Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης των φρούτων και των λαχανικών - Το κάνατε λάθος;

Δεν πάει το μυαλό σας

27 Απριλίου 2020 15:11
Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης των φρούτων και των λαχανικών - Το κάνατε λάθος;
Αρθρογράφος: Δανάη Πάλμου
ΔΑΝΑΗ ΠΑΛΜΟΥ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Πολλοί είναι εκείνοι που αποθηκεύουν τα φρούτα σε τάπερ στο ψυγείο, ή μέσα στις σακούλες των σούπερ μάρκετ. Ο σωστός τρόπος ωστόσο δεν είναι κανένας από τους δυο.

Αν και το κάθε φρούτο και λαχανικό χρειάζεται διαφορετική θερμοκρασία για να διατηρηθεί, όπως για παράδειγμα οι μπανάνες συνηθίζονται να κρατιούνται σε θερμοκρασία δωματίου, υπάρχει ένας γενικότερος κανόνας.

Αποθηκεύστε τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά σε γυάλινα βάζα, όταν τα τοποθετείτε στο ψυγείο και όχι σε πλαστικά τάπερ για να μην μυρίζουν πλαστικό. Αυτός ο τρόπος είναι και ο σωστός, κάτι που λίγοι από εμάς εφαρμόζουν. Αν ωστόσο χρησιμοποιείτε τάπερ, μάθετε εδώ πότε πρέπει να μπαίνουν στην συντήρηση τα τρόφιμα.

βαζάκια με φροούτα και λαχανικά

Αυτά είναι τα 12 πιο «μολυσμένα» και 15 πιο «καθαρά» τρόφιμα - Μεγάλη προσοχή

Κάθε χρόνο η οργάνωση Environmental Working Group καταρτίζει τη λίστα Dirty Dozen, με τα πιο μολυσμένα τρόφιμα της κάθε χρονιάς, καθώς και τα πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα. Παράλληλα, δείτε τα 6+1 τρόφιμα που απαγορεύεται να ξαναζεσταίνουμε.

Τα 12 τρόφιμα που είναι «πρωταθλητές» σε φυτοφάρμακα

 1. Φράουλες
 2. Σπανάκι
 3. Kale (λαχανίδα)
 4. Νεκταρίνια
 5. Μήλα
 6. Σταφύλια
 7. Ροδάκινα
 8. Κεράσια
 9. Αχλάδια
 10. Ντομάτες
 11. Σέλερι
 12. Πατάτες

Σημειώνεται, ότι η λίστα καταρτίζεται μετά από ανάλυση δεδομένων από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Στόχος τους δεν είναι να αποθαρρύνουν πλήρως τους καταναλωτές από την αγορά των συγκεκριμένων τροφίμων, απλά να τους ενθαρρύνουν να επιλέγουν τα βιολογικά προϊόντα.

Τα 15 «καθαρά» τρόφιμα

 1. Αβοκάντο
 2. Καλαμπόκι
 3. Ανανάς
 4. Κρεμμύδια
 5. Παπάγια
 6. Αρακάς (κατεψυγμένος)
 7. Μελιτζάνες
 8. Σπαράγγια
 9. Κουνουπίδια
 10. Πεπόνια (ποικιλία cantaloupes)
 11. Μπρόκολα
 12. Μανιτάρια
 13. Λάχανα
 14. Πεπόνια (ποικιλία honeydew)
 15. Ακτινίδια

Ο καρκίνος «φοβάται» αυτή την τροφή - Είναι πάμφθηνη, κάνει «θαύματα» και εμείς την αγνοούμε (Video)

Ο καρκίνος «φοβάται» μία συγκεκριμένη τροφή, η οποία είναι πάμφθηνη, κάνει «θαύματα» και οι περισσότεροι την αγνοούμε και δεν την βάζουμε στη διατροφή μας. Αντίθετα, υπάρχει ένα άλλο τρόφιμο που κάνει τον καρκίνο πολύ πιο επικίνδυνο, για αυτό πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη και μεγάλη προσοχή στην κατανάλωσή του.

Το μπρόκολο είναι ο εχθρός τους ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και κατ΄ επέκταση βοηθά στην καταπολέμηση του έλκους και του καρκίνου του στομάχου.Μελέτη που έγινε συνεργατικά από Αμερικανούς και Γάλλους ερευνητές, σε εργαστηριακό επίπεδο, διαπίστωσε ότι το μπρόκολο περιέχει την ουσία σουλφοραφάνη, η οποία σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, όπως και τα βακτηρίδια τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ή βρίσκονται έξω από τα κύτταρα όσο και αυτά που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα.

Επιπλέον έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εναντίον του καρκίνου του στομάχου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ποσότητες της σουλφοραφάνης που εμπεριέχονται στο μπρόκολο είναι αρκετές ώστε να επιτευχθεί ένα ευεργετικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, κάποιες από τις ποικιλίες μπρόκολων όπως και οι βλαστοί του φυτού είναι πλουσιότεροι σε σουλφοραφάνη.

Τα στοιχεία αυτά είναι σίγουρα ελπιδοφόρα καθώς η διατροφή σύμφωνα με τους ειδικούς, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση του πεπτικού έλκους αλλά και του στομαχικού καρκίνου. Όπως λένε οι επιστήμονες, οι μολύνσεις με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι τόσο συχνές στο στομάχι, που στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό ανέρχεται στο 90%.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται η κυριότερη αιτία πρόκλησης έλκους αλλά και καρκίνου του στομάχου. Η καταπολέμηση γίνεται με αντιβιοτικά και μάλιστα ισχυρά, όμως ακόμα και από αυτά στο 20% των ασθενών παρατηρείται ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών και μη αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share