Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ένας μάγος ετών... 44! Γενέθλια έχει ο σπουδαιότερος ξένος που έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα

19 Απριλίου 2016
Ένας μάγος ετών... 44! Γενέθλια έχει ο σπουδαιότερος ξένος που έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα

Μάιος 2003, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποθεώνουν τους «ερυθρόλευκους» για την κατάκτηση του 7ου συνεχόμενου πρωταθλήματος, τους παίκτες, τους προπονητές, όλον τον κόσμο. Η πόλη του λιμανιού ζει ξεχωριστές στιγμές, σε μια ανοιξιάτικη βραδιά τρέλας.

Το σύνθημα

Φυσικά, μερίδα του λέοντος των εγκωμιαστικών σχολίων και συνθημάτων παίρνει και ο δημοφιλέστερος πρόεδρος της ιστορίας του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης. Μπροστά απ’ το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά ακούγεται το σύνθημα «Κόκκαλη, Κόκκαλη σε παρακαλώ, φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό».

Τότε ακούγεται περίπου σαν χαβαλές, σαν μια εξωπραγματική απαίτηση του κοινού των Πειραιωτών για να γεμίσουν το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη, στο οποίο ξεκίναγαν τα έργα κατασκευής του. Το επόμενο καλοκαίρι, αυτό του 2004, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ πατάει το πόδι του στην Ελλάδα για να κάνει «ντουέτο» με τον καλό του φίλο, Ζιοβάνι. Στα Σπάτα επικρατεί το αδιαχώρητο. Ο μεγαλύτερος ξένος που θα έπαιζε στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε καταφθάσει.

Στις 21 Ιουλίου η Αθήνα βράζει, όμως χιλιάδες κόσμου υποδέχεται τον Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα, ή αλλιώς Ριβάλντο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»! Με μεγάλη δυσκολία το αυτοκίνητο που τον μετέφερε αποχώρησε, ενώ ο κόσμος απ’ την ένταση δημιούργησε κάποιες μικροζημιές στο όχημα!

Με τη φανέλα

Την επόμενη μέρα, μαζί με τον γιό του, Ριβαλντίνιο, ο παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία στο Μουντιάλ του 2002 βγαίνει απ’ τα γραφεία της ΠΑΕ στην Πλατεία Αλεξάνδρας, στην Καστέλλα, φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα με το Νο5 στην πλάτη! Έμοιαζε με ψέμα για τους χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού, που ήταν και τότε εκεί για τον δουν και να τον αποθεώσουν!

Στα 32 του, μετά από δυο πρωταθλήματα Ισπανίας με τη Μπαρτσελόνα, ένα Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν, ένα Μουντιάλ με τη σελεσάο, μια Χρυσή Μπάλα και κάμποσες παρουσίες στο πιο ανταγωνιστικό επίπεδο σε ορισμένες απ’ τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές ομάδες, ο Ριβάλντο θα έπαιζε στο πρωτάθλημα της Ελλάδας. Όσο περίεργο κι απίστευτο κι αν φαινόταν, άλλο τόσο φαίνεται σήμερα ότι αγωνίστηκε εδώ, σημάδεψε με την παρουσία του δυο ομάδες και έγινε από αντιπαθής έως και… μισητός σε πολλούς στα ημέτερα…

Κόντρα με τον Μπάγεβιτς

Την πρώτη του χρονιά, πετυχαίνει 12 γκολ υπό τις ιαχές «Ρίμποοοοο, Ρίμποοοοο», μεταξύ των οποίων εκείνο με τον ΠΑΟΚ αλλά και με τον Παναθηναϊκό, τα οποία και χαρακτήρισαν την πρώτη του σεζόν στο λιμάνι εντυπωσιακή κι επιτυχημένη. Η επάνοδος του Ολυμπιακού στους τίτλους με το ντάμπλ έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Το γκολ του στο Άνφιλντ κόντρα στη Λίβερπουλ έφερε τον Ολυμπιακό μια «ανάσα» απ’ την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως οι Άγγλοι σκόραραν τρις και τον απέκλεισαν. Η απογοήτευση αυτή έχει χαραχτεί στη μνήμη των φιλάθλων των Πειραιωτών, όσο και τα πανηγύρια για την εύστοχη απευθείας εκτέλεση του Βραζιλιάνου «αστέρα» της ομάδας του, που ήρθε για τέτοια ματς, όμως και πάλι η κατάληξη για τον Ολυμπιακό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ήταν παρόμοια με αυτή των προηγούμενων χρόνων.

Ήταν όμως γεγονός πως τα χνώτα του Βραζιλιάνου δεν ταίριαζαν σε καμία περίπτωση με αυτά του επίσης νεοαφιχθέντα στο «Καραϊσκάκης», Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ατάκα της χρονιάς, ίσως και όχι μόνο, η... πρόβλεψη του μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (0-0), πως «έτσι όπως παίζουμε δεν θα τερματίσουμε ούτε πέμπτοι»! Τελικά, η… συνομωταξία με τον Ζιοβάνι, τον Σούρερ, τον Καστίγιο κι άλλους Λατίνους πρόθυμους να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Σερβοέλληνα τεχνικού, πέτυχε τον «σκοπό» της να τον «διώξει» απ’ τον Ολυμπιακό.

Δεύτερη σεζόν, ξανά πρωταγωνιστής

Ο Ριβάλντο μπορεί να μεγάλωνε, όμως το επίπεδο του παραήταν… υψηλό για το επίπεδο της Α’ Εθνικής. Την επόμενη σεζόν πετυχαίνει 9 γκολ (7 για το πρωτάθλημα και 2 για το Champions League), η κατάληξη είναι η γνωστή, τόσο εντός (νταμπλ) όσο και εκτός συνόρων (αποκλεισμός στους ομίλους). Ο «Ρίμπο» έχει γίνει πια αγαπημένος των οπαδών του Ολυμπιακού, ο τελευταίος πια, αφού απ’ το προηγούμενο καλοκαίρι έχει αποχωρήσει ο Ζιοβάνι.

Αυτό που θα θυμούνται οι τελευταίοι είναι τα γκολ του απέναντι στην ΑΕΚ, με το δεύτερο να «ξεσηκώνει» το Καραϊσκάκης, καθώς και τα γκολ του με τον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 2006. Η ομάδα του Τροντ Σόλιντ φτάνει ξανά στον θρίαμβο στην Ελλάδα, αν και οι σχέσεις του με τον Ριβάλντο ελέγχονται για το αν υπήρξαν… βελούδινες ή όχι.

Τρίτη (σεζόν) και καλύτερη

Η σεζόν 2006-07 ήταν για τον «Ρίμπο» η πιο παραγωγική στις μέρες του στην Ελλάδα. 17 γκολ και 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις τον καθιστούν ξανά «βαρόμετρο» για τον Ολυμπιακό, που γνωρίζει όμως πάλι πολλές ήττες στην Ευρώπη από Βαλένθια και Λυών και δεν καταφέρνει το κάτι παραπάνω. Όπως και να έχει, η διάρκεια της σεζόν αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ονειρεμένη.

Στο τέλος της σεζόν όχι.

Η ρήξη και τα δάκρυα

Τον Μάιο του 2007 έρχεται η ολική ρήξη μεταξύ του Βραζιλιάνου και του Κόκκαλη. Ο Ριβάλντο κάνει λόγο για «προδοσία» κι η ΠΑΕ στη συνέχεια τον διέψευσε. Ο ίδιος μάλιστα δεν βρέθηκε καν στη φιέστα για την κατάκτηση του τίτλου. Τα δάκρυα του ίδιου, της γυναίκας και του γιού του στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε για να ανακοινώσει το «αντίο» του στον Ολυμπιακό μετά από 3 χρόνια σημαδεύουν την παρουσία του εκεί.

«Ήθελα να συναντηθώ με τον πρόεδρο και να του πω ότι πήρα την απόφαση να συνεχίσω αλλά δεν μπορούσα να τον συναντήσω. Πήγα στο σπίτι του προέδρου τον Φεβρουάριο και συζήτησα μαζί του για το θέμα του συμβολαίου και για το διαμέρισμα που θα έμενα. Μου είπε ο πρόεδρος ότι το συμβόλαιο θα μείνει όπως είναι και όλα θα πάνε καλά.

Δεν ήθελα να υπογράψω εκείνη τη στιγμή γιατί υπήρχαν και άλλα συμβόλαια ανοιχτά και δεν ήθελα να χαλάσω το κλίμα. Πίστευα στο λόγου του προέδρου. Ήμουν ικανοποιημένος καθώς περνούσα καλά εγώ και η οικογένεια μου».

Αργότερα ακολούθησε και η απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός:

«Σε σχέση με τα όσα ο ποδοσφαιριστής Ριβάλντο δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα εξής:

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ριβάλντο με τον Αντιπρόεδρο της ΠΑΕ κ. Γιώργο Λούβαρη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά την αρχική πρόθεση της Διοίκησης να συζητήσει τα θέματα των ανανεώσεων μετά την απονομή του Πρωταθλήματος, προτάθηκε στον ποδοσφαιριστή η ανανέωση της συνεργασίας του με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ για έναν χρόνο, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και στο συμβόλαιό του κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ο ποδοσφαιριστής δεν απεδέχθη την συγκεκριμένη πρόταση και ως εκ τούτου η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ τον ευχαριστεί για την μέχρι σήμερα προσφορά του στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, και του εύχεται καλή σταδιοδρομία».

Ο γέγονε γέγονε πάντως. Μετά από τρία πρωταθλήματα και δυο Κύπελλα, ο Ριβάλντο ήταν ελεύθερος να διαλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Όποιος όμως τον μάντευε, θα τον έλεγαν τρελό…

ΑΕΚ!

Στις 29/5 υπογράφει το συμβόλαιο που του είχε δώσει ο «δικέφαλος». Μετά από λίγο θα φόραγε και το καπέλο της ομάδας. Ο Ριβάλντο ήταν πια παίκτης της ΑΕΚ, με τους οπαδούς της να παθαίνουν «παράκρουση» και τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού να αφήνουν πίσω τις μέρες του «Ρίμπο» και της αποθέωσης και να τον βλέπουν ως έναν απεχθή εχθρό!

Στις 4 Ιουλίου παρουσιάστηκε και αποθεώθηκε, δείχνοντας έτοιμος να δείξει πως στα 35 του είχε το κίνητρο της «εκδίκησης». Η σεζόν 2007-08 ήταν εξαιρετική, με 15 γκολ και 15 ασίστ. Δύσκολα όμως τα θυμάται κανείς. (Σχεδόν) όλοι, ένθεν (Ολυμπιακός) κι ένθεν (ΑΕΚ) θυμούνται μόνο ένα ματς. Αυτό του ΟΑΚΑ.

Τα τέσσερα δάχτυλα

Στις 30 Μαρτίου οι «κιτρινόμαυροι» υποδέχονται τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, σ’ έναν αγώνα «ζωής και θανάτου» για το πρωτάθλημα. Εκεί ο Ριβάλντο και οι συμπαίκτες του έχουν οργιαστική απόδοση και μετατρέπουν το ντέρμπι σε «περίπατο», νικώντας με 4-0 τους «ερυθρόλευκους». Αυτό ήταν το πρώτο «καρφί» στην καρδιά των οπαδών των τελευταίων. Το δεύτερο ήταν η επόμενη εικόνα…

Ο πρώην… Ρίμπο σηκώνει τα τέσσερα δάχτυλά του, θέλοντας έτσι να πικάρει την πρώην ομάδα του και προσωπικά τους Κόκκαλη - Λούβαρη, τους οποίους είχε θεωρήσει υπεύθυνους για τη φυγή του απ’ τον Ολυμπιακό. Πλέον είχε γίνει «persona non grata» στον Πειραιά κι όλοι ανέμεναν την επόμενη σεζόν, όταν θα ξαναρχόταν στο Καραϊσκάκη, για να δουν πως θα τον υποδεχόταν το κοινό του.

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα (;)

Τελικά, κανείς δεν πρόλαβε να το ζήσει. Αν και είχε ακόμα συμβόλαιο με την Ένωση, την άφησε στα «κρύα του λουτρού» τον Αύγουστο, με τη σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει και έφυγε για το Ουζμπεκιστάν και την Μπουνιοτγκόρ.

Σε δηλώσεις του στο «ΣΠΟΡ FM 94.6» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων:

«Ημουν ευτυχισμένος στην ΑΕΚ, δεν είχα κανένα πρόβλημα, όλα πήγαιναν καλά. Απλώς συνέβησαν τα πράγματα γρήγορα και έπρεπε να φύγω. Ζητώ ένα εκατομμύριο συγγνώμη, αλλά δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Με λυπεί το γεγονός ότι έγινε τώρα, αλλά δεν μπορείς να πεις όχι σε κάτι τέτοιο. Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση μου το ίδιο θα έκανε.

Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής να γυρίσω ξανά στην Ελλάδα και να συνεργαστώ ξανά με την ΑΕΚ. Ζητώ και πάλι συγγνώμη που φεύγω».

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share