Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ξέχασες τα ρούχα στο πλυντήριο; Δες τι να κάνεις για να διώξεις την άσχημη μυρωδιά!

Βάλτε τέλος στον εφιάλτη!

25 Φεβρουαρίου 2020 15:09
Ξέχασες τα ρούχα στο πλυντήριο; Δες τι να κάνεις για να διώξεις την άσχημη μυρωδιά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να εξαφανίσουμε τις άσχημες μυρωδιές από τα ξεχασμένα στο πλυντήριο ρούχα!

Ξεχασμένα ρούχα στο πλυντήριο και άσχημη μυρωδιά

Το κακό :
“Ξέχασα τα ρούχα στο πλυντήριο και μυρίζουν άσχημα. Τι να κάνω πριν τα πετάξω;”

Δεν είσαι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία νοικοκυρά που ξεχνάει τα ρούχα στον κάδο του πλυντηρίου. Έντονη και άσχημη μυρωδιά μούχλας περνάει στα ρούχα και το πρώτο που σκέφτεσαι είναι πραγματικά να τα πετάξεις στον κάδο…των σκουπιδιών! Δεν είναι όμως έτσι…

Τι δεν πρέπει να κάνεις :

Να πετάξεις τα ρούχα. Συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο και θα δεις γιατί !
Να τα πλένεις ξανά και ξανά βάζοντας υπερβολικές ποσότητες μαλακτικού. Πρόσεχε γιατί στο τέλος θα κάνεις σαν έτσι … σαν τις τρεις χάριτες !

Οι λύσεις :

Πλύνετε ξανά τα ρούχα χρησιμοποιώντας την κανονική δόση απορρυπαντικού που βάζετε. Στη θέση του μαλακτικού χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι σε ποσότητα 1-2 φλυτζανάκια του ελληνικού. Περίπου δηλαδή 70ml.Γιατί ξύδι :

  • Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και παράλληλα σκοτώνει τους μύκητες που προκαλούν αλλά και αποτελούν τη μούχλα.
  • Συντηρεί φυσικά και οικολογικά τον κάδο του πλυντηρίου και απομακρύνει την άσχημη μυρωδιά μούχλας στον κάδο του πλυντηρίου.
  • Αποτελεί οικολογικό μαλακτικό ρούχων. Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται σε μεγάλο ποσοστό αντί των κλασσικών χημικών μαλακτικών.
  • Φρεσκάρει τα ρούχα και τα απολυμαίνει με φυσικό τρόπο.

Ξέρω σας αγχώνει η μυρωδιά της ξυδίλας…Όντως όταν ανοίξετε την πόρτα του πλυντηρίου θα σας έρθει μια διακριτική όξινη μυρωδιά. Απλώστε τα ρούχα κανονικά και η μυρωδιά θα εξαφανιστεί μαζί με την άσχημη μυρωδιά που είχαν από πριν τα ρούχα. Το ξύδι δέσμευσε τις άσχημες οσμές και τα ρούχα θα είναι πλέον μπουζάτα! Εάν χρησιμοποιείται στεγνωτήριο, μετά το στέγνωμα απλώστε για 1-2 ώρες τα ρούχα για να φύγει τελείως η μυρωδιά του ξυδιού.

Πλύντε τα ρούχα ξανά μόνο που αντί για απορρυπαντικό, βάλετε στη θήκη, τη μισή δόση σε αμμωνία. Μισή δόση σε σχέση με το απορρυπαντικό είναι αρκετή για να εξαφανίσει τις άσχημες μυρωδιές από τα ρούχα.

Ελάχιστοι ξέρουν: Έριξε αυτό το απλό υλικό στο πλυντήριο ρούχων!

Το πλύσιμο των ρούχων πολλές φορές είναι δύσκολη εργασία: κάνουμε λάθη και δύσκολα βρίσκουμε το σωστό απορρυπαντικό. Ωστόσο, χρειάζεστε ένα μονάχα συστατικό σε κάθε πλύση για να εξοικονομήσετε κόπο, χρήματα και νεύρα. Απλά προσθέστε λίγο λευκό ξίδι στο πλυντήριο ρούχων και σύντομα θα δείτε τα παρακάτω 10 πλεονεκτήματα της χρήσης του.

1.Πριν βάλετε μέσα τα ρούχα σας, ρίξτε μισό φλιτζάνι ξίδι στα ρούχα. Αυτό θα ενισχύσει το κοινό απορρυπαντικό, εμποδίζοντας τα χρώματα να ξεθωριάσουν και μειώνει τη σαπουνάδα στα ρούχα, που καμιά φορά μένει μετά τη πλύση.

2. Ρίξτε λίγο ξίδι στο σχεδιασμένο θάλαμο, αντί για μαλακτικό. Το ξίδι έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά είναι και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

3. Το ξίδι αφαιρεί και λεκέδες από ιδρώτα και αποσμητικό σε λευκά ρούχα.

4. Μερικές φορές μένουν σημάδια από τη σκόνη απορρυπαντικού στα ρούχα μετά τη πλύση. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα. Προσθέτοντας μισή κούπα λευκό ξίδι στο πλύσιμο θα επιλύσει αυτό το πρόβλημα.

5. Το ξίδι εξουδετερώνει έντονες μυρωδιές, όπως τα τσιγάρα.

6. Βάλτε ρούχα με πολύ δύσκολους λεκέδες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με μισό φλιτζάνι ξίδι. Αφήστε τα να μουλιάσουν όλο το βράδυ και στη συνέχεια πλύντε τα όπως κάνετε συνήθως.

7. Αν έχετε κατοικίδια ζώα, τότε γνωρίζετε ότι τα ρούχα σας γεμίζουν συχνά με τρίχες. Σε αυτή τη περίπτωση, το ξίδι μπορεί να βοηθήσει, προσθέτοντάς στη πλύση. Μετά το στέγνωμα των ρούχων, οι τρίχες δε θα κολλάνε τόσο εύκολα.

8. Κάποια υφάσματα τείνουν να δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό. Για άλλη μια φορά, το ξίδι μπορεί να βοηθήσει.

9. Προσθέστε 6 κουταλιές ξίδι όταν πλένετε στο χέρι ρούχα και αφήστε τα να μουλιάσουν για 30 λεπτά. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, μπορείτε να πλύνετε και ευαίσθητα ρούχα, όπως εσώρουχα και μαγιό.

10. Τέλος, μπορείτε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε αποτελεσματικά το εσωτερικό του πλυντηρίου με ξίδι, χωρίς τη χρήση επικίνδυνων χημικών.

Δείτε πως μία ασπιρίνη μπορεί να κάνει ''θαύματα'' στο πληντύριο ρούχων!

Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται υπάρχει ένα χάπι που θα σας βοηθήσει όχι μόνο στο καθάρισμα των ρούχων αλλά θα τα αποτρέψει και από το γάριασμα.

Πρόκειται για το χάπι που όλοι έχουμε στο φαρμακείο του σπιτιού μας ενώ είναι γνωστό και ως το χάπι για όλες τις παθήσεις. Ο λόγος για την ασπιρίνη που όπως αποδεικνύεται μας βγάζει ασπροπρόσωπους και στη μάχη με τους λεκέδες. Που να το φανταζόταν το 1853 ο Αλσατός χημικός Σαρλ Φρεντερίκ Ζεράρτ που την παρασκεύασε πως αρκετά χρόνια μετά θα την χρησιμοποιούσαμε και ως καθαριστικό.

Αν θέλετε, λοιπόν, να αποφύγετε το γάριασμα των ρούχων δεν έχετε παρά να πάρετε 5 δισκία ασπιρίνης και να τα διαλύσετε σε 2 λίτρα νερό. Τα λευκά και ταλαιπωρημένα ρούχα θα πρέπει να μείνουν για 8-9 ώρες στο νερό έτσι ώστε να μουλιάσουν καλά. Διαφορετικά μπορείτε να προσθέσετε κατά τη διάρκεια κανονικής πλύσης του πλυντηρίου σας δισκία ασπιρίνης μαζί με το απορρυπαντικό.

Έχετε αναρωτηθεί άραγε ποτέ τι είναι το γάριασμα των ρούχων αλλά και πως προκαλείτε; Σίγουρα όλοι θα έχετε ρούχα που έχουν γαριάσει ενώ για να μπορέσετε να το καταλάβετε θα δείτε να έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια του υφάσματος μικρά σφαιρίδια από τις ίνες τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαλάει η εξωτερική εμφάνιση του ρούχου ενώ παράλληλα θα νιώσετε να σας ενοχλεί στο σώμα μας.

Οι λόγοι που ευθύνονται για το γάριασμα των ρούχων είναι αρκετοί. Μερικοί από αυτούς είναι η τριβή και το συνεχές πλύσιμο σε «βαριά» προγράμματα που προκαλούν διαρκή τριβή με άλλα υφάσματα στο πλυντήριο. Oι κάλτσες είναι από τα ρούχα που γαριάζουν πολύ ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις μασχάλες των t-shirt.

Μη νομίζετε, όμως, πως η ασπιρίνη θα καταπολεμήσει μόνο το γάριασμα. Κάνει τα ρούχα σας να αντιστέκονται και στους επίμονους λεκέδες. Το γνωστό αναλγητικό «αγαπά» λεκέδες από αίμα και τους καταπολεμά μέσα σε 2 μόνο ώρες. Η διαδικασία απλή. Διαλύστε σε κρύο μόνο νερό δισκία ασπιρίνης και μουλιάστε για περίπου 2 ώρες το λερωμένο ρούχο.

Tip: Μην επιχειρήσετε ποτέ να αφαιρέσετε λεκέ από αίμα με καυτό νερό. Η πρωτεΐνη που περιέχει το αίμα αντιστέκεται στο καυτό νερό και συγκεντρώνεται με αποτέλεσμα ο λεκές να γίνει ακόμα πιο δύσκολος στην αφαίρεσή του.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share