Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020

Προσοχή - Αυτό θα συμβεί αν βάλετε χαρτονομίσματα στο πλυντήριο

Πόσο ανθεκτικά είναι;

20 Μαΐου 2020 10:44
Προσοχή - Αυτό θα συμβεί αν βάλετε χαρτονομίσματα στο πλυντήριο
Αρθρογράφος: Δανάη Πάλμου
ΔΑΝΑΗ ΠΑΛΜΟΥ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Σε όλους μας έχει συμβεί να βάλουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο και να έχουμε ξεχάσει ένα χαρτονόμισμα μέσα σε κάποια τσέπη. Αυτό παρακάτω μπορεί να συμβεί!

Σε διαφόρων ειδών ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσουν την ανθεικτικότητά τους, υποβάλλουν οι ειδικοί της ΕΚΤ τα νέα χαρτονομίσμαστα του ευρώ, τα οποία αν δεν το γνωρίζατε δεν είναι φτιαγμένα από χαρτί, για αυτό και μάλλον αντέχουν.

Από το νέο βίντεο που ανάρτησε η ΕΚΤ στο Twitter διαπιστώνει κανείς ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες σκέφθηκαν πραγματικά κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο για το τι μπορεί να συμβεί σε ένα χαρτονόμισμα, όταν μπει ειδικά στο πλυντήριο.

Φυσικά, το σενάριο του πλυντηρίου ρούχων για τα χαρτονομίσματα του ευρώ, δεν είναι το μόνο που εξετάζει η ΕΚΤ. Την ίδια ώρα μελετούν τις αντοχές των χαρτονομισμάτων στην υπερβολική τριβή, στο κατά λάθος σιδέρωμα, στο κατά λάθος πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων, στην κατά λάθος έκθεση στα χημικά, το συνεχές «κόλλα-ξεκόλλα» με σελοτέιπ, η έκθεση σε υπερβολικό κρύο, της τάξης των -18 βαθμών Κελσίου, η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, ακόμα και η περίπτωση ένα χαρτονόμισμα να βρεθεί σε θερμοκρασίες της τάξης των 140 βαθμών Κελσίου.

Σε όλα τα τέστ, όπως φαίνεται το βίντεο, τα χαρτονομίσματα του ευρώ αντέχουν γιατί, όπως τονίζεται στο σύνθημα της ΕΚΤ, «έχουν φτιαχτεί για να αντέχουν» (made to last).

Σημειώνεται ότι η δεύτερη σειρά χαρτονομισμάτων με τίτλο Europa που θα ξεκινήσει να εκδίδεται στις 28 Μαϊου θα περιλαμβάνει ένα πορτρέτο της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία, και είναι καλλιτεχνικό δημιούργημα του σχεδιαστή Ράινχολντ Γκερστρέτερ από το Βερολίνο.

Ποιος σοβαρός κίνδυνος υπάρχει στα χαρτονομίσματα των 50 και 20 ευρώ - Τι πρέπει να προσέχουμε;

Υπάρχει ένα σημαντικός κίνδυνος που χρειάζεται την προσοχή μας όσον αφορά το χαρτονομίσματα των 50 και 20 ευρώ!

Μπορεί ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων του ευρώ να μειώθηκε εκ νέου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως, εκείνα των 20 και 50 ευρώ εξακολουθούν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης.

To 80% των πλαστών χαρτονομισμάτων είναι των 20 και των 50 ευρώ, ωστόσο δείτε γιατί απαιτεί προσοχή και όταν βγάζετε χαρτονομίσματα και από τα ΑΤΜ!

κίνδυνος  στα χαρτονομίσματα

Μαζί με τα χαρτονομίσματα των 5 και 10 ευρώ είναι εκείνα με τη μεγαλύτερη... κυκλοφορία στην αγορά, οπότε πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όσο μπορούμε, αν και το ποσοστό να διαθέτει κάποιος πλαστό χαρτονόμισμα είναι μικρό.

Σημειώνεται ότι περίπου 262.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share