Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ο προπονητής παίδων στην ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης και ΠΑΕ Ηνίοχος, Αντώνης Κοκώνης, μας λύνει όλες τις απορίες για το παιδικό ποδόσφαιρο.

8 Νοεμβρίου 2019 12:13
Ο προπονητής παίδων στην ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης και ΠΑΕ Ηνίοχος, Αντώνης Κοκώνης, μας λύνει όλες τις απορίες για το παιδικό ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές αγάπες των Ελλήνων. Από την αλάνα μέχρι τις ακαδημίες, τα παιδιά λατρεύουν να κλοτσούν με δύναμη την μπάλα και να ζητωκραυγάζουν για ένα ακόμα γκολ! Ο προπονητής παίδων στην ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης και ΠΑΕ Ηνίοχος, Αντώνης Κοκώνης, μας λύνει όλες τις απορίες για το παιδικό ποδόσφαιρο.

Έως πρόσφατα συνδέσαμε το ποδόσφαιρο με το παιχνίδι στην αλάνα. Τα τελευταία χρόνια «το παιχνίδι» μεταφέρθηκε στις ακαδημίες. Τι κερδίζουν και τι χάνουν τα παιδιά;

Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά στην ενασχόληση των παιδιών σε επίπεδο ακαδημιών. Στα θετικά είναι ότι μέσω της ακαδημίας τα παιδιά μαθαίνουν τον σωστό και ορθολογικό τρόπο παιχνιδιού και τους κανόνες τους οποίους εμπεριέχει. Μαθαίνουν να πειθαρχούν και να λειτουργούν μέσα σε μια ομάδα. Προπονούνται καθημερινά με στόχο το καλό της ομάδας στην οποία ανήκουν. Στα αρνητικά είναι ότι στις ακαδημίες χάνεται συχνά η ελευθερία στο παιχνίδι που έχει ένα παιδί στην αλάνα με τους φίλους του. Στην αλάνα τα παιδιά παίζουν πιο ελεύθερα, με τους δικούς τους κανόνες, καθώς και με φίλους διάφορων ηλικιών. Με το ποδόσφαιρο στις αλάνες τα παιδιά ξεχνιούνται εντελώς από τα μαθήματα και χαλαρώνουν, κάτι που δεν γίνεται στις ακαδημίες, επειδή πρέπει να πειθαρχήσουν σε κάποιους κανόνες και έχουν συγκεκριμένους στόχους.

Παραμένει το ποδόσφαιρο «αντρική» υπόθεση;

Το ποδόσφαιρο δεν θεωρείται πλέον «αντρικό» άθλημα. Παρατηρούμε ότι πολλές ακαδημίες έχουν εντάξει στο δυναμικό τους πολλά γυναικεία τμήματα. Πολλές γυναίκες έχουν μεγάλο ταλέντο με την μπάλα και πιστεύω ότι όλες οι ακαδημίες οφείλουν να στρέψουν την προσοχή τους και στα κορίτσια που θέλουν να μάθουν ποδόσφαιρο.

Πώς θα διαλέξει ο γονιός την καλύτερη ακαδημία για το παιδί του; Τι πρέπει να προσέξει;

Οι γονείς που πάνε το παιδί τους σε μια ακαδημία, αρχικά πρέπει να προσέξουν αν το παιδί τους περνάει καλά και χαίρεται με αυτό που κάνει. Πολλά παιδιά έχουν σταματήσει την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο λόγω κάποιου πιεστικού προπονητή ή της πίεσης που δέχονται να κερδίζουν. Τα παιδιά πρέπει πρώτα να διασκεδάζουν με αυτό που κάνουν, να μάθουν να αγαπούν το ποδόσφαιρο όχι επειδή τους το επιβάλλει κάποιος, αλλά επειδή περνούν καλά παίζοντας. Επίσης πολύ σημαντικό είναι οι γονείς να κοιτούν και να προσέχουν αν γίνεται καλή δουλειά από το κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο σε βάση προπονήσεων. Αν οι προπονητές είναι καταρτισμένοι και αν γνωρίζουν πώς να μιλούν και πώς να συμπεριφέρονται στα παιδιά. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζουν και οι υποδομές που έχει η κάθε ακαδημία, όπως αν προσφέρεται καλό γήπεδο για την αποφυγή τραυματισμών, αν υπάρχει γιατρός κ.λπ.

Πώς και τι είναι αυτό που κάνει ένα ταλέντο να ξεχωρίζει;

Το ταλέντο ξεχωρίζει σε πολλά επίπεδα. Αρχικά, σε μικρή ηλικία, ταλέντο θεωρείται το παιδί που έχει μεγαλύτερη έφεση με την μπάλα στα πόδια, τη μεγαλύτερη ικανότητα δηλαδή που έχει ένα παιδί στο άθλημα από τα άλλα. Σε μεγαλύτερη ηλικία που οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες, ταλέντα θεωρούνται και τα παιδιά με την ικανότητα σκέψης και αντίληψης του γηπέδου. Όπως και να έχει, καλό είναι κάθε ακαδημία να τονίζει ότι μόνο το ταλέντο δεν φτάνει, πολύ σημαντική είναι και η σκληρή δουλειά.

Ένα παιδί που απλώς θέλει να παίξει και να μάθει, αλλά όχι να κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο, έχει θέση σε μια ακαδημία;

Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν θέση σε μια ακαδημία. Και όλα πρέπει να μαθαίνουν σωστά τον τρόπο του παιχνιδιού. Καλό θα είναι στις ακαδημίες να χωρίζονται τα τμήματα με βάση τη δυναμικότητα του κάθε παιδιού, ώστε και τα παιδιά με μεγαλύτερη έφεση να βελτιώνονται και αυτά που θέλουν απλώς να αθληθούν να πηγαίνουν με τους σωστούς ρυθμούς.

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί;

Από 4 ετών ένα παιδί μπορεί να καταλάβει τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού.

Τι έχει το ποδόσφαιρο που δεν έχουν άλλα αθλήματα;

Το ποδόσφαιρο θεωρείται αρχικά το πιο δημοφιλές άθλημα. Λατρεύεται από εκατομμύρια οπαδούς διαφόρων εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, η ιδιαιτερότητά του είναι η ικανότητα που αναπτύσσει ο άνθρωπος στο πώς χρησιμοποιεί τα πόδια του. Είμαστε συνηθισμένοι να κάνουμε τα πάντα με τα χέρια, ενώ στο ποδόσφαιρο τα χέρια είναι βοηθητικά. Επίσης στο ποδόσφαιρο εμπεριέχονται η αντοχή, η δύναμη, η ομαδικότητα, η ταχύτητα, η τακτική και η στρατηγική. Επιπλέον το ποδόσφαιρο είναι από τα ελάχιστα αθλήματα που δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος.

Ποια είναι τα οφέλη του ποδοσφαίρου στα παιδιά; Σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά.

Τα οφέλη είναι πάρα πολλά. Αναπτύσσεται το μυϊκό σύστημα και δυναμώνουν τα οστά λόγω των ασκήσεων δύναμης και ευλυγισίας που περιλαμβάνει η προπόνηση. Τα σουτ και οι ντρίπλες της μπάλας αναπτύσσουν ευκινησία και συντονισμό. Το τρέξιμο και το sprint εγγυώνται πολύ καλή φυσική κατάσταση και ιδανικά κιλά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Είναι επικίνδυνο άθλημα;

Σε επίπεδο ακαδημιών θεωρώ ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα. Φυσικά, στις μεγαλύτερες ηλικίες και στα μεγάλα πρωταθλήματα υπάρχουν κρούσματα βίας. Όμως βλέπουμε ότι πλέον έχουν σε μεγάλο βαθμό μειωθεί, καθώς υπάρχει φύλαξη και εντός και εκτός γηπέδου.

Όσα συμβαίνουν στο γήπεδο από τους οπαδούς συχνά δεν τιμούν το άθλημα. Μήπως αυτό το κλίμα δημιουργεί αρνητικά πρότυπα;

Οι χουλιγκανισμοί στα γήπεδα σίγουρα δημιουργούν πολύ κακό κλίμα και καχυποψία. Καλό είναι, όμως, να μη στεκόμαστε σε αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά και να κοιτάμε όλες τις ωραίες εικόνες που χαρίζει το ποδόσφαιρο. Ενώνει ανθρώπους διαφορετικών απόψεων, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων. Υπάρχουν πολύ σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και προσπαθούν να εξαλείψουν τέτοια περιστατικά.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share