Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η κέτσαπ δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο - Ο λόγος θα σας σοκάρει!

Σίγουρα το κάνετε

5 Μαρτίου 2020 13:18
Η κέτσαπ δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο - Ο λόγος θα σας σοκάρει!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εάν βάζετε την κέτσαπ σας στο ψυγείο, με την ελπίδα ότι θα διαρκέσει περισσότερο, απλά πιάνετε περιττό χώρο, αποκάλυψαν εμπειρογνώμονες τροφίμων. Διαβάστε τον λόγο στο Athensmagazine.gr!

Μια έρευνα που διεξήχθη από την ανεξάρτητη οργάνωση επιλογής των καταναλωτών, Which?, βρήκε ότι μόνο ένα στα πέντε άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχει τις ετικέτες στα αγαπημένα προϊόντα τους για να δουν πού πρέπει να τα αποθηκευτούν.

Η κέτσαπ σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια στο ντουλάπι όταν ανοιχτεί. Μπορείτε να δείτε εδώ πώς φτιάχνετε η κέτσαπ, και θα μείνετε σίγουρα άφωνοι από τον τρόπο παρασκευής της!

Οι εμπειρογνώμονες αποκάλυψαν ότι οι φυσικές όξινες ντομάτες και το ξύδι μέσα της συνέβαλαν στη διατήρηση του αντικειμένου σε θερμοκρασία δωματίου.

Η διαιτολόγος Δρ. Σάρα Σχένκερ δήλωσε: "Μερικές φορές οι άνθρωποι βάζουν την κέτσαπ στο ψυγείο, απλώς και μόνο επειδή προτιμούν μια παγωμένη γεύση, αλλιώς δεν χρειάζεται να ψύχονται".

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μέσω δημοσκόπησης στο Twitter και συγκέντρωσε δεδομένα από 444 ερωτηθέντες, ζήτησε από τους χρήστες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης: «Εξετάζετε ποτέ την ετικέτα των καρυκευμάτων για να ελέγξετε πού πρέπει να αποθηκεύονται και για πόσο καιρό;

Τα αποτελέσματα που βρέθηκαν δημιούργησαν ένα σύννεφο σύγχυσης όταν ήρθε στο πώς να αποθηκεύσετε τα καρυκεύματα, με πολλούς ερωτηθέντες να μην ελέγχουν τις ετικέτες παρασκευής στις σάλτσες τους.

Τα προϊόντα όπως η κρέμα σαλάτας, τα οποία περιέχουν αυγά, φυλάσσονταν καλύτερα σε ένα ψυγμένο περιβάλλον.

Έχει επίσης συμβουλεύσει τους καταναλωτές να κρατήσουν τα καρυκεύματα όπως η μαγιονέζα στο ψυγείο προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων στο εσωτερικό.

Πρόσθεσε: «Η παστερίωση παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, αλλά θα πρέπει ακόμα να διατηρηθεί σε ψύξη».

Χρησιμοποιείτε τάπερ για να βάζετε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο; Μάθετε πότε πρέπει να τα βάζετε στη συντήρηση!

Συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε τάπερ, προκειμένου να συντηρείτε τα μαγειρεμένα φαγητά σας στο ψυγείο; Καλό είναι να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές, για το πότε πρέπει να βάζετε τα τάπερ στη συντήρηση, ώστε να αποφύγετε κινδύνους για την υγεία σας. Δείτε, επίσης, ποια τάπερ πρέπει να πετάξετε, αν τα έχετε.

Πολλοί άνθρωποι μαγειρεύουν φαγητό στο σπίτι και αμελούν να το αποθηκεύσουν εγκαίρως στο ψυγείο. Κάποιοι άλλοι πάλι παραλαμβάνουν γεύματα στο σπίτι είτε από εκκλησίες και κοινωνικές οργανώσεις, είτε οι περισσότεροι από την μαμά που τους στέλνει το κλασσικό «ταπεράκι» με το σπιτικό φαγητό. Ζεστά ή κρύα, τα έτοιμα γεύματα είναι ευπαθή και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, όταν αποθηκεύονται με λανθασμένο τρόπο. Μάθετε τον σωστό τρόπο για να εξασφαλίσετε ότι το φαγητό σας είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Η «Επικίνδυνη Ζώνη»

Αφήνοντας τα τρόφιμα έξω πάρα πολύ καιρό σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια, όπως είναι ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα, το E. coli O157: H7 και το καμπυλοβακτηρίδιο, τα οποία εάν αναπτυχθούν σε επικίνδυνα επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτερα και ευκολότερα μεταξύ 4° και 60° Κελσίου, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους σε μόλις 20 λεπτά. Αυτό το εύρος θερμοκρασίας ονομάζεται από τους επιστήμονες «Επικίνδυνη Ζώνη» (Danger Zone). Τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα, εάν παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες θα πρέπει να τα πετάτε. Αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από 32° Κελσίου τα ευπαθή τρόφιμα δεν πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου περισσότερο από μία ώρα. Πετάξτε τα τρόφιμα μετά από μία ώρα, αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 32° βαθμούς.

Να βάζετε στο ψυγείο τα έτοιμα μαγειρεμένα γεύματα, αν δεν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε αμέσως. Μπορείτε να τα ζεστάνετε, όταν θελήσετε να τα φάτε.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποθηκεύετε στο ψυγείο έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά:

- Αποθηκεύστε το φαγητό στο ψυγείο στους 4° βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα
- Χωρίστε ή μοιράστε τα φαγητά σε μικρότερες μερίδες.
- Χρησιμοποιήστε ρηχά μπωλ για την αποθήκευση των φαγητών.
- Αφαιρέστε την γέμιση από ολόκληρα μαγειρεμένα πουλερικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο.
- Τα κρύα τρόφιμα που δεν θέλουν ζέσταμα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 2 ώρες ή να τοποθετηθούν στο ψυγείο ή να καταψυχθούν όταν θέλετε να τα καταναλώσετε άλλη χρονική στιγμή.

Φαγητά που αποθηκεύονται στο ψυγείο στους 4° βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα

- Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικά - 3 έως 4 ημέρες

- Πίτσα - 3 έως 4 ημέρες

- Γεύματα με κρέας - 3 έως 5 ημέρες

- Σαλάτες με αυγά, τόνο και μακαρόνια - 3 έως 5 ημέρες

Φαγητά που αποθηκεύονται στην κατάψυξη στους 0° βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα

- Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικά - 2 έως 6 μήνες

- Πίτσα - 1 έως 2 μήνες

- Γεύματα με κρέας - 1 έως 2 μήνες

Πώς ξαναζεσταίνουμε το φαγητό

Κατ''αρχήν πρέπει να κρυώσει καλά το φαγητό σας εάν είναι ζεστό και στη συνέχεια να το βάλετε στο ψυγείο.

Να ζεσταίνετε το κρύο φαγητό στους 73°βαθμούς Κελσίου χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο τροφίμων. Η σούπα ή ο ζωμός και τα υγρά του φαγητού πρέπει να φτάσουν σε σημείο βρασμού.

Αν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε το φαγητό σας, καλύψτε το πιάτο και βάλτε το σε περιστροφή, ώστε το φαγητό να ζεσταθεί ομοιόμορφα. Αυτό εξαφανίζει την πιθανότητα να μείνουν στο φαγητό «κρύα σημεία» τα οποία μπορεί να φιλοξενήσουν βακτήρια. Συμβουλευτείτε το φυλλάδιο οδηγιών της συσκευής σας για μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share