Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Super League: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Σε εξέλιξη το μεγάλο ντέρμπι!

5 Ιανουαρίου 2020 19:25
Super League: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Μετά από 26 χρόνια το ποδαρικό του νέου έτους γίνεται με ντέρμπι. Για τελευταία φορά είχε συμβεί ξανά στις 5 Ιανουαρίου του 1994! Όταν, στο «Σπύρος Λούης», ο φιλοξενούμενος Ολυμπιακός νικούσε με 2-1 (77’ φάουλ Σαραβάκος – 45’ σουτ Καλαντζής, 66’ σουτ Χαντζίδης)…

Επίσης δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά, που το ντέρμπι των «αιωνίων» έγινε τον Ιανουάριο. Ήταν στις 13 Ιανουαρίου του 2008, όταν έφερναν 1-1 (45’ σουτ Άντζας – 15’ σουτ Εντόι) στο Φάληρο, με τον Αντώνη Νικοπολίδη να αποκρούει πέναλτι του Δημήτρη Παπαδόπουλου. Τρεις μέρες αργότερα έπαιξαν και για το Κύπελλο με τον Ολυμπιακό να νικά με 4-0!

Το σημερινό ντέρμπι είναι κρίσιμο και για τις δύο ομάδες, κυρίως όμως για τους Πειραιώτες, που με την ισοπαλία στο Βόλο, έμειναν δύο βαθμούς από την κορυφή. Η μονομαχία με τον ΠΑΟΚ εξελίσσεται με μεγάλες απαιτήσεις για τις δύο ομάδες και κάθε απώλεια είναι… καθοριστική.

Παρότι το παιχνίδι είναι κεκλεισμένων των θυρών, όπως συμβαίνει συνήθως σχεδόν σε κάθε ελληνικό ντέρμπι, δεν έλειψαν τα... παρατράγουδα! Εν προκειμένω, με επεισόδια ανάμεσα σε μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού και την αστυνομία.

Για τους «ερυθρόλευκους» ξεκινά ένας μήνας κρίσιμος, καθώς έχουν πέντε παιχνίδια δύσκολα. Με Παναθηναϊκό και Άρη μέσα, ενώ πηγαίνουν στην Λαμία, στο «καυτό» Ηράκλειο και κλείνουν εκτός έδρας με την ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός παραμένει αήττητος για 26 παιχνίδια πρωταθλήματος και 19 στην έδρα του. Μάλιστα έχει σκοράρει και στα 19. Το «όπλο» του, ωστόσο, είναι η άμυνα. Τα έξι γκολ που έχει δεχτεί είναι εντυπωσιακό γεγονός, αν σκεφτεί κανείς ότι επόμενη καλύτερη άμυνα, αυτή του ΠΑΟΚ, είναι με υπερδιπλάσια γκολ, 13.

Επιστρέφοντας στα... αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός έχει άλλο στόχο, την είσοδο στην εξάδα της βαθμολογίας. Σε αυτή τη... μάχη φαίνεται ότι οι ισοπαλίες είναι χρήσιμες, εμω έχει να χάσει από τον Οκτώβρη καθώς μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΛ, μετράει πέντε ισοπαλίες και τρεις νίκες!

Εκτός έδρας ωστόσο οι «πράσινοι» δεν έχουν κερδίσει από τον Οκτώβριο. Μετά τη νίκη στο Περιστέρι, έχουν πάρει τέσσερις ισοπαλίες στη σειρά, από ΠΑΟΚ, Παναιτωλικό, Βόλο και ΟΦΗ, ενώ έχουν τις περισσότερες ισοπαλίες στο πρωτάθλημα, επτά, μαζί με τον Άρη.

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι επιθετικό, όμως, καθώς έχει μόλις ένα γκολ ανά αγώνα μέσο όρο, ήτοι 16 σε 16 αγώνες. Μόνο τέσσερις ομάδες έχουν χειρότερη επίθεση από τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα έχει πετύχει πέντε γκολ στα έξι τελευταία παιχνίδια του, αλλά ήταν αρκετά για να πάρει 10 βαθμούς! Δύο νίκες και τέσσερις ισοπαλίες, αφού δέχτηκε μόλις δύο γκολ σε αυτά τα έξι παιχνίδια...

Το «τριφύλλι» έχει φύγει με ισοπαλία από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και στις δύο τελευταίες επισκέψεις του. Πήρε 1-1 το Μάρτιο του 2018, ισοφαρίζοντας στο τέλος, και 1-1 το Νοέμβριο του 2018, με τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει… εκείνος στο τέλος!

Είχε προηγηθεί το 3-0 του Ολυμπιακού τον Νοέμβριο του 2016, μια τρίτη νίκη στη σειρά στην έδρα του. Ο Παναθηναϊκός νίκησε για τελευταία φορά το Μάρτιο του 2014, με 3-0.

Ανεξαρτήτως έδρας, τα τρία τελευταία παιχνίδια που ολοκληρώθηκαν έληξαν 1-1. Γιατί παρεμβάλλεται και η νίκη του Ολυμπιακού στο ματς που διακόπηκε τον περασμένο Μάρτη. Στα πέντε τελευταία –χωρίς το μηδενισμό– δεν έχει καταφέρει μια από τις δύο ομάδες να βάλει περισσότερα από ένα γκολ στο ντέρμπι.

Παράλληλα, ο ΟΣΦΠ έχει κερδίσει και τα εννέα τελευταία παιχνίδια του σε ξεκίνημα ημερολογιακού έτους. Για τελευταία φορά είχε χάσει πριν από 10 χρόνια, στις 6 Ιανουαρίου του 2010, με 2-1 από την ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (26’ σουτ Α. Παπαδόπουλος – 33’ σουτ, 40’ φάουλ Σκόκο).

Στον αντίποδα, ο ΠΑΟ έχει... ποικιλία αποτελεσμάτων για «ποδαρικό». Παίζοντας εκτός έδρας το πρώτο της χρονιάς, έχει να κερδίσει από το 2011, στην Ξάνθη τότε.

Θυμηθείτε εδώ την αρχική 11άδα του Ολυμπιακού.

Κι εδώ το αρχικό σχήμα του Παναθηναϊκού.

Διαιτητής της αναμέτρησης έχει οριστεί ο Ματίας Γκεστράνιους από την Φινλανδία και χρέη διαιτητή VAR θα εκτελέσει ο Αναστάσιος Σιδηρόπουλος του Συνδέσμου Δωδεκανήσου.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share