δεν πιάνεται και φέτος έχει κάνει αδιανόητα πράγματα σε βαθμό που να θεωρείται θαύμα το να μείνει και μετά το καλοκαίρι. Σε 26 αγώνες μόνο σε Bundesliga και Champions League μετρά 15 γκολ και 15 ασίστ και η μάχη του με τον Κιλιάν Μπαπέ, αναμένται συγκλονιστική.

Ο τελευταίος, είναι γνωστός στην Ντόρτμουντ. Γνωστός όχι όπως σε όλο τον κόσμο, αλλά επειδή το 2017 ήταν μέλος της Μονακό που την απέκλεισε από το Champions League πετυχαίνοντας μάλιστα 3 γκολ σε δύο αγώνες. Ο Νο1 παίκτης σε χρηματιστηριακή αξία διαθέτει ένα skill-set που ίσως καμία άμυνα δεν μπορεί να αντέξει και αυτή της Μπορούσια πρέπει να πάρει βοήθεια από όλες τις γραμμές όπως είπε ο Βέλγος μέσος, Αξελ, Βίτσελ. «Οταν χάναμε την μπάλα κόντρα στην Φρανκφούρτη, θέλαμε να την πάρουμε πίσω αμέσως. Πρέπει να το κάνουμε και με την Παρί, δεν πρέπει να τους αφήσουμε χώρο, πρέπει να αμυνθούμε ομαδικά».

Παραδόξως, σε μια επιθετική γραμμή που κοστίζει ίσως και περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, ο Νεϊμάρ αποτελεί τον δεύτερο πιο σημαντικό παίκτη για την Παρί. Ο Βραζιλιάνος μπορεί τα τελευταία χρόνια να ήταν σταθερά απών από τα καθοριστικά ματς, όμως η ικανότητά του στο 1v1 μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία σε κάθε άμυνα, ενώ οι ενέργειές του μπορούν να δημιουργήσουν τον χώρο που χρειάζεται ο Μπαπέ για να οργιάσει.

Αν και τα τελευταία χρόνια αμφότερες δίνουν σταθερά το «παρών» στην κορυφαία διοργάνωση, η μοναδική προηγούμενη συνάντησή τους, δεν είναι στο Champions League. BvB και PSG βρέθηκαν για τελευταία φορά τη σεζόν 2010-11 και ήταν στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Europa League. Το ματς στο Ντόρτμουντ ολοκληρώθηκε με 1-1 με τον Σαχίν να ανοίγει το σκορ και τον Σαντόμ να ισοφαρίζει προς το φινάλε. Στην Γαλλία η αναμέτρηση δεν είχε γκολ, ενώ για την ιστορία, 1η στον όμιλο τερμάτισε η Παρί, ενώ η Ντόρμουντ έμεινε 3η και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

Πηγή: Sdna.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share