Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σας έρχεται φουσκωμένος ο λογαριασμός της ΔΕΗ; Αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές καίνε τρομακτικά πολύ ρεύμα

Κλείστε τις αμέσως

19 Νοεμβρίου 2020 00:55
Σας έρχεται φουσκωμένος ο λογαριασμός της ΔΕΗ; Αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές καίνε τρομακτικά πολύ ρεύμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο φουσκωμένος λογαριασμός της ΔΕΗ τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολλή ρεύμα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Επίσης, δες έναν έξυπνο τρόπο να ζεστάνεις το σπίτι σου χωρίς να ξοδέψεις χρήματα!

Δείτε τέσσερις από αυτές που καταναλώνουν πάρα πολύ ρεύμα:

1. Πιστολάκι

Παρά το γεγονός ότι δεν το χρησιμοποιείτε ίσως καθημερινά και για πολύ ώρα, το πιστολάκι είναι μια συσκευή που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι το αντικαταστήσετε και αυτό με κάποιο άλλο πιο καινούργιο που θα έχει καλύτερη ενεργειακή κλάση.

2. Κλιματιστικά

Αν το χειμώνα επιλέγετε το κλιματιστικό για να ζεσταθείτε θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι υπεύθυνο για τη δαπάνη αρκετών χρημάτων ετησίως σε κάθε νοικοκυριό. Φροντίστε τουλάχιστον να μην έχετε απώλειες από παράθυρα ή πόρτες.

3. Θερμοσίφωνας

Η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνο έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα τον έχετε αναμμένο. Είναι λοιπόν καλύτερο να μην τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30-40 λεπτά ή να σκεφτείτε τη λύση του ηλιακού.

4. Φούρνος

Πρόκειται για μια ακόμη συσκευή που καταναλώνει πολύ ρεύμα οπότε την επόμενη φορά που θα πρέπει να ζεστάνετε το φαγητό σας σκεφτείτε αν έχετε μια εναλλακτική λύση. Επίσης προτιμήστε την ψηστιέρα για φαγητά που μπορούν να μαγειρευτούν εκεί.

Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ

«Παγώνει» η ΔΕΗ την επιβάρυνση των καταναλωτών από το τέλος προμηθευτών που επιβάλλεται για την εξυγίανση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Η ΔΕΗ δεν θα μετακυλίσει το κόστος. Το αντιμετωπίζουμε ως μέτρο COVID και αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση επιλέγουμε να απορροφήσουμε το κόστος», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της επιχείρησης, σε ερώτηση αναφορικά με το «πακέτο» μέτρων για τις ΑΠΕ που ανακοινώθηκε χθες.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 110 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ και ισόποση επιβάρυνση των προμηθευτών ενέργειας με την επιβολή έκτακτου τέλους (ΔΕΗ και ανταγωνιστές που δραστηριοποιούνται στην αγορά), ενώ παράλληλα δείτε αν είστε δικαιούχοι της επιστροφής χρημάτων από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Από τη ΔΕΗ διευκρινίζεται - μέσω του ΑΠΕ - ότι η επιβάρυνση αυτή δεν θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνουν ελεύθερα την εμπορική τους πολιτική, όμως είναι προφανές ότι λαμβάνεται υπόψη η πολιτική της ΔΕΗ.

Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε χθες το ΥΠΕΝ περιλαμβάνει δύο σκέλη:

Αφενός, μέτρα ταμειακού χαρακτήρα που αποσκοπούν στην εξυγίανση του λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας.

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα ο λογαριασμός θα εμφάνιζε στο τέλος του χρόνου έλλειμμα 217 εκατ. ευρώ και πολλαπλάσιο τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις ή και αδυναμία πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Διαχειριστή (ΔΑΠΕΕΠ) η βασική αιτία για την εμφάνιση του ελλείμματος ήταν η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που περιόρισε τα έσοδα των μονάδων ΑΠΕ από την αγορά ρεύματος. Αφετέρου, διαρθρωτικά μέτρα που αποσκοπούν στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα με όρους αγοράς.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, κεντρική στόχευση των ρυθμίσεων είναι να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα ελεγχόμενα και λελογισμένα ενώ παράλληλα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ευρύτερη δυνατή χρήση του πιο πετυχημένου και αποτελεσματικού εργαλείου διεθνώς, του Μοντέλου Στόχου της ΕΕ (Target Model).

Η ΔΕΗ με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση τάχθηκε υπέρ της ένταξης των ΑΠΕ στην αγορά σημειώνοντας ότι πλέον οι ανανεώσιμες πηγές είναι απολύτως ανταγωνιστικές.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share