Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Βάζετε το δοχείο με το ελαιόλαδο κοντά στο φούρνο; Σταματήστε το αμέσως!

Προσοχή!

23 Μαΐου 2020 13:34
Βάζετε το δοχείο με το ελαιόλαδο κοντά στο φούρνο; Σταματήστε το αμέσως!

Η χώρα μας φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου μιας και θεωρείται το χρυσάφι της Μεσογείου. Η γεύση του ανά περιοχή παραγωγής αλλάζει και αλλού είναι πιο βαρύ, αλλού πιο πικρό και οι ποικιλίες του είναι αμέτρητες. Παρ' όλα αυτά μεγάλο ρόλο για τη διατήρηση της σωστής γεύσης του παίζει τόσο η κατάλληλη χρήση του αλλά και ο τρόπος αποθήκευσης.

Όλα τα ελαιόλοδα δεν είναι ίδια, δεν χρήζουν της ίδιας μεταχείρισης και δεν μπορούν να καταναλωθούν με κάθε τρόπο, για παράδειγμα, δείτε εδώ το λόγο που δεν πρέπει να τηγανίζετε σε ελαιόλαδο. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη δεν το κάνουμε στη μαγειρική αλλά στην αποθήκευση.

Το αποθηκεύετε κοντά σε πηγές θερμότητας αποτελεί λάθος. Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στη θερμότητα που παράγει η ηλεκτρική κουζίνα και στο φως που διαπερνά τα παράθυρα της κουζίνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις πολυφαινόλες, τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου και αλλοιώνουν τη γεύση του.

Συμπληρώνετε φρέσκο ελαιόλαδο στην φριτέζα σας; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Όλοι ξέρουν πως τα τηγανητά δεν είναι και ότι καλύτερο για την υγεία μας. Δεν γίνεται όμως να αντισταθούμε γιατί είναι τόσα τα φαγητά που γίνονται στο τηγάνι ή τη φριτέζα και είναι πεντανόστιμα. Όσοι χρησιμοποιούν φριτέζα συνήθως χρησιμοποιούν και ελαιόλαδο. Υπάρχει ένας μύθος πως αφού δεν πετιέται το λάδι μετά το πρώτο τηγάνισμα καλό θα ήταν να συμπληρώνεται φρέσκο λάδι στο ήδη χρησιμοποιημένο. Αυτό όμως σίγουρα αποτελεί ένα ακόμη λάθος σχετικά με τη χρήση του ελαιολάδου.

Κι αυτό δεν είναι το μόνο λάθος που μπορείτε να κάνετε με αυτό το προϊόν, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σε γυάλινο δοχείο. Το Athensmagazine.gr συγκέντρωσε για εσάς όλα όσα πρέπει να ξέρετε και να προσέξετε σχετικά με τη χρήση της φριτέζας.

  • Mην προσθέτετε νέο λάδι στο ήδη χρησιμοποιημένο, γιατί έχει οξειδωθεί.
  • Kάθε δύο τηγανίσματα το πολύ, το λάδι πρέπει να αλλάζεται.
  • Όσο το λάδι παραμένει μέσα στη φριτέζα, ψύχεται, και κατά συνέπεια οξειδώνεται. Aν, λοιπόν, υπάρχει ανάγκη να κρατήσετε το λάδι για να το ξαναχρησιμοποιήσετε (αν και δεν συστήνεται), πρέπει να το φιλτράρετε, να το βάλετε σε ένα δοχείο και να το φυλάξετε σε ψυχρό χώρο, ακόμα και μέσα στο ψυγείο.
    • Eάν το λάδι χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, οξειδώνονται (δηλαδή αλλοιώνονται) σε μεγάλο βαθμό τα συστατικά του και δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες, που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και με καρκινογενέσεις.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share