Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Europa League: Το σήκωσε η Τσέλσι, ταπείνωσε την Άρσεναλ!

Θρίαμβος!

29 Μαΐου 2019 23:58
Europa League: Το σήκωσε η Τσέλσι, ταπείνωσε την Άρσεναλ!

Μια εκπληκτική νίκη σημείωσε η Τσέλσι επί της Άρσεναλ κάτι που την έκανε να ταπεινωθεί μπροστά στους οπαδούς της!

Πριν αρχίσει αυτός ο τελικός η Τσέλσι ήταν το φαβορί κόντρα στην Άρσεναλ. Στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου του Μπακού οι παίκτες του Σάρι φρόντισαν να το αποδείξουν με το πιο ξεκάθαρο τρόπο και να μην αφήσουν το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης. Επικρατώντας με το ευρύ 4-1 οι μπλε κατέκτησαν το δεύτερο Γιουρόπα Λιγκ της ιστορίας τους μετά από εκείνο το 2013 στο Άμστερνταμ και έκτο συνολικά ευρωπαϊκό τους τίτλο. Από την άλλη η Άρσεναλ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου δεν τα κατάφερε και έτσι θα αγωνίζεται και του χρόνου στο Γιουρόπα Λιγκ αφού απώλεσε την τελευταία της φετινή ευκαιρία για έξοδο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Το πρώτο ημίχρονο είχε δύο όψεις με την Άρσεναλ να είναι ανώτερη στα πρώτα 25’ και να μία - δύο αξιόλογες στιγμές για να σκοράρει που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει, ενώ από εκείνο το σημείο και έπειτα οι παίκτες του Μαουρίσιο Σάρι πήραν τα ηνία και απείλησαν με τη σειρά τους τον Τσεχ, χωρίς όμως να καταφέρουν να τον νικήσουν.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε ιδανικά για τους «μπλε» αφού με τέσσερα λεπτά συμπληρωμένα στο ρολόι, ο Ολιβιέ Ζιρού με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και άνοιξε το σκορ. Μάλιστα, με αυτό το γκολ ο Γάλλος έφτασε τα 11 γκολ στη φετινή διοργάνωση και πλέον μόνο ο Φαλκάο έχει καταφέρει να πετύχει περισσότερα σε μία σεζόν βάζοντας 17 την περίοδο 2010/11 και 12 την αμέσως επόμενη.

Το γκολ αυτό φαίνεται πως έδωσε «φτερά» στους παίκτες του Σάρι αφού πριν καλά - καλά εκείνοι της Άρσεναλ καταλάβουν τι τους είχε συμβεί δέχθηκαν δύο ακόμα αρχικά από τον Πέδρο στο 60’ και εν συνεχεία από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αζάρ στο 65’. Οι κανονιέρηδες μείωσαν στο σκορ στο 65’ με ένα υπέροχο τέρμα του Ιβόμπι, όμως ο Αζάρ φρόντισε τρία λεπτά αργότερα με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα να βάλει φρένο στις όποιες ελπίδες της Άρσεναλ για επιστροφή στη διεκδίκηση του τρόπαιου.

Το γκολ αυτό ουσιαστικά έβαλε τέλος στη σεμνή τελετή, ενώ από εκείνο το σημείο και έπειτα η Άρσεναλ πίεσε για κάποιο δεύτερο γκολ χωρίς όμως να το πετύχει. Το τελευταίο σφύριγμα του Ρόκι βρήκε την νοτιοδυτική πλευρά του Λονδίνου να πανηγυρίζει, εκεί, δηλαδή, που εδρεύει η Τσέλσι.

Οι σκόρερς είναι:

49΄Ολιβιέ Ζιρού
60' Πέδρο
64' Εντέν Αζάρ
72' Εντέν Αζάρ

Διαιτητής: Τζιανλούκα Ρόκι Μασιμιλιάνο Ιράτι (VAR)

Πηγή: sdna.gr

Europa League: Λονδρέζικος τελικός στο Μπακού!

Europa League: Θα μπορούσε να είναι ένας τελικός κυπέλλου Αγγλίας ή μια σημαντική αναμέτρηση που θα κρίνει το πρωτάθλημα στην Premier League. Είναι όμως ο τελικός του Europa League με την Τσέλσι και την Άρσεναλ να μονομαχούν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Οι δυο ομάδες έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπες στο μεγάλο ντέρμπι του Λονδίνου. Μόνο που αυτός ο αγώνας θα είναι κάτι το διαφορετικό και όπως φαίνεται αρκετά αμφίρροπος. Τα προγνωστικά θέλουν την Τσέλσι να είναι το φαβορί αλλά οι «Κανονιέρηδες» έδειξαν φέτος ότι στις ευρωπαϊκές τους αναμετρήσεις μεταμορφώνονται προς το καλύτερο. Η Άρσεναλ έχει και ένα επιπλέον κίνητρο, αφού σε περίπτωση που το κατακτήσει θα αγωνιστεί του χρόνου στο Champions League.

Η πορεία της Άρσεναλ προς τον τελικό

Στην πρώτη της σεζόν μετά το 1998 χωρίς Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο της, η Άρσεναλ κατάφερε να κάνει ότι δεν πέτυχε με τον Γάλλο, ένα χρόνο νωρίτερα. Να φθάσει στον τελικό του Europa League και στον έβδομο τελικό διοργάνωσης της UEFA, στην ιστορία της.

Οι «κανονιέρηδες» ξεκίνησαν το Ευρωπαϊκό τους ταξίδι από το Emirates στις 20 Σεπτεμβρίου, όπου υποδέχθηκαν την Βόρσκλα για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων, κερδίζοντας την με 4-2. Συνέχισαν και ολοκλήρωσαν την προσπάθεια τους στον 5ο όμιλο χωρίς να δεχθούν κάποιο άλλο γκολ, με 5 νίκες και μία ισοπαλία, στον όμιλο που συμμετείχαν επίσης Σπόρτινγκ Λισαβώνας και Καραμπάγκ, με την τελευταία να έχει Ευρωπαϊκή έδρα το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός.

Το ξεκίνημα στην φάση των 32 δεν ήταν αντίστοιχο της πορείας στον όμιλο, αφού έχασε με 1-0 από την Μπάτε, ωστόσο το 3-0 του Emirates, της έδωσε το εισιτήριο για την επόμενη φάση, όπου επαναλήφθηκε το σκηνικό. Ήττα 3-1 από τη Ρεν στη Γαλλία, νίκη 3-0 στο Λονδίνο και πρόκριση για τα προημιτελικά, με το επίπεδο δυσκολίας υψηλό. Εκεί συνάντησε τη Νάπολι, που την κέρδισε δις χωρίς να δεχθεί γκολ και συνολικό σκορ 3-0, για να έρθει η σειρά της Βαλένθια, την οποία επίσης κέρδισε και στα δύο ματς, με συνολικό σκορ 7-3.

Η πορεία της Τσέλσι προς τον τελικό

Στην πρώτη της συμμετοχή σε φάση ομίλων του Europa League, η Τσέλσι το πήγε μέχρι τέλους, κλειδώνοντας έτσι παρουσία σε ένατο τελικό διοργάνωσής της UEFA. Οι μπλε έφθασαν στον τελικό αήττητοι, έχοντας να χάσουν από το 2013, όταν κατέκτησαν το σήκωσαν το τρόπαιο της διοργάνωσης.

Με σχετική άνεση πέρασε το εμπόδιο των ομίλων, όπου αν δεν ήταν η ισοπαλία με τη Βίντι την τελευταία αγωνιστική που ήταν αδιάφορη βαθμολογικά, θα είχε πετύχει το 6 στα 6. Ξεκίνησε την πορεία της από την Τούμπα, κερδίζοντας με 1-0 τον ΠΑΟΚ, που μαζί με την ΜΠΑΤΕ, ήταν οι ομάδες που κέρδισε δύο φορές.

Η… άνεση είχε και για συνέχεια για τους μπλε, αφού πέρασαν με ευκολία από τις Μάλμο και Ντιναμό Κιέβου, με 5-1 και 8-0 αντίστοιχα στα συνολικά σκορ. Ακολούθησε η Σλάβια Πράγας στα προημιτελικά, που την κέρδισε και στα δύο ματς, με συνολικό σκορ 5-3, αν και αγχώθηκε κάπως στο φινάλε. Στα ημιτελικά συνάντησε ένα εκ των φαβορί για τον τίτλο, την Άιντραχτ, που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις. 1-1 ο αγώνας στη Γερμανία, το ίδιο σκορ στο Στάμφορντ Μπριτζ, με την πρόκριση να κρίνεται στα πέναλτι, με σκορ 4-3 υπέρ των Λονδρέζων.

Διαμαρτυρίες για τα εισιτήρια
Τεράστιο πρόβλημα για τις δυο φιναλίστ είναι τα εισιτήρια που τους δόθηκαν για τον τελικό, όπως επίσης και η μακρινή απόσταση μέχρι το Μπακού. Αν θελήσει κάποιος να διανύσει μια απόσταση ανάμεσα στα γήπεδα των δυο ομάδων στο Λονδίνο θα χρειαστεί γύρω στα 40 λεπτά με το αυτοκίνητο. Κάπου 13 χιλιόμετρα χωρίζουν τις δύο περιοχές όπου κατοικούν οι φιναλίστ του φετινού τελικού στο Europa League. Αλλά στο σημερινό ραντεβού, οι φίλαθλοί τους θα πρέπει να διανύσουν σχεδόν 4.000 χιλιόμετρα. Για την ακρίβεια, 3.967 χιλιόμετρα!

Μπορεί η χωρητικότητά του γηπέδου στο Μπακού να πλησιάζει τις 70.000 θέσεις, ωστόσο οι δύο φιναλίστ πήραν πολύ λίγα εισιτήρια για τους φιλάθλους τους. Όπως έγινε επίσημα γνωστό, οι δύο σύλλογοι του Λονδίνου έλαβαν μόλις από 6.000 «μαγικά χαρτάκια». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές διαμαρτυρίες στην ΟΥΕΦΑ κυρίως από την Άρσεναλ.

Το «εμπάργκο» του Μιχιταριάν

Ο Χενρίκ Μιχιταριάν για ακόμη μια φορά στην καριέρα του βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τραγική ειρωνεία. Kλήθηκε να παίξει ποδόσφαιρο, στο υψηλότερο επίπεδο μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στα εδάφη μιας χώρας που έχει σκορπίσει τον όλεθρο στην πατρίδα του. Για ακόμα μια φορά θα αναγκαστεί να πει «όχι» και να μείνει στην ασφάλεια του λονδρέζικου σπιτιού του, δηλώνοντας «άρρωστος». Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μιχιταριάν αναγκάζεται να μείνει εκτός ενός ποδοσφαιρικού αγώνα λόγω της αρμένικης καταγωγής του. Το 2015 είχε χάσει το ματς Γκαμπάλα-Ντόρμουντ, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο είχε μείνει εκτός αποστολής της Άρσεναλ για τον αγώνα με την Καραμπάχ.

Η προϊστορία των φιναλίστ

Η προϊστορία του Τσέλσι – Άρσεναλ αφορά κυρίως τις εγχώριες διοργανώσεις (Premier League, FA Cup, League Cup) αφού οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί μόνο μία φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αυτή ήταν τη σεζόν 2003-04 για τα προημιτελικά του Champions League, με την Τσέλσι να προκρίνεται με συνολικό σκορ 3-2 (Τσέλσι – Άρσεναλ 1-1, Άρσεναλ – Τσέλσι 1-2). Η προϊστορία του Τσέλσι – Άρσεναλ για τις εγχώριες διοργανώσεις είναι υπέρ της Άρσεναλ: Σε 197 παιχνίδια η Άρσεναλ μετράει 77 νίκες, η Τσέλσι 63 ενώ 57 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλα.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share