Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γιατί βάζουν το ψωμί σε χαρτοσακούλα; Δεν πάει το μυαλό σας

Απίστευτο!

1 Σεπτεμβρίου 2020 23:15
Γιατί βάζουν το ψωμί σε χαρτοσακούλα; Δεν πάει το μυαλό σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σίγουρα έχετε διαπιστώσει ότι το ψωμί στο φούρνο σας το δίνουν σε χάρτινη σακούλα και όχι πλαστική αλλά έχετε διερωτηθεί ποτέ γιατί; Είναι οικολογικοί οι λόγοι ή όχι μόνο;

Οι… συνομωσιοσιολόγοι λένε πως είναι απλά κόλπο των αρτοποιών προκειμένου το ψωμί να μπαγιατεύει γρηγορότερα και να επισκέπτεστε το φούρνο πολύ πιο γρήγορα από ότι αν το είχατε κλείσει σε μια πλαστική σακούλα. Αυτή η θεωρία έχει ελάχιστη σχέση με τον πραγματικό λόγο για τη χάρτινη σακούλα στα αρτοσκευάσματα. Πάντως εμείς σας έχουμε το κόλπο για να μην μπαγιατεύει το ψωμί, και θα τον δείτε εδώ.

Το μυστικό είναι η τραγανότητα.

Ο λόγος που το ψωμί για σάντουιτς είναι σφραγισμένο σε πλαστική σακούλα είναι για να «κλειδώσει» μέσα την υγρασία, να το διατηρήσει μαλακό εμποδίζοντας το να ξεραθεί. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ιδανικό για μια μπαγκέτα, αν την θέλετε τραγανή. Αν την κλείσετε σε μια σακούλα θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό, αλλά θα χάσει την τραγανότητα της. Είναι ένα… δούναι και λαβείν.

Εξάλλου δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτως ή άλλως. Το ψωμί χωρίς πρόσθετο λίπος ή ζάχαρη, διατηρεί τα ωφέλιμα συστατικά του για λίγες μόνο ημέρες μετά το ψήσιμο. Έτσι εάν δεν σκοπεύετε να φάτε το ψωμί μέσα σε 48 ώρες από την αγορά του, περιμένετε να συμβεί ένα από αυτά τα πράγματα: Ή θα γίνει μαλακό μέσα σε μια σφραγισμένη πλαστική τσάντα η θα ξεραθεί αν είναι εκτεθειμένο. Εάν δεν έχετε σκοπό να φάτε ολόκληρη τη φρατζόλα σε ένα γεύμα, κόψτε την σε κομμάτια και βάλτε τη μέσα στη χαρτοσακούλα, καθώς θα συντηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε οποιοδήποτε τύπο ψωμιού φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκεφτείτε τον καταψύκτη. Αν δεν έχετε υπομονή να το ξεπαγώνετε αρκεί και το ψυγείο. Η… παράπλευρη απώλεια είναι η επανακρυστάλλωση του αμύλου στο ψωμί. Ωστόσο μπορείτε να αντιστρέψετε αυτό το φαινόμενο ψήνοντας το στην τοστιέρα ή ζεσταίνοντας το στον φούρνο μικροκυμάτων.

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share