Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Προσοχή κίνδυνος: Μην σβήνετε φωτιά σε τηγάνι με καυτό λάδι και...- Δείτε τι θα συμβεί

Ελπίζω να το γνωρίζατε ήδη

14 Ιουνίου 2020 14:15
Προσοχή κίνδυνος: Μην σβήνετε φωτιά σε τηγάνι με καυτό λάδι και...- Δείτε τι θα συμβεί

Σε όλους μπορεί να τύχει και πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν πιάσει φωτιά το τηγάνι με καυτό λάδι δεν πρέπει να ρίξουμε το παρακάτω για να την σβήσουμε.

Ελπίζω να γνωρίζεται ήδη ότι δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσετε να σβήσετε την φωτιά από ένα τηγάνι με καυτό λάδι με νερό. Αν μαγειρεύεται και τηγανίζετε πρέπει πάντα να προσέχετε, και με αυτό εδώ το κόλπο δεν θα ξαναπεταχτεί το λάδι έξω από το τηγάνι.

Για να μας δείξουν τι μπορεί να συμβεί το κανάλι στο YouTube με το όνομα «The Slow Mo Guys» προσπάθησε να κάνει το πείραμα σε αργή κίνηση. (2.500fps)

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μια τεράστια φωτιά σαν να έγινε μια μεγάλη έκρηξη! Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό εξατμίζεται πολύ γρήγορα και το λάδι εξαπλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν φλόγες.

Δείτε το βίντεο :

Μεγάλη προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά αυτό το λάδι στο τηγάνισμα!

Τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ανατρέπουν αυτά που πιστεύαμε ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα. Επίσης, μια συνήθεια που όλοι μας έχουμε, είναι να βουτάμε το ψωμί μέσα στο λάδι της σαλάτας. Δεν είχαμε σκεφτεί όμως ότι μπορεί να αποτελεί έναν κρυφό κίνδυνο για την υγεία.

Στο Leicester οι κάτοικοι συμμετείχαν εθελοντικά σε πείραμα του τοπικού τους Πανεπιστημίου αναφορικά με το τηγάνισμα τροφών σε διαφόρων ειδών λίπη, δηλαδή σε διάφορα λάδια και βούτυρα. Έτσι, έγιναν πειράματα για το τηγάνισμα με ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λάδι από ελαιοκράμβη, ελαιόλαδο (παρθένο και μη) και λίπος χήνας.

Οι συμμετέχοντες, αφότου τηγάνιζαν στα σπίτια τους για κάποιες μέρες με ένα συγκεκριμένο τύπο λίπους, έστειλαν αυτό που έμεινε στο τηγάνι στα εργαστήρια του Leicester School of Pharmacy στο De Montfort University of Leicester, όπου ο καθηγητής Martin Grootveld και η ομάδα του ανέλυσαν τις διαφοροποιήσεις που είχε υποστεί κάθε λίπος από τις υψηλές θερμοκρασίες στο τηγάνισμα.

Και τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι που δεν το περίμεναν: εκτός από το ελαιόλαδο, που πέρασε τις εξετάσεις με άριστα, το βούτυρο και το λίπος χήνας αποδείχθηκαν πιο υγιεινά από ορισμένα λάδια!

Σε σημείο απαγορευτικό βρέθηκαν το ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Είχαν τόσα πολλά πολυακόρεστα που ο καθηγητής Grootveld είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά τα λάδια να θερμαίνονται πολύ, ποτέ να μην μαγειρεύουμε με αυτά και να τα τρώμε μόνο ωμά.

Το ελαιόλαδο, παρθένο ή μη, αποδείχθηκε το καλύτερο και προκάλεσε την συμβουλή του καθηγητή να προτιμούμε να μαγειρεύουμε με αυτό αλλά και όταν το έχουμε στο σπίτι ωμό να το προστατεύουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες. Όσο για το βούτυρο και το λίπος χήνας, εξέπληξαν τους πάντες, αφού αποδείχθηκαν αρκετά υγιεινά, ερχόμενα δεύτερα μετά το ελαιόλαδο!

Τι ακριβώς συμβαίνει στο τηγάνισμα

Όταν τηγανίζετε ή μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία (κοντά στους 180˚C), οι μοριακές δομές των λιπών και των ελαίων που χρησιμοποιείτε αλλάζουν. Υποβάλλονται σε αυτό που ονομάζεται οξείδωση, δηλαδή αντιδρούν με το οξυγόνο του αέρα για να σχηματίσουν αλδεΰδες και υπεροξείδια λιπιδίων. Αυτό συμβαίνει και σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Σε κάποια φάση τα λιπίδια αυτά οξειδώνονται πλήρως. Η κατανάλωση ή εισπνοή αλδεΰδων, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και καρκίνου.

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share