Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Το απόλυτο μπασκετικό έπος: Όταν οι ΗΠΑ προσκύνησαν την Ελλάδα! (PHOTOS+VIDEO)

1 Σεπτεμβρίου 2016
Το απόλυτο μπασκετικό έπος: Όταν οι ΗΠΑ προσκύνησαν την Ελλάδα! (PHOTOS+VIDEO)

Μπορεί να έχουν περάσει 10 ολόκληρα χρόνια από το αξέχαστο μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου του 2006 στη Σαϊτάμα, αλλά το απολυτό μπασκετικό έπος της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ ενάντια στην πυραυλοκίνητη Team USA δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ.

Εκείνη η μαγευτική παράσταση της «επίσημης αγαπημένης» απέναντι στους Αμερικανούς ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Team USA δεν έχει ξαναχάσει από εκείνη τη μέρα και μετά, κάτι που κάνει ακόμα μεγαλύτερο το κατόρθωμα των Ελλήνων παικτών.



Ο ημιτελικός απέναντι στην απολυτή υπερδύναμη του παγκοσμίου μπάσκετ έδειχνε χαμένος εξαρχής. Η αρμάδα όμως του Παναγιώτη Γιαννάκη διέψευσε τους πάντες, δείχνοντας από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη και πιστοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου ένα χρόνο πριν.

Σπουδαίοι παίκτες όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Ντουέιν Ουέιντ, ο Κρις Πολ, ο Ντουάιτ Χάουαρντ, ο Καρμέλο Άντονι, ο Κρις Μπος, ο Τζο Τζόνσον, ο Κερκ Χάινριχ, ο Αντουάν Τζέιμισον, ο Σέιν Μπατιέ, ο Μπραντ Μίλερ και ο Έλτον Μπραντ έδειχναν άτρωτοι και είχαν φτάσει με επιβλητικό τρόπο ως τα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας.



Παρόλα αυτά, η άριστη εφαρμογή του pick n roll από τους παίκτες της «επίσημης αγαπημένης» (ειδικά ο συνδυασμός των Παπαλουκά και Σπανούλη με τον Σχορτσανίτη), όπως και το ρεσιτάλ της ευστοχίας μας στα σουτ, δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στην ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι.



Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε η ζώνη που χρησιμοποίησε ο κόουτς της εθνικής, όπως και η απολυτή ψυχραιμία που έδειξε η ομάδα, όταν χρειάστηκε να σουτάρει πολλές βολές στο τέλος του αγώνα.

Οι Σπανούλης, Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Σχορτσανίτης και ο αρχηγός Κακιούζης βρέθηκαν σε μεγάλη μέρα, συμπαρασύροντας τους συμπαίκτες τους και κάνοντας ένα ολόκληρο λαό να πανηγυρίσει τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.



Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2005 βρισκόταν πίσω σε όλο το διάστημα της πρώτης περιόδου, όμως το καλάθι του «Big Sofo» που διαμόρφωσε το 39-38 δυο λεπτά πριν το τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου, μας έβαλε μπροστά και από εκεί και πέρα η μαεστρική καθοδήγηση του Παναγιώτη Γιαννάκη και η συγκινητική προσπάθεια των παικτών έσπρωξε την ομάδα στην μεγαλειώδη επικράτηση.

Το ταμπλό στο τέλος έδειξε 101-95 και η πιο «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ μόλις είχε γραφτεί. Η ανίκητη-κατά πολλούς- εθνική ομάδα των ΗΠΑ είχε μόλις υποκλιθεί στην Ελλάδα. Μια νικη που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό όλων των Ελλήνων και θα μνημονεύεται όσα χρόνια και αν περάσουν.







Ελλάδα: Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπ.), Σχορτσανίτης 14, Σπανούλης 22, Φώτσης 9, Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 8, Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης 12 (5 ασίστ), Παπαδόπουλος 8, Κακιούζης 15 (6 ριμπ.), Βασιλόπουλος.

ΗΠΑ: Τζόνσον 3, Χάινριχ 12, Τζέιμς 17 (5 ριμπ. 5 ασίστ), Μπατιέ 1, Ουέιντ 19, Πολ 3 (6 ασίστ), Μπος 3, Χάουαρντ 10 (7 ριμπ.), Άντονι 27, Μπραντ, Μίλερ, Τζέιμισον.

Πηγή: sport-fm.gr

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Αδιανόητη τραγωδία στην Μαγνησία: Μητέρα σκοτώθηκε σε τροχαίο μπροστά στα ανήλικα παιδιά της! (PHOTOS)

Aυτά τα στέκια στη Μύκονο έχουν ιστορία πάνω από 20 χρόνια (PHOTOS)

Αυτό θα πει ανανέωση! Θα πάθετε πλάκα με το νέο look της Μίνας Αρναούτη (PHOTO)


Τα καλύτερα της ημέρας:

Αυτές είναι οι 10 πιο παραδεισένιες παραλίες του κόσμου - Ποια ελληνική βρίσκεται στην λίστα (PHOTOS)

iPhone 7 - iPhone 7 Plus: Εξωφρενικό το ποσό για τα νέα "διαμάντια" της Apple!

Ανατροπή βόμβα με τις τηλεοπτικές άδειες! Ποιοι καναλάρχες δεν παίρνουν άδεια μέχρι να...!

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share