Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κύπελλο Ελλάδος: «Βασίλισσα» ξανά στην Κρήτη η ΑΕΚ!

Θρίλερ ο τελικός!

16 Φεβρουαρίου 2020 19:03
Κύπελλο Ελλάδος: «Βασίλισσα» ξανά στην Κρήτη η ΑΕΚ!

Η ΑΕΚ είναι Κυπελλούχος Ελλάδας για το έτος 2020, αφού κέρδισε με 61-57 στον τελικό του Ηρακλείου τον Προμηθέα Πατρών και πήρε πίσω το στέμμα, που είχε κερδίσει και προ διετίας, ενώ πριν από μερικές ημέρες απέκλεισε άνετα τον Διαγόρα.

Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου «άντεξε» στο χαμηλό τέμπο, βρήκε λύσεις μέσω της εξαιρετικής αμυντικής λειτουργίας και έκανε σωστά όλες τις «μικρές» δουλειές στο παρκέ, γεγονός που τελικά της έφερε μία σπουδαία νίκη και ακόμα ένα τρόπαιο τα τελευταία χρόνια.

Το ματς δεν διεκδικεί σε καμία περίπτωση... δάφνες ποιότητας, αφού το άγχος ήταν εμφανές και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι παίκτες του Προμηθέα ξεκίνησαν καλύτερα στο ματς, όμως στη συνέχεια «εγκλωβίστηκαν», ενώ αντίθετα, η ΑΕΚ ανέβηκε μετά το κακό της ξεκίνημα, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Οι «κιτρινόμαυροι» ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα στο 15ο λεπτό και τα μικρά ξεσπάσματα των Πατρινών δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν τις ισορροπίες στα «Δύο Αοράκια».

Βέβαια, στο τέλος το ματς εξελίχθηκε σε συνθήκες... πραγματικού θρίλερ, όμως ο εξαιρετικός Κέντρικ Ρέι (16 πόντοι) ευστόχησε σε όλα τα κρίσιμα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη νίκη της ομάδας του. Μεγάλο ματς και από τον Νίκο Ζήση (11 πόντοι, 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ), σημαντικές βοήθειες έδωσε και ο Γιόνας Ματσιούλις (9 πόντοι, 6 ριμπάουντ). Δεν ήταν αρκετές οι προσπάθειες των Λεωνίδα Κασελάκη (15 πόντοι, 4 ριμπάουντ) και Λουκά Μαυροκεφαλίδη (11 πόντοι, 11 ριμπάουντ) για τους Πατρινούς, που περιορίστηκαν στην... χαρά της συμμετοχής στον τελικό ως φιναλίστ.

Κανένας δεν μπορούσε να περιμένει θέαμα στα πρώτα λεπτά ενός τελικού και η... μπασκετική ομορφιά έμεινε στην άκρη κατά την διάρκεια του δεκαλέπτου. Το άγχος ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές και στις δύο ομάδες, με τον Προμηθέα να πατά οριακά καλύτερα στο παρκέ, βρίσκοντας λύσεις με Μαυροκεφαλίδη, Μπαμπ και Λίποβι. Οι Πατρινοί προηγήθηκαν με 12-6 στο 7, όμως η είσοδος του Ματσιούλις έδωσε πνοή στην ΑΕΚ και πέντε πόντοι του Λιθουανού έφεραν την «Ένωση» στο -1 (13-12) στο τέλος της περιόδου.

Ο Ματσιούλις συνέχισε να σκοράρει από το low post και η ΑΕΚ πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα με την έναρξη της δεύτερης περιόδου (13-14, 11'). Ο Λιθουανός βρήκε στήριγμα από τον εξαιρετικό Γιαννόπουλο, που μέτρησε πέντε σερί πόντους και η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου βρέθηκε στο +8 (16-24) στο 14'. Η ΑΕΚ κράτησε τα ηνία βρίσκοντας σταθερά λύσεις κοντά στη ρακέτα και πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου έχοντας προβάδισμα τριών πόντων (26-29).

Το μομέντουμ ήταν στην πλευρά της ΑΕΚ και ο «Δικέφαλος» έμεινε σταθερά μπροστά στην τρίτη περίοδο. Οι παίκτες της «Ένωσης» ήταν σταθερά καλοί στην άμυνα και εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία και τα λάθη του Προμηθέα, έχοντας «μαξιλαράκι» 5,6 ή και 7 πόντων, όπως συνέβη για παράδειγμα και στο 27' (31-38). Ένα σουτ... προσευχή του Λίποβι διαμόρφωσε το τελικό +5 των «κιτρινόμαυρων» στο 30ο λεπτό (38-43).

Τα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου δεν έφεραν διαφορετικό αέρα στην αναμέτρηση. Η ΑΕΚ είχε σταθερά τον πρώτο λόγο και ήταν σε θέση οδηγού, απέναντι σε έναν Προμηθέα που έβρισκε λύσεις και σκορ με προσπάθειες που δεν προέκυπταν από οργανωμένα plays. Οι Πατρινοί πάλευαν με... νύχια και με δόντια κόντρα στην σκληρή άμυνα της «Ένωσης» αλλά και στα μεγάλα σουτ του Ζήση, που έδωσαν προβάδισμα οκτώ πόντων στους τυπικά φιλοξενούμενους (43-51, 35'). Η ομάδα του Μάκη Γιατρά δεν άφησε το ματς και ένα σερί 9-0 έδωσε χαρακτήρα θρίλερ στα τελευταία τρία λεπτά (50-51, 37'). Ο Μαυροκεφαλίδης ισοφάρισε λίγο αργότερα (51-51) και το επιμέρους των Πατρινών σταμάτησε με τρομερό τρίποντο του Ρέι (51-54). Το τελευταίο λεπτό ξεκίνησε με την ΑΕΚ στο +1 (55-56), ο Τσάλμερς διαμόρφωσε το +3 (55-58) και ο Προμηθέας ήταν ξανά στο -1 (57-58), 10" πριν το τέλος. Η ΑΕΚ διατήρησε την ψυχραιμία της, έβγαλε την κρίσιμη άμυνα στο τέλος και έφτασε τελικά στην κατάκτηση του Κυπέλλου!

Πηγή: Sdna.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share