Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ρίχνει αλεσμένο καφέ στις ντομάτες - Το αποτέλεσμα θα σας λύσει τα χέρια

Δοκιμάστε το

5 Σεπτεμβρίου 2020 16:00
Ρίχνει αλεσμένο καφέ στις ντομάτες - Το αποτέλεσμα θα σας λύσει τα χέρια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σχεδόν σε όλους αρέσουν οι ντομάτες και ταιριάζουν σε κάθε φαγητό. Οι ντομάτες καλλιεργούνται για χιλιάδες χρόνια. Οι Αζτέκοι έτρωγαν ντομάτες με φασόλια και καλαμπόκι. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ντομάτες ήταν «ευλογημένες με τις δυνάμεις της μαντείας».

Με τον παρακάτω τρόπο θα κάνετε τις δικές σας να ξεχωρίσουν, και με το κόλπο που θα δείτε εδώ θα τις κάνετε να ωριμάσουν πιο γρήγορα.

Αλεσμένος καφές

Προσθέστε ποσότητα από κατακάθια του καφέ καλά κομποστοποιημένα στην τελική θέση φύτευσης, όταν μεταφυτεύσετε τα νεαρά φυτά της ντομάτας, για να βελτιώσετε τη δομή του εδάφους και να παρέχετε στα φυτά μια πηγή θρεπτικών συστατικών βραδείας αποδέσμευσης. Είναι μια άριστη πηγή λίπανσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σαν εδαφοκάλυψη στη βάση των φυτών.

Μήπως τόσο καιρό τρώτε τις ντομάτες με το λάθος τρόπο;

Η ντομάτα είναι η "αρχόντισσα" του καλοκαιριού και δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Μήπως όμως τόσο καιρό την τρώμε με τον πιο λάθος τρόπο; Ωστόσο, λάθη μπορούμε να κάνουμε και κατά την αποθήκευση τους, δείτε εδώ κατά πόσον είναι σωστό να τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Έρευνα αλλάζει όσα ξέραμε για τα μικροστοιχεία των φυτών και μας συνιστά να πάψουμε να ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες!

Χάρη σε μια καινούργια μέθοδο ανάλυσης των φυτών και των μικροστοιχείων τους που δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, επιστήμονες αναγνώρισαν νέα πολύτιμα και υγιεινά αντιοξειδωτικά καθώς και περισσότερους από 20 μεταβολίτες στην φλούδα της ντομάτας και μας προτρέπουν να μην την ξεφλουδίζουμε!

Ο σκοπός της ανάλυσης βέβαια δεν ήταν η… ντομάτα, αλλά η διαμόρφωση αυτής της νέας μεθόδου ανάλυσης η οποία αποκαλύπτει ότι βιοδραστικά συστατικά που παραδοσιακά σχετίζονταν με συγκεκριμένα είδη φυτών, τελικά απαντώνται σε πολύ περισσότερα φυτά από όσα πίστευαν μέχρι τώρα οι ερευνητές.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα φυτά παράγουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο μικροστοιχεία και το κάθε φυτό περιέχει περίπου 15.000 κατά μέσο όρο. Οι ειδικοί με επικεφαλής τον καθηγητή Αχαρόνι από το Τμήμα Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Ισραηλινού Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, έφτιαξαν μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τους μεταβολίτες των φυτών και ονομάζεται WeizMass.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Αχαρόνι σχεδίασε ένα εργαλείο που ονομάζεται MatchWeiz, και το οποίο βοηθά στην αναγνώριση των μεταβολιτών που έχει το κάθε φυτό. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου φάνηκε ότι τα φυτά δεν είναι τελικά και τόσο εξειδικευμένα στον μεταβολισμό τους όσο αρχικά θεωρείτο. Για παράδειγμα, πολύτιμα μικροστοιχεία από εξωτικά φυτά μπορούν να βρεθούν και σε άλλα, πολύ πιο κοινά φυτά. Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους μεταβολίτες είναι συχνά ιδιαίτερα χρήσιμοι και στην παραγωγή φαρμάκων.

Αυτό είναι το φρούτο που απαγορεύεται να συνδυάσουμε με την ντομάτα

Τώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει ακόμη παραπάνω οι περισσότεροι δυσκολεύονται να φάνε κάποιο βαρύ φαγητό και προτιμούν να καταφεύγουν σε πιο ελαφριά και δροσιστικά πιάτα όπως για παράδειγμα μια σαλάτα. Ένα από τα κύρια συστατικά μιας δροσερής σαλάτας είναι η ντομάτα και όπως όλοι ξέρουμε η ντομάτα είναι ένα υλικό με ευεργετικές ιδιότητες όμως είναι πολλές οι φορές που ένα τραγικό μας λάθος μπορεί να την καταστρέψει, για παράδειγμα, δείτε εδώ το λάθος που κάνετε και η ντομάτα χάνει την αντικαρκινική της δράση.

Ένα ακόμη λάθος είναι ο συνδυασμός της με το ρόδι. Γιατί όμως ένας τέτοιος συνδυασμός είναι λάθος και σε τι μπορεί να μας βλάψει; Ως γνωστόν η ντομάτα είναι ένα υλικό αρκετά όξινο γι' αυτό και οι περισσότεροι σεφ προτείνουν στις κόκκινες σάλτσες με φρέσκια ντομάτα να προστίθεται ζάχαρη.

Το ρόδι από την άλλη είναι ένα εξίσου όξινο υλικό με ιδιαίτερη και μεταλλική γεύση. Ο συνδυασμός τους λοιπόν αν δεν συμπληρωθεί στη σαλάτα κάτι με γλυκιά γεύση μπορεί να αποβεί μοιραίος για το στομάχι μας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να φτιάξετε μια δροσερή σαλάτα και να προσθέσετε ντομάτα και ρόδι φτιάξτε ένα dressing με βάση το μέλι ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό συστατικό.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share