Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μουντιάλ 2018: Το Βέλγιο έστειλε την Βραζιλία σπίτι της! (video)

Η νέα... Βραζιλία στους 4!

7 Ιουλίου 2018 09:31
Μουντιάλ 2018: Το Βέλγιο έστειλε την Βραζιλία σπίτι της! (video)

Το Βέλγιο ήταν εξαιρετικό ανά διαστήματα και νίκησε με 2-1 την παντελώς άστοχη Βραζιλία στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Με Γαλλία στην επόμενη φάση οι "κόκκινοι διάβολοι".

ο Βέλγιο έδειξε χαρακτήρα και ικανότητα και έφτασε στη νίκη με 2-1 επί της Βραζιλίας, στον δεύτερο προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Το αυτογκόλ του Φερναντίνιο και το γκολ του Κέβιν ντε Μπράινε στο 1ο ημίχρονο "καταδίκασαν" μία "σελεσάο" που ήταν άκρως άστοχη στις τελικές προσπάθειές της, με έναν Νεϊμάρ να ζητάει συνεχώς πέναλτι.

Το Βέλγιο προκρίθηκε σε ημιτελική φάση για πρώτη φορά από το 1986 και θα αντιμετωπίσει την Τρίτη στις 21:00 τη Γαλλία.

Τα πέντε πράγματα που μάθαμε από τον αγώνα:

Ο ΤΙΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ, Ο ΜΑΡΤΙΝΕΘ ΑΛΛΑΞΕ
Ο Τίτι είχε να διαχειριστεί μία σημαντική απουσία σε σχέση με τη νίκη επί του Μεξικού. Ο Καζεμίρο συμπλήρωσε κάρτες και δεν ήταν διαθέσιμος, με συνέπεια ο Βραζιλιάνος τεχνικός να χρειαστεί παρέμβαση στο βασικό σχήμα του. Προτίμησε να προχωρήσει σε απλή αντικατάσταση προσώπου, με τον Φερναντίνιο στη θέση του αμυντικού μέσου της Ρεάλ. Παρότι ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι έχει αρκετή τακτική πειθαρχία, όπως έδειξε φέτος στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, όπου συχνά οπισθοχωρούσε ως τρίτος στόπερ, σε αυτό το παιχνίδι δεν ανταπεξήλθε στα ανασταλτικά καθήκοντα όπως ο συμπαίκτης του. Το κέντρο της Βραζιλίας είχε πολλά κενά και οι Βέλγοι τα εκμεταλλεύτηκαν αρκετές φορές, έστω κι αν μόνο μία βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα με αυτόν τον τρόπο.

Στον αντίποδα, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ δεν είχε να αντιμετωπίσει απουσίες, ωστόσο προτίμησε να αλλάξει πρόσωπα και διατάξεις σε σχέση με τον ψυχοφθόρο αγώνα κόντρα στην Ιαπωνία. Αρχικά, προτίμησε έναν σχηματισμό με τέσσερις αμυντικούς σε σχέση με την τριπλέτα που άφηνε αρκετά κενά στο προηγούμενο παιχνίδι. Στο 4-3-3 δεν βρήκαν χώρο οι επιθετικογενείς Ντρις Μέρτενς και Γιανίκ Καράσκο, που έμειναν στον πάγκο για χάρη των Νασέρ Σαντλί και Μαρουάν Φελαϊνί, οι οποίοι αγωνίστηκαν στην τριάδα της μεσαίας γραμμής. Το αποτέλεσμα ήταν οι Αζάρ, Ντε Μπράινε και Λουκακού μπροστά να συνεργάζονται χωρίς αντίπαλο και η τριάδα από πίσω τους να αναχαιτίζει αρκετές επιθέσεις των αντιπάλων τους, περισσότερες από όσες θα κατάφερνε μόνος του ο Αξέλ Βιτσέλ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Επέστρεψαν στην Ελλάδα Νικόλας και Πάνος! (photos)

"ΜΑΓΙΚΗ" ΕΙΚΟΝΑ ΤΟ 2-0 ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Η Βραζιλία ανέτρεψε τελευταία φορά παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 το 1938, οπότε το έργο της ήταν αδύνατο, μετά από το τέρμα του Ντε Μπράινε. Ωστόσο, το 1ο ημίχρονο δεν θα έπρεπε να λήξει ποτέ με αυτό το σκορ, βάσει στατιστικών.

Η "σελεσάο" είχε 75/89 επιτυχημένες μεταβιβάσεις στο πιο επικίνδυνο σημείο του γηπέδου, στο 1/3 του Βελγίου. Το βασικό πρόβλημά της ήταν ότι μόλις πέντε κατέληξαν εντός περιοχής. Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, είχαν μόλις 32/46 στο 1/3 της Βραζιλίας και τέσσερις επιτυχημένες εντός μεγάλης περιοχής. Παρ' όλα αυτά, οι παίκτες του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ήταν αυτοί που δημιούργησαν ευκαιρίες με αυτά τα δεδομένα και αυτοί που τις αξιοποίησαν.

ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ
Ο αγώνας είχε "τρελό" ρυθμό και με τη Βραζιλία να εμφανίζεται με ανοιχτή άμυνα, δημιουργήθηκαν πολλές δυνατότητες για τελική προσπάθεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στο 1ο ημίχρονο έγιναν 18 τελικές και από τις δύο ομάδες, επίδοση ρεκόρ για το τουρνουά. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, δε, όλοι οι παίκτες του αγωνιστικού χώρου, πλην των δύο τερματοφυλάκων, είχαν τουλάχιστον μία τελική προσπάθεια.

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΖΕΖΟΥΣ, Ο ΝΕΟΣ ΣΕΡΖΙΝΙΟ
Για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι, ο Γκαμπριέλ Ζεζούς αποτελεί έναν επιθετικό που σκοράρει κατά ριπάς και δη κρίσιμα γκολ στο τέλος, Για λογαριασμό της Βραζιλίας, ο Γκαμπριέλ Ζεζούς αποτελεί έναν επιθετικό που είχε 1/4 ντρίμπλες, 0/2 σουτ, 0 ασίστ και 0 γκολ στο κρίσιμο παιχνίδι με το Βέλγιο, όπου αγωνίστηκε για 58 λεπτά.

Σε 439 λεπτά στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο 21χρονος επιθετικός έμοιαζε με φάντασμα του εαυτού του, σαν να μην ταίριαζε με τους υπόλοιπους παίκτες, σαν να έπαιζε σε διαφορετική ομάδα. Χωρίς γκολ στο τουρνουά, κάθε φορά που γινόταν αλλαγή και τη θέση του έπαιρνε ο Ρομπέρτο Φιρμίνο, η "σελεσάο" αυτομάτως έμοιαζε με ομάδα που αποκτούσε οντότητα στη γραμμή κρούσης και έβγαζε... δόντια.

Η εικόνα και η απόδοσή του μοιάζει πολύ με εκείνη ενός άλλου επιθετικού, που σκόραρε κατά ριπάς στο πρωτάθλημα Βραζιλίας, ωστόσο όταν αγωνίστηκε ως βασικός στην εμπροσθοφυλακή της "σελεσάο" στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1982, έμοιαζε τελείως έξω από τα νερά του. Παρά τα δύο τέρματα που σημείωσε ο Σερζίνιο για την ομάδα του Ζίκο και του Σόκρατες, κατηγορήθηκε πως στέρησε έναν βέβαιο τίτλο από την καλύτερη ομάδα εκείνου του τουρνουά λόγω του χαμηλότερου επιπέδου του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Σάββατο 07 Ιουλίου;

ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΑ
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τουρνουά όπου είχε συμμετάσχει με ίδιες περγαμηνές και ίσως μεγαλύτερες προσδοκίες, αυτή η "χρυσή φουρνιά" του Βελγίου μοιάζει για πρώτη φορά έτοιμοι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Η απότομη προσγείωση από τις "σφαλιάρες" στα προηγούμενα τουρνουά, το μεγαλύτερο "ψήσιμο" των παικτών με τους συλλόγους τους, το καλύτερο κλίμα μεταξύ των ποδοσφαιριστών, η... υποχώρηση των "θέλω" του προπονητή αλλά και η τακτική ανωτερότητα του Μαρτίνεθ σε σχέση με τον Μαρκ Βίλμοτς, είχαν ως αποτέλεσμα αυτήν την εικόνα.

Ατομική ποιότητα στους παίκτες πάντοτε υπήρχε. Αυτό που είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση ήταν η ψυχική επάρκειά τους για μία τόσο απαιτητική διοργάνωση και η αφοσίωσή τους σε έναν κοινό στόχο. Ανά διαστήματα στον αγώνα με τη Βραζιλία, έδειξαν ότι κατέχουν πλέον και αυτά τα στοιχεία. Αν καταφέρουν να εξαλείψουν περιόδους όπως το τελευταίο 20λεπτο, όπου η Βραζιλία τους "πάτησε", τότε μπορούν να κάνουν αυτό που όλοι τους πίστευαν στις προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις, αλλά όχι σε αυτήν.

Γήπεδο: "Καζάν Αρένα" (Καζάν)

Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)

Βοηθοί: Μίλοβαν Ρίστιτς (Σερβία), Ντάλιμπορ Τζούρτζεβιτς (Σερβία)

Τέταρτος διαιτητής: Ζαΐρ Μαρούφο (ΗΠΑ)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτι): Άλισον, Φάγκνερ, Σίλβα, Μιράντα, Μαρσέλο, Παουλίνιο (73' Αουγκούστο), Φερναντίνιο, Γουίλιαν (46' Φιρμίνο), Κοουτίνιο, Νεϊμάρ, Ζεζούς (58' Κόστα)

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Μενιέ, Αλντεβάιρελντ, Κομπανί, Βερτόνχεν, Φελαϊνί, Βιτσέλ, Σαντλί (83' Βερμάλεν), Ντε Μπράινε, Λουκακού (87' Τίλεμανς), Αζάρ

Γκολ: 13' αυτ. Φερναντίνιο, 31' Ντε Μπράινε

Κίτρινη κάρτα: 76' Αουγκούστο, 85' Φερναντίνιο, 90' Φάγκνερ / 47' Αλντεβάιρελντ, 71' Μενιέ

Κόκκινη κάρτα: -

Πηγή: sport-24.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share