Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ξεπλένετε τα πιάτα σας πριν τα βάλετε στο πλυντήριο; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Το ολέθριο λάθος που κάνουμε όλοι

13 Αυγούστου 2020 12:30
Ξεπλένετε τα πιάτα σας πριν τα βάλετε στο πλυντήριο; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Μήπως όταν ανοίγοντας το πλυντήριο με τα φρεσκοπλυμένα πιάτα βλέπετε πως κάποιο έχει ακόμη λεκέδες κατηγορείτε αυτόν που δεν το ξέπλυνε λίγο πριν το βάλει μέσα; Ε, λοιπόν να ξέρετε πως φταίει αυτός που ξέπλυνε τα υπόλοιπα! Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως τόσο καιρό χρησιμοποιούσαμε λάθος μια ηλεκτρική συσκευή, δείτε εδώ τι λάθος κάνετε στη χρήση του πλυντηρίου ρούχων. Γιατί όμως είναι λάθος να ξεπλένουμε τα πιάτα μας πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο;

Όταν ξεπλύνετε τα πιάτα σας πριν τα βάλετε στο πλυντήριο , ξεγελάτε τη συσκευή που «βλέπει» ότι δεν υπάρχει κάτι που χρειάζεται καθαρισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων έχουν έναν αισθητήρα που μετρά την ποσότητα των υπολειμμάτων τροφής οι οποίες επιπλέουν στην αρχή του κύκλου πλυσίματος και προσαρμόζει το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες.

Εάν τα περισσότερα πιάτα και κουτάλια στον κύκλο έχουν ξεπλυθεί, το κολλημένο τυρί , για παράδειγμα, σε ένα ταψί, δεν θα ενεργοποιήσει τον αισθητήρα και θα οδηγήσει σε έναν συντομότερο ελαφρύτερο κύκλο πλύσης, ανεξάρτητα από τη ρύθμιση που επιλέγετε.

Αυτό δεν είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό των τελευταίων και ακριβότερων μοντέλων. Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων της τελευταίας πενταετίας έχουν αυτή την ικανότητα. Πολλοί κατασκευαστές απορρυπαντικών πλυντηρίων πιάτων απευθύνουν έξαλλου την ίδια προειδοποίηση: Τα ένζυμα που περιέχουν έχουν σχεδιαστεί για να προσκολληθούν στα σωματίδια τροφίμων χωρίς τα οποία δεν δρουν!

Παράλληλα υπάρχει άλλο ένα πλεονέκτημα για την αποφυγή της πρόπλυσης: Εξοικονομείτε χρόνο και νερό. Ο μέσος ρυθμός ροής μιας βρύσης κουζίνας είναι 8,3 λίτρα ανά λεπτό, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και ένα πεντάλεπτο ξέπλυμα μετά το δείπνο σημαίνει σπάταλη 39 λίτρων νερού.

Πριν βάλετε το πιάτο σας κατευθείαν από το τραπέζι στο πλυντήριο πιάτων, ωστόσο, προσέξτε μια προειδοποίηση: μικρά υπολείμματα τροφίμων είναι εντάξει, αλλά όχι και τα μεγάλα. Αναποδογυρίστε το πάτο πάνω από τον κάδο απορριμμάτων ενώ φροντίζετε να καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου για να μην φράξει η απορροή. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να βάλετε σε λειτουργία το πλυντήριο των πιάτων σας ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share