Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προσοχή: Αν αναμειγνύετε μαγειρική σόδα με ξύδι σταματήστε το αμέσως - Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να προκληθεί

Μάθετε πως να χρησημοποιείτε σωστά τα υλικά

20 Μαΐου 2020 09:50
Προσοχή: Αν αναμειγνύετε μαγειρική σόδα με ξύδι σταματήστε το αμέσως - Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να προκληθεί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάποιοι ίσως νομίζεται πως αν αναμείξετε διαφορετικά προϊόντα οικιακού καθαρισμού ίσως έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα η μαγειρική σόδα με το ξύδι.

Η αλήθεια είναι ότι η ανάμειξή τους μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη, καθώς ο συνδυασμός τους μπορεί να παράγει απρόσμενες χημικές αντιδράσεις, που μπορεί να είναι πολύ βλαβερές για την υγεία σας. Ωστόσο η μαγειρική σόδα μπορεί και πολλά θετικά οφέλη, δείτε τι κάνει στα εγκαύματα.

Αποφασίσαμε να σας προειδοποιήσουμε σχετικά με τα προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται, ώστε να μην θέσετε την υγεία σας, αλλά και την υγεία των μελών της οικογένειας σας σε κίνδυνο.

Μαγειρική σόδα και ξύδι

Το ξύδι είναι όξινο, ενώ η μαγειρική σόδα είναι μία ασθενής βάση, και όταν αναμειγνύονται μαζί γίνεται αντίδραση, όπου το ένα στοιχείο εξουδετερώνει το άλλο, παράγοντας κυρίως νερό και καθιστώντας το διάλυμα σχεδόν άχρηστο. Αλλά το πιο επικίνδυνο είναι ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει έκρηξη, αν τα ανακατέψουμε σε ένα κλειστό δοχείο.

Χλωρίνη και αλκοόλ

Ο συνδυασμός αυτών των δύο χημικών ουσιών παράγει χλωροφόρμιο και υδροχλωρικό οξύ. Μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι, τα μάτια και το δέρμα.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα του χλωροφορμίου μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, ναυτία, απώλεια συνείδησης, ακόμη και τον θάνατο.

Χλωρίνη και αμμωνία

Αυτό το μείγμα είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία σας. Παράγει τοξικά αέρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, οι υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας και χλωραμίνης (ένα ιδιαίτερα τοξικό αέριο) παράγουν επίσης μια πολύ επικίνδυνη εκρηκτική ύλη.

Χλωρίνη και ξύδι

Προσθέτοντας ένα ασθενές οξύ σε χλωρίνη παράγει τοξικά αέρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά χημικά εγκαύματα στα μάτια και να προκαλέσουν βλάβη στους πνεύμονες.

Χλωρίνη και άλλα προϊόντα καθαρισμού

Χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως καθαριστικά για τα τζάμια, καθαριστικά τουαλέτας, και απορρυπαντικά πιάτων δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται με χλωρίνη, καθώς ο συνδυασμός τους παράγει αέριο χλώριο. Ακόμα και η ελάχιστη έκθεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά και οφθαλμικά προβλήματα.

Ξύδι και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Όταν βάζετε αυτά τα δύο προϊόντα μαζί σε ένα δοχείο, δημιουργούν υπεροξικό οξύ, το οποίο σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να ερεθίσει ακόμα και να βλάψει το δέρμα, τα μάτια, το λαιμό, τη μύτη και τους πνεύμονες.

Προϊόντα καθαρισμού που προέρχονται από διαφορετικές εταιρείες

Ποτέ δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν ο συνδυασμός δύο διαφορετικών προϊόντων καθαρισμού ότι θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Να θυμάστε ότι κάθε προϊόν είναι μοναδικό και η ανάμειξη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε μια αβέβαιη και επικίνδυνη χημική αντίδραση.

Πρώτα απ’ όλα έχει σημασία η ασφάλεια! Γι ‘αυτό μην ξεχνάτε τα εξής:

  • Διατηρήστε τα προϊόντα καθαρισμού στην αρχική τους συσκευασία με τις αρχικές ετικέτες τους.
  • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ή τουλάχιστον προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε λιγότερη χλωρίνη και αμμωνία στο σπίτι σας.
  • Αν χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή αμμωνία, φροντίστε να τα ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό.
  • Μην αναμειγνύετε ποτέ χλωρίνη με άλλα οικιακά προϊόντα καθαρισμού.
  • Διατηρήστε τους κανόνες ασφαλείας, και να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες όπως υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή.
  • Κρατήστε όλα τα προϊόντα καθαρισμού μακριά από παιδιά.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share