Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο Κόμπι Μπράιαντ: Οι τίτλοι και η ιστορία ενός θρύλου! Όταν τρέλανε τους πάντες με 81 πόντους! (Video)

Η συγκινητική επιστολή απόσυρσής του από το μπάσκετ!

26 Ιανουαρίου 2020 22:38
Πέθανε ο Κόμπι Μπράιαντ: Οι τίτλοι και η ιστορία ενός θρύλου! Όταν τρέλανε τους πάντες με 81 πόντους! (Video)

Θλίψη στον παγκόσμιο αθλητισμό έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του 41 ετών σταρ του NBA Κόμπι Μπράιαντ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Κόμπι Μπράιαντ έχασε τη ζωή του όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια.

Ο Κόμπι Μπράιαντ, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1978, ήταν Αμερικανός πρώην καλαθοσφαιριστής. Αγωνιζόταν στη θέση του σούτινγκ γκαρντ για την ομάδα των Λος Άντζελες Λέικερς του ΝΒΑ. Είχε ύψος 1,98 μέτρα και βάρος 98 κιλά.

Εισήλθε στο ΝΒΑ απευθείας από το Λύκειο και είχε παίξει για τους Lakers ολόκληρη την καριέρα του, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα ΝΒΑ. Είχε επιλεχθεί 16 φορές All-Star και 12 φορές στην καλύτερη αμυντική πενταδα. Είχε βγει πρώτος σκορερ της αγωνιστικής περιόδου δύο φορές (το 2005-06 και 2006-07) και είναι τρίτος σκόρερ της στην ιστορία του NBA προσπερνώντας τον Μάικλ Τζόρνταν τον Δεκέμβρη του 2014, αφήνοντας τον Τζόρνταν στην τέταρτη θέση.

Τίτλοι και ιστορία

Το 1996 επιλέχθηκε στο Νο13 του draft, πίσω μεταξύ άλλων από Άλεν Άιβερσον, Μάρκους Κάμπι, Στεφόν Μάρμπουρι, Ρέι Άλεν, στο Νο13 από τους Χόρνετς, ακριβώς πάνω από τον Πέτζα Στογιάκοβιτς, τον Στιβ Νας, τον άλλοτε “πράσινο”, Τόνι Ντελκ και τον Ευθύμη Ρεντζιά!

Μπορεί ο Κόμπι να επιλέχθηκε τυπικά από τις “σφήκες”, αλλά ουσιαστικά ήταν από τους Λέικερς, που είχαν συμφωνήσει από πριν για trade που θα τους έστελνε το Νο13 του draft, σε μια διαδικασία δημιουργίας χώρου στο σάλαρι καπ, ώστε να αποκτήσουν τον Σακίλ Ο’ Νιλ!

Το δίδυμο Κόμπι-Σακ παρά τις… κακές διαπροσωπικές σχέσεις, διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά του, αποτελώντας τον ιδανικό συνδυασμό για τους τρεις σερί τίτλους της διετίας 2000-2002, όπου ο σταρ των Λέικερς με το Νο8 τότε, έγινε ο νεότερος στην ιστορία με τρία πρωταθλήματα στο παλμαρέ του!

Ο Κόμπι ήταν μια ασταμάτητη μηχανή πόντων και το απέδειξε άπειρες φορές στην καριέρα του, με κορυφαία επιθετική βραδιά τους 81 πόντους απέναντι στους… άτυχους Ράπτορς, στις 22/1/2006, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συγκομιδή σε ένα βράδυ στο ΝΒΑ, πίσω μόνο από την 100άρα του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν!

Εκείνο το ιστορικό παιχνίδι έγινε με το Νο8 στην πλάτη, όμως το καλοκαίρι του 2006 έγινε η μεγάλη αλλαγή, με τον Κόμπι να επιστρέφει στο #24, αριθμό που είχε αρχικά στο κολέγιο, πριν πάρει το #33.

Το νούμερο άλλαξε, όμως όχι και οι επιτυχίες, αφού μετά την αποτυχία απέναντι στους Σέλτικς το 2008, οι Λέικερς του “Μπλακ Μάμπα”, χωρίς τον Σακίλ αυτή τη φορά, αλλά με Λαμάρ Όντομ, Ντέρικ Φίσερ και Πάου Γκασόλ, πανηγύρισαν άλλα δύο πρωταθλήματα, το 2009 και το 2010 για να τα κάνει… πέντε ο Κόμπι!

Οι 81 πόντοι!

Ο Black Mamba λοιπόν ήταν αυτός που έγραψε ιστορία με το ματς των 81 πόντων! Πριν από ακριβώς 14 χρόνια, οι Λέικερς (22-19) υποδέχθηκαν τους Ράπτορς (14-27) και στο φινάλε, το Λος Άντζελες -αλλά και όλο το ΝΒΑ- είχε τρελαθεί με αυτό που μόλις είχε γίνει.

Ναι, οι γηπεδούχοι κέρδισαν με 122-104, όμως ο Κόμπι Μπράιαντείχε κάνει το μοναδικό! Σκόραρε 81 πόντους (21/33 δίποντα, 7/13 τρίποντα, 18/20 βολές), ενώ μέτρησε και 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 μπλοκς και 3 λάθη σε 41:56′! Δηλαδή, για κάθε λεπτό στο παρκέ, είχε σχεδόν 2 πόντους! Και όλα αυτά με 46 προσπάθειες, 13 εκ των οποίων από τα 7,25μ.

Για την ιστορία, σκόραρε 55 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο (49-63), από τους 73 συνολικά της ομάδας του, ενώ το 66,4% των συνολικών πόντων των Λέικερς ήρθε από τα χέρια του ηγέτη τους!

Η απόσυρση

Στις 29 Νοεμβρίου 2015 ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν με μία συγκινητική επιστολή στο theplayerstribune.com. Συγκεκριμένα έγραφε:

«Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη στιγμή που φόρεσα τις κάλτσες του πατέρα μου και ξεκίνησα νοητά να εκτελώ νικητήρια σουτ στο θρυλικό Western Forum, ήξερα πως ένα πράγμα ήταν αληθινό. Σε ερωτεύθηκα. Σε αγάπησα τόσο, που σου έδωσα τα πάντα. Το μυαλό και το κορμί μου, το πνεύμα και την ψυχή μου. Ήμουν ένα εξάχρονο παιδί που σε αγάπησε έντονα. Δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει τρέχοντας από αυτό. Έτρεξα πάνω κάτω σε κάθε παρκέ για να κυνηγήσω κάθε μπαλιά. Μου ζήτησες να παλέψω και σου έδωσα την καρδιά μου γιατί μου προσέφερες πολλά περισσότερα.

Έπαιξα με ιδρώτα και με πόνο, όχι μόνο επειδή η πρόκληση με καλούσε, αλλά κι επειδή ΕΣΥ με φώναζες. Εκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ, γιατί έτσι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ζωντανός, όσο εσύ με άφησες να νιώσω. Έδωσες σε ένα εξάχρονο παιδί το Laker Dream και για πάντα θα σε αγαπώ. Όμως, δεν μπορώ να σε αγαπώ τόσο αρρωστημένα για πολύ ακόμα. Αυτή τη χρονιά, είναι ό,τι μου έχει απομείνει για να σου δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να αντέξει το σφυροκόπημα, το μυαλό μου θα το διαχειριστεί, όμως το σώμα μου ξέρει πως ήρθε η στιγμή να πω αντίο.

Και είμαι εντάξει. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω να φύγεις. Θέλω να το γνωρίζεις τώρα, ώστε και οι δυο να αδράξουμε κάθε στιγμή που μας απόμεινε. Τα καλά και τα άσχημα. Δώσαμε ο ένας στον άλλο όσα είχαμε.

Γνωρίζουμε και οι δυο, πως ό,τι κι αν κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις γυρισμένες κάλτσες, τον κάδο με τα σκουπίδια στη γωνία και τα πέντε δευτερόλεπτα. Η μπάλα είναι στα χέρια μου. 5... 4... 3... 2... 1

Πάντα θα σε αγαπώ,

Kobe».

Στο τελευταίο του παιχνίδι ο Μπράιαντ πέτυχε 60 πόντους, στη νίκη των Λέικερς επί των Γιούτα Τζαζ.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share