Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πετάξτε αμέσως τα τηγάνια που αναγράφουν αυτή την ένδειξη - Κίνδυνος για...

Δώστε προσοχή

9 Ιουλίου 2020 20:10
Πετάξτε αμέσως τα τηγάνια που αναγράφουν αυτή την ένδειξη - Κίνδυνος για...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχει μια κατηγορία τοξικών χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον για την κατασκευή διαφόρων μαγειρικών σκευών, κυρίως αντικολλητικών τηγανιών, και τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για τον οργανισμό.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, 208 επιστήμονες από 38 διαφορετικές χώρες ένωσαν τις φωνές τους προσυπογράφοντας μια σχετική έκθεση για την χρήση αυτών των τοξικών χημικών σε μαγειρικά σκεύη και τους κινδύνους που αυτή η πρακτική εγκυμονεί κυρίως για τους ανθρώπους, αλλά και για το περιβάλλον.

Αυτά τα χημικά συστατικά ονομάζονται PFASs (polyfluorinated and perfluorinated substances). Αν, λοιπόν, κάποιο από τα τηγάνια σας αναγράφει την ένδειξη “PFSA” επάνω του σε κάποιο σημείο (συνήθως στην λαβή ή στον πάτο του τηγανιού) τότε είναι σώφρον να το πετάξετε και να επιλέξετε κάποιο άλλο αντικολλητικό σκεύος, το οποίο δεν θα έχει κατασκευαστεί με αυτές τις ουσίες. Ακόμα αν συνηθίζετε να τηγανίζετε σε αυτά πατάτες, προσέξτε μην κάνετε αυτό το λάθος, που μπορεί να τις κάνει καρκινογόνες.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι δύο συγκεκριμένα φθοροχημικά, το υπερφθοροοκτάνιο (PFOS) και το υπερφθοροοκτανοϊκό (PFOA), μπορούν να βλάψουν το συκώτι και να διαταράξουν το αναπαραγωγικό σύστημα και την ανάπτυξη σε ζώα τόσο στην άγρια φύση όσο και σε πειραματόζωα.

Επίσης, σε εργαστηριακό επίπεδο τα PFASs έχει διαπιστωθεί ότι βλάπτουν τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, ενώ, μοιραία, προκαλούν καρκίνους σε διάφορα όργανα.

Παίρνει ένα τηγάνι και βάζει μέσα μπαλάκια αλουμινόχαρτου - Θα τρέξετε να το κάνετε όταν δείτε το αποτέλεσμα

Ένα απίστευτο κόλπο με το τηγάνι και τα μπαλάκια αλουμινόχαρτου.. Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια δεν θα το πιστεύετε. Δοκιμάστε το!

Μερικές φορές όλους μας πιάνει μια λιγούρα που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε με τίποτα καθώς αυτή στοιχειώνει μέχρι και τα όνειρα μας μέχρι που στο τέλος ενδίδουμε στο πειρασμό. Αν είναι όμως κάτι που δεν μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και προσπαθείτε να κάνετε οικονομία, τότε πρέπει να γίνετε δημιουργικοί.

Ένα καλό παράδειγμα είναι τα τρόφιμα μαγειρεμένα στον ατμό: ντάμπλινγκ, ψάρια, λαχανικά, κλπ. Το καλύτερο σκεύος για μαγειρική στο ατμό είναι ο ατμομάγειρας μπαμπού. Τι; Δεν έχετε ατμομάγειρα μπαμπού; Δεν είστε οι μόνοι! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό που λιγουρεύεστε. Όπως σας είπαμε το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνετε δημιουργικοί.

Αυτό το απλό κόλπο έχει απίθανα αποτελέσματα, ό,τι και να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε. Οι χρήσεις του αλουμινόχαρτου είναι άπειρες, και μπορεί να χρησιμέψει σε πολλούς τομείς πέρα από την μαγειρική, αλλά πρέπει να προσέχετε γιατί μπορεί να γίνει τοξικό.

Μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε μόνοι σας έναν ατμομάγειρα με λίγο αλουμινόχαρτο και ένα βαθύ τηγάνι. Ξεκινήστε βάζοντας το τηγάνι στον φούρνο. Η θερμοκρασία εξαρτάται από το ψάρι που θα μαγειρέψετε. Στην συνέχεια, κόψτε μερικά κομμάτια αλουμινόχαρτο, κάντε τα μπαλάκια και ρίξτε τα μέσα στο τηγάνι.

Δείτε στο βίντεο τα υπόλοιπα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Δείτε επίσης πώς μπορείτε να μαρινάρετε το ψάρι σας. Οι οδηγίες είναι απλές, θα χρειαστείτε μόνο μια πυρίμαχη πιατέλα και λίγο νερό! Το αλουμινόχαρτο λειτουργεί σαν μη εύφλεκτο σύστημα υποστήριξης για την πιατέλα και επιτρέπει στο νερό από κάτω να βράζει, ώστε η ζέστη να μαγειρευτεί το φαγητό σας στον ατμό.

Αυτό το απλό κόλπο έχει απίθανα αποτελέσματαα, ό,τι και να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε! Δεν χρειάζεται να πάτε σε κάποιο ακριβό εστιατόριο ή να αγοράσετε ακριβά σκεύη μαγειρικής. Ο ατμομάγειρας αυτός θα σας σώσει! Και θα έχετε το φαγητό που λαχταράτε αλλά και θα εξοικονομήσετε και χρήματα

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share