Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Euroleague: Ισοπέδωσε την Φενέρ η Εψές και πάει τελικό!

Tεράστια πρόκριση!

17 Μαΐου 2019 21:17
Euroleague: Ισοπέδωσε την Φενέρ η Εψές και πάει τελικό!

Τεράστια ήταν η πρόκριση για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν, με μια μπασκετική παράσταση στο παρκέ της «Fernando Buesa Arena».

Ο Σέιν Λάρκιν ήταν in the zone και κανένας δεν μπορούσε να τον σταματήσει (30π. με 4/5 δίποντα, 5/9 τρίποντα και 7/8 βολές, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα και μόλις 2 λάθη), ο Βασίλιε Μίσιτς απέδειξε γιατί είναι ο πιο βελτιωμένος παίκτης της Euroleague (25π.) και η Εφές πέταξε στο καναβάτσο την έμπειρη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με μια τρομερή εμφάνιση. Σπουδαίος και ο Μπράιντ Ντάνστον, που «άγγιξε» το double - double (9π., 10ρ.).

Ο Σέρβος τεχνικός χωρίς τους Τζόφρι Λοβέρν - Τζίτζι Ντατόμε γνώριζε πως θα έχει δύσκολο έργο, οι Γιαν Βέσελι - Νίκολα Κάλινιτς όχι μόνο δεν ήταν στο 100%, αλλά ήταν και αρνητικοί για την ομάδα τους, ο Κώστας Σλούκας δεν έβρισκε σκορ με τίποτα, έχοντας 3/11 σουτ και η ήττα των πρωταθλητών Τουρκίας ήρθε ως μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, με βάση την εικόνα των δύο ομάδων.


Όλα τα πλάνα του Ομπράντοβιτς καταστράφηκαν και ο Αταμάν ήταν ο μεγάλος νικητής του πρώτου ημιτελικού της Euroleague, του τουρκικού εμφυλίου, αλλά και της μεταξύ τους «μονομαχίας», που είχε τεράστιο ενδιαφέρον. Έτσι, η Εφές θα παλέψει την Κυριακή (19/5) για πρώτη φορά για την κούπα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν «καθάρισαν» τα ριμπάουντ, πήγαν σε 1vs1 καταστάσεις και βρήκαν σκορ από τον Βασίλιε Μίσιτς (9π.), για να φτάσουν σε ένα σερί 10-0, που τους έδωσε «άερα» 7 πόντων (22-29 στο 14'). Η «Φενέρ»... απάντησε με κοντό σχήμα με τρία γκαρντ (Σλούκας, Μαχμούτογλου, Ντίξον), βρήκε δύο γρήγορα τρίποντα και μείωσε στον πόντο (28-29). Όμως, το σημείο - κλειδί της δεύτερης περιόδου, το οποίο δημιούργησε... ειδικές καταστάσεις, ήταν το 3ο φάουλ του Σλούκα μόλις στο 17'.

Οι Βέσελι - Κάλινιτς δεν πατούσαν καλά και το αποδιοργανωμένο αμυντικά σύνολο του «Ζοτς» κλήθηκε να κυνηγάει ξανά στο σκορ. Από την άλλη, η Εφές ήταν πιο σταθερή και το έμμεσο τετράποντο του Τζέιμς Άντερσον στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου έμοιαζε ως το κερασάκι στην τούρτα του πρώτου μέρους (40-45). Στο 20' ο Λάρκιν πρωταγωνιστούσε με 11 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 21 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο Μίσιτς πήρε την σκυτάλη, η Εφές έκανε τη διαφορά σκαρφάλωσε στους 16π., έπειτα από ένα νέο 5-0 σερί (57-73 στο 32'). Ο Ομπράντοβιτς τα έπαιξε όλα για όλα με σταθερά κοντό σχήμα, αλλά τίποτα δεν πήγαινε όπως θα ήθελε και τα χέρια του ήταν δεμένα (61-75 στο 34'). Ο Σέρβος δίχως τους Τζόφρι Λοβέρν - Τζίτζι Ντατόμε, με τον Γιαν Βέσελι φανερά ανέτοιμο και τον Νίκολα Κάλινιτς... αλλού γι' αλλού, δεν βρήκε τα «μαγικά» που έψαχνε, για να γυρίσει στον ημιτελικό.

Η Εφές ήταν ανώτερη, κυρίαρχη και... σκυλιασμένη σε κάθε κατοχή και κάθε λεπτό που περνούσε «αγκάλιαζε» ολοένα και περισσότερο τον τελικό της Κυριακής (63-82 στο 37' και 66-84 στο 38') , στον οποίον τελικά εξασφάλισε την παρουσία της, με σκορ .

Τα Δεκάλεπτα: 20-19, 40-45, 57-68, 73-92

Euroleague: Αρχίζει το Final Four της Βιτόρια!

Μπορεί για δεύτερη σερί σεζόν να μην υπάρχει ελληνική ομάδα στο Final Four της Ευρωλίγκας, αλλά το ενδιαφέρον των φίλων του μπάσκετ… περισσεύει. Απόψε στη Βιτόρια μάχονται για μια θέση στον τελικό της Κυριακής δύο πολύ δυνατά ζευγάρια.

Φενέρμπαχτσε-Αναντολού Εφές (19:00, Novasports 1)

Το μεγάλο φαβορί και το μεγάλο αουτσάιντερ κοντράρονται στον πρώτο τουρκικό εμφύλιο στην ιστορία των Final Four. Η Φενέρ στην πέμπτη σερί παρουσία της στην κορυφαία τετράδα θέλει να επαναλάβει στη Βιτόρια την επιτυχία της Κωνσταντινούπολης το 2017. Οδηγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που έχει κατακτήσει εννιά φορές την Ευρωλίγκα, με πέντε διαφορετικές ομάδες, ενώ θα λάβει μέρος στο 18ο Final Four της καριέρας του έχοντας φτάσει στα προηγούμενα 17 στον τελικό 13 φορές. Στο παρκέ η προέκταση του «Ζοτς» λέγεται… Κώστας Σλούκας, ο οποίος διεκδικεί τον τέταρτο τίτλο του στην Ευρωλίγκα και δεν έχει χάσει ποτέ σε ημιτελικό μετρώντας έξι νίκες σε ισάριθμα ματς. Ο Ομπράντοβιτς δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Ντατόμε, Λοβέρν και φυσικά τον Ένις που είναι ανενεργός από την αρχή της σεζόν, αλλά φυσικά έχει αποδείξει πως μπορεί να βρει τις λύσεις.

Η Εφές επιστρέφει σε Final Four μετά από 19 χρόνια, καθώς είχε παίξει μόνο σε αυτό της Ευρωλίγκας το 2000 και ένα χρόνο μετά, στη σεζόν της «διάσπασης», σε αυτό της Σουπρολίγκας. Ακόμη και το ρόστερ της Εφές έχει λιγοστή πείρα από Final Four, καθώς ο κόουτς Εργκίν Αταμάν είχε φτάσει σε αυτό το 2000 μαζί της και το 2003 με τη Σιένα. Από πλευράς παικτών παραστάσεις Final Four έχουν μόνο ο Βασίλιε Μίσιτς από πέρσι με τη Ζαλγκίρις και ο Μπράιαντ Ντάνστον από το 2015 με τον Ολυμπιακό. Πάντως η Εφές φέτος έχει πάρει τον αέρα της Φενέρ περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στην Ευρώπη. Την κέρδισε τον Οκτώβριο στο Σούπερ Καπ με 65-62 αλλά και στην 4η αγωνιστική της Ευρωλίγκας με 89-83, όπως και το Μάρτιο με 67-65 για το πρωτάθλημα. Η Φενέρ κέρδισε με τη σειρά της τα εντός έδρας ματς για πρωτάθλημα με 86-79 στην παράταση και Ευρωλίγκα με 84-66, ενώ τη νίκησε και στον τελικό του Κυπέλλου με 80-70. Συνολικά στην Ευρωλίγκα έχουν συναντηθεί δώδεκα φορές και η Φενέρ υπερτερεί με 10-2.

Αγωνιστικά, πρόκειται για τη μάχη της καλύτερης άμυνας της Ευρωλίγκας (74,62π. ανά αγώνα φέτος) που όμως είναι και πρώτη σε ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα (58,86%) και τρίποντα (43,38%) με την ομάδα που είναι δεύτερη σε αξιολόγηση και ασίστ (πίσω μόνο από τη Ρεάλ) και τέταρτη στην επίθεση (84,66). Ενδιαφέρον έχει πώς θα καλύψει ο Ομπράντοβιτς το έλλειμμα μεγέθους στα γκαρντ του σε σχέση με αυτά της Εφές, αλλά και το πώς θα διαχειριστεί ο Αταμάν το ρόστερ του, μιας και στα playoffs έκλεισε πολύ το ροτέισον.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Λουίτζι Λαμόνικα (Ιταλία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία) και Μεντί Ντιφαλά (Γαλλία).

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ολυμπιακός: Στη λίστα των Ρώσων ο Σέρβος σέντερ Νίκολα Μιλουτίνοφ!

Κυπελλούχος Ελλάδος ο ΠΑΟΚ!

Διαβάστε περισσότερα από τον κόσμο των sports στο Athensmagazine.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share