Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συλλέκτης τροπαίων ο ΠΑΟΚ: Κυπελλούχος Ελλάδας για τρίτη φορά σερί!

Ο νέος βασιλιάς του ελληνικού ποδοσφαίρου!

22 Μαΐου 2019 11:56
Συλλέκτης τροπαίων ο ΠΑΟΚ: Κυπελλούχος Ελλάδας για τρίτη φορά σερί!

Οι ομάδες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ ήρθαν φέτος και πάλι αντιμέτωπες στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, έχοντας προηγουμένως νικήσει στους ημιτελικούς Λαμία και Αστέρα Τρίπολης αντίστοιχα.

Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική σεζόν όπου ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συναντήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Την περίοδο 2016/2017, ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ με 2-1 σε ένα δραματικό ντέρμπι στον Βόλο, ενώ έναν χρόνο μετά, οι Θεσσαλονικείς υπερασπίστηκαν με επιτυχία τον τίτλο τους επικρατώντας των Κιτρινόμαυρων με 2-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας που δύο ομάδες έρχονται αντιμέτωπες σε τελικό επί τρεις συνεχόμενες χρονιές. Στο παρελθόν, υπήρξαν τέσσερα ζευγάρια που ξανασυναντήθηκαν με τον ίδιο αντίπαλο αλλά μόνο για δύο διαδοχικές σεζόν. Οι αναμετρήσεις αυτές ήταν του Ολυμπιακού με τη Δόξα Δράμας (1958, 1959), του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό (1968, 1969), του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ (1973, 1974) και του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ (1994, 1995).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της ΑΕΚ σε τελικό Κυπέλλου για τέταρτη διαδοχική σεζόν συμβαίνει δεύτερη φορά, ενώ η πρώτη ήταν την τετραετία 1994-1997.

Το Σάββατο 11 Μάϊου 2019, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε ένα σχεδόν άδειο Ολυμπιακό Στάδιο, επικρατώντας με 1-0 επί της ΑΕΚ έπειτα από γκολ που σημείωσε ο Τσούμπα Άκπομ στο 45’.

Παράλληλα, ο Δικέφαλος του Βορρά κατέκτησε φέτος και το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του, αφού λίγες μέρες πριν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της Superleague υπερισχύοντας του Λεβαδειακού στην Τούμπα που είχε πάρει «φωτιά» από τους φίλους του ΠΑΟΚ οι οποίοι γιόρταζαν το πρώτο τους πρωτάθλημα από το 1985!

Τον τελικό Κυπέλλου της 11ης Μαΐου παρακολούθησαν μόνο 900 προσκεκλημένοι θεατές, υπό την εποπτεία 3.000 αστυνομικών προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, ενώ διαιτητής του ντέρμπι είχε οριστεί ο Γερμανός Φέλιξ Σβάιερ.

Ας θυμηθούμε, όμως, πώς εξελίχθηκαν οι δυο προηγούμενοι τελικοί Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

2016/2017, ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (2-1)
Δυστυχώς, αυτός ο τελικός επισκιάστηκε από τα βίαια επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης του αγώνα. Η κατάσταση τέθηκε τελικά υπό έλεγχο, ωστόσο οι δύο σύλλογοι υποχρεώθηκαν στη συνέχεια να παίξουν πολλούς αγώνες στην έδρα τους κεκλεισμένων των θυρών.
Ο ΠΑΟΚ πήρε το προβάδισμα με τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στο 24ο λεπτό, αλλά η ΑΕΚ ισοφάρισε μόλις 120 δευτερόλεπτα αργότερα, έπειτα από γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου. Τελικά, ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη όταν ο Πέδρο Ενρίκε πέτυχε γκολ εννιά λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Ωστόσο, τα ριπλέι έδειξαν ότι ο Βραζιλιάνος ήταν σε θέση οφσάιντ.

2017/2018, ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (0-2)

Ο αγώνας αυτός θα έκρινε το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεδομένου ότι FIFA και UEFA ήταν έτοιμες να αποβάλλουν την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από τις διεθνείς διοργανώσεις, μετά το χάος που είχε προκληθεί στη Σούπερ Λιγκ της ίδιας σεζόν. Ευτυχώς όμως, ο τελικός του Κυπέλλου εξελίχθηκε ομαλά!

Και παρότι η πρωταθλήτρια ΑΕΚ είχε τη μοναδική ευκαιρία να κατακτήσει το νταμπλ, στάθηκε αγωνιστικά κατώτερη του ΠΑΟΚ. Το σκορ άνοιξε στο 65ο λεπτό ο Βιεϊρίνια ενώ ο Δημήτρης Πέλκας με γκολ που έβαλε στις καθυστερήσεις σφράγισε τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ.

TAGS
 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share