Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Euroleague: Αρχίζει το Final Four της Βιτόρια!

Ώρα για δράση! Αυτή την κούπα ποιος θα την πάρει;

17 Μαΐου 2019 09:10
Euroleague: Αρχίζει το Final Four της Βιτόρια!

Μπορεί για δεύτερη σερί σεζόν να μην υπάρχει ελληνική ομάδα στο Final Four της Ευρωλίγκας, αλλά το ενδιαφέρον των φίλων του μπάσκετ… περισσεύει. Απόψε στη Βιτόρια μάχονται για μια θέση στον τελικό της Κυριακής δύο πολύ δυνατά ζευγάρια.

Φενέρμπαχτσε-Αναντολού Εφές (19:00, Novasports 1)

Το μεγάλο φαβορί και το μεγάλο αουτσάιντερ κοντράρονται στον πρώτο τουρκικό εμφύλιο στην ιστορία των Final Four. Η Φενέρ στην πέμπτη σερί παρουσία της στην κορυφαία τετράδα θέλει να επαναλάβει στη Βιτόρια την επιτυχία της Κωνσταντινούπολης το 2017. Οδηγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που έχει κατακτήσει εννιά φορές την Ευρωλίγκα, με πέντε διαφορετικές ομάδες, ενώ θα λάβει μέρος στο 18ο Final Four της καριέρας του έχοντας φτάσει στα προηγούμενα 17 στον τελικό 13 φορές. Στο παρκέ η προέκταση του «Ζοτς» λέγεται… Κώστας Σλούκας, ο οποίος διεκδικεί τον τέταρτο τίτλο του στην Ευρωλίγκα και δεν έχει χάσει ποτέ σε ημιτελικό μετρώντας έξι νίκες σε ισάριθμα ματς. Ο Ομπράντοβιτς δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Ντατόμε, Λοβέρν και φυσικά τον Ένις που είναι ανενεργός από την αρχή της σεζόν, αλλά φυσικά έχει αποδείξει πως μπορεί να βρει τις λύσεις.

Η Εφές επιστρέφει σε Final Four μετά από 19 χρόνια, καθώς είχε παίξει μόνο σε αυτό της Ευρωλίγκας το 2000 και ένα χρόνο μετά, στη σεζόν της «διάσπασης», σε αυτό της Σουπρολίγκας. Ακόμη και το ρόστερ της Εφές έχει λιγοστή πείρα από Final Four, καθώς ο κόουτς Εργκίν Αταμάν είχε φτάσει σε αυτό το 2000 μαζί της και το 2003 με τη Σιένα. Από πλευράς παικτών παραστάσεις Final Four έχουν μόνο ο Βασίλιε Μίσιτς από πέρσι με τη Ζαλγκίρις και ο Μπράιαντ Ντάνστον από το 2015 με τον Ολυμπιακό. Πάντως η Εφές φέτος έχει πάρει τον αέρα της Φενέρ περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στην Ευρώπη. Την κέρδισε τον Οκτώβριο στο Σούπερ Καπ με 65-62 αλλά και στην 4η αγωνιστική της Ευρωλίγκας με 89-83, όπως και το Μάρτιο με 67-65 για το πρωτάθλημα. Η Φενέρ κέρδισε με τη σειρά της τα εντός έδρας ματς για πρωτάθλημα με 86-79 στην παράταση και Ευρωλίγκα με 84-66, ενώ τη νίκησε και στον τελικό του Κυπέλλου με 80-70. Συνολικά στην Ευρωλίγκα έχουν συναντηθεί δώδεκα φορές και η Φενέρ υπερτερεί με 10-2.

Αγωνιστικά, πρόκειται για τη μάχη της καλύτερης άμυνας της Ευρωλίγκας (74,62π. ανά αγώνα φέτος) που όμως είναι και πρώτη σε ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα (58,86%) και τρίποντα (43,38%) με την ομάδα που είναι δεύτερη σε αξιολόγηση και ασίστ (πίσω μόνο από τη Ρεάλ) και τέταρτη στην επίθεση (84,66). Ενδιαφέρον έχει πώς θα καλύψει ο Ομπράντοβιτς το έλλειμμα μεγέθους στα γκαρντ του σε σχέση με αυτά της Εφές, αλλά και το πώς θα διαχειριστεί ο Αταμάν το ρόστερ του, μιας και στα playoffs έκλεισε πολύ το ροτέισον.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Λουίτζι Λαμόνικα (Ιταλία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία) και Μεντί Ντιφαλά (Γαλλία).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ρεάλ Μαδρίτης (22:00, Novasports 1)

Για δεύτερη σερί σεζόν αναμετρώνται σε ημιτελικό και τρίτη διαδοχική σε Final Four (μετά τον μικρό τελικό του 2017) ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ. Η ομάδα της Μόσχας φτάνει στην τελική τετράδα για 16η φορά τα τελευταία 17 χρόνια και έχει το ρεκόρ παρουσιών με 18, ωστόσο έχει σηκώσει τον τίτλο μόλις τρεις φορές σε αυτό το διάστημα (συνολικά επτά), αν και έχει φτάσει συνολικά στον τελικό 13 φορές . Ο Δημήτρης Ιτούδης, που δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, μπορεί να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής με δύο τρόπαια στη διοργάνωση, καθώς αυτή τη στιγμή έχει από ένα μαζί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Είναι σαφές, δε, πως ο 48χρονος τεχνικός μόνο σε περίπτωση κατάκτησης του τίτλου θα παραμείνει στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ και τη νέα σεζόν.

Η Ρεάλ θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρσι και να αυξήσει το προβάδισμά της στην κορυφή των κατακτήσεων. Αν το πετύχει θα φτάσει τα έντεκα τρόπαια και τα τρία την τελευταία πενταετία, ενώ θα γίνει η πρώτη ομάδα που κάνει το back-to-back μετά τον Ολυμπιακό το 2012-2013. Η ίδια έχει να πάρει σερί τίτλους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση… μισό αιώνα, από το 1967-68. Η «βασίλισσα» έχει φτάσει 18 φορές στον τελικό και εφόσον πάρει την κούπα θα είναι το 17ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο. Για τον Πάμπλο Λάσο, που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών, θα είναι το έκτο του Final Four σαν προπονητής, ενώ είχε και ένα σαν παίκτης, το 1996, υπό τις οδηγίες του… Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη Ρεάλ.

Οι δύο ομάδες μετρούν 24 συναντήσεις στη νέα εποχή της Ευρωλίγκας (από το 2001 και μετά) με την ΤΣΣΚΑ να έχει τη μερίδα του λέοντος με 17 νίκες, ενώ φέτος κέρδισε και στα δύο παιχνίδια, 93-88 το Νοέμβριο στη Μαδρίτη και 82-78 το Φλεβάρη στη Μόσχα, παίρνοντας άτυπη ρεβάνς για την ήττα της με 92-83 στον περσινό ημιτελικό του Βελιγραδίου. Τον περασμένο αιώνα είχαν συναντηθεί σε τρεις τελικούς, το 1963, το 1965 και το 1969, με την ΤΣΣΚΑ να κερδίζει τον τίτλο στον πρώτο και τον τρίτο και τη Ρεάλ ενδιάμεσα.

Αγωνιστικά, τίθενται αντιμέτωπες οι δύο από τις τρεις καλύτερες επιθέσεις της διοργάνωσης, 86,5π. η ΤΣΣΚΑ και 85,4π. η Ρεάλ. Η «βασίλισσα» είναι η κορυφαία ομάδα της σεζόν σε αξιολόγηση, ασίστ και ριμπάουντ, αλλά οι Μοσχοβίτες στα δύο φετινά ματς κυριάρχησαν στη ρακέτα έχοντας 29 επιθετικά ριμπάουντ στα δύο ματς. Το μέγεθος των Ταβάρες, Αγιόν και Ράντολφ απέναντι στην αθλητικότητα Χάινς, Χάντερ και Μπολομπόι θα κρίνει πολλά, όπως και το αν η πιο γεμάτη γραμμή γκαρντ της ΤΣΣΚΑ με Ντε Κολό, Ροντρίγκεθ και Χίγκινς θα αντιπαρέλθει αμυντικά όπλα όπως οι Καμπάτσο, Τέιλορ και Ρούντι.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Ματέι Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία) και Αν Πάντερ (Γερμανία).

Πηγή: sport-fm.gr

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ολυμπιακός: Στη λίστα των Ρώσων ο Σέρβος σέντερ Νίκολα Μιλουτίνοφ!

Κυπελλούχος Ελλάδος ο ΠΑΟΚ!

Διαβάστε περισσότερα από τον κόσμο των sports στο Athensmagazine.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share