Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Βάζετε τις πατάτες στο ίδιο μέρος με τα κρεμμύδια; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Προσοχή!

8 Σεπτεμβρίου 2020 20:00
Βάζετε τις πατάτες στο ίδιο μέρος με τα κρεμμύδια; Μην το ξανακάνετε ποτέ!
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Μπορεί οι πατάτες να ταιριάζουν απόλυτα γευστικά με τα κρεμμύδια αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την αποθήκευσή τους. Από την άλλη πλευρά, μια πολύ καλή ιδέα για την αποθήκευσή τους είναι να βάλετε ανάμεσα ένα μήλο, δείτε εδώ το λόγο.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι δεν χρειάζονται ψυγείο και συνήθως οι περισσότεροι από εμάς τα αποθηκεύουμε μαζί σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας.

πατάτες κρεμμύδια αποθήκευση

Το πρόβλημα λοιπόν με τα δύο αυτά λαχανικά είναι ότι τα κρεμμύδια είναι περισσότερο “υγρά”από τις πατάτες και ανήκουν στα λαχανικά που εκπέμπουν αιθυλένιο το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και επομένως κάνει τις πατάτες να σαπίζουν ποιο γρήγορα.

Και ενώ τα κρεμμύδια πρέπει να αποφεύγουμε να τα βάζουμε μαζί με τις πατάτες, τα σκόρδα δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα!

Προσοχή! Έτσι προκαλούν δηλητηρίαση οι πατάτες

Οι πατάτες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής και ευρωπαϊκής διατροφής και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες όταν καταναλώνονται βραστές ή ψητές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C.

Υπάρχει ωστόσο μία συνθήκη που μπορεί να μετατρέψει τις πατάτες από αγαπημένη λιχουδιά σε δηλητήριο για τον οργανισμό. Κι αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που εγκυμονεί μια και μόνο πατάτα, δείτε εδώ το λάθος που κάνουμε όλοι μας με το ελαιόλαδο και τις τηγανητές πατάτες.

Όταν οι πατάτες έχουν πρασινίσει και έχουν βάλει φύτρες λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την λέκτορα στη γεωπονική σχολή του Πανεπιστήμιου Nottingham Trent, αν φάμε μεγάλη ποσότητα από τις ώριμες αυτές πατάτες μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως για παράδειγμα ναυτία, διάρροια, τάση για εμετό, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλο και ζαλάδα.

πατάτες δηλητηρίαση

Όπως εξηγεί, το φως του ήλιου και η ζέστη πυροδοτούν την παραγωγή σολανίνης (solanine), μιας πικρής δηλητηριώδους χημικής ουσίας. Μάλιστα, η φλούδα και οι μίσχοι της πατάτας την περιέχουν σε υψηλά επίπεδα.

Αν και το πράσινο χρώμα στη φλούδα της πατάτας είναι ένδειξη ύπαρξης χλωροφύλλης (η οποία δεν είναι τοξική), ωστόσο η παρουσία της δείχνει και συγκεντρώσεις σολανίνης. Η νευροτοξίνη αυτή που παράγεται στο πράσινο τμήμα της πατάτας, είναι ένα μέρος της άμυνας του φυτού απέναντι στις ασθένειες, τα έντομα και τα παράσιτα.

Μπορείτε, φυσικά, να καθαρίσετε τις πατάτες και να πετάξετε τα μέρη αυτά, αλλά και πάλι θα έχουν μια ελαφριά πικρή γεύση.

Συμβουλεύει αντί να τις καταναλώσετε, να τις φυτέψετε σε μια γλάστρα και να απολαύσετε τις νέες πατάτες που θα σας δώσουν.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share