Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το ιδανικό χρώμα για τη διακόσμηση του σπιτιού που προκαλεί απόλυτη ηρεμία!

Οι κορυφαίοι designers προτείνουν!

20 Φεβρουαρίου 2020 16:37
Το ιδανικό χρώμα για τη διακόσμηση του σπιτιού που προκαλεί απόλυτη ηρεμία!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr καθημερινά ψάχνει τις ιδέες και τις τάσεις που προτείνουν οι κορυφαίοι interior designers για να διακοσμήσετε το σπίτι σας. Αυτή τη φορά σας προτείνει να υιοθετήσετε ένα dirty pink και γενικότερα τις ροζ αποχρώσεις οι οποίες βάσει επιστημόνων είναι ένα χρώμα που σε ηρεμεί και αποβάλλει το στρες και το άγχος.

Συγκεκριμένα οι interior designers για τη φετινή χρονιά προτείνουν το λεγόμενο «Baker-Miller pink» και είναι αυτό που αποκαλούμε ως «ροζ της Μπάρμπι». Ακόμη, συχνά ονομάζεται «Pepto Bismol Pink» και το συναντούσαμε συχνά σε νοσοκομεία, ψυχιατρικές κλινικές και δωμάτια αποτοξίνωσης σε φυλακές.

Η έρευνα αναπτύχθηκε από έναν επιστήμονα τη δεκαετία του ‘70, όταν μελετούσε την ανθρώπινη αντίδραση στο ροζ χρώμα.

«Έπεισε τους Μπέικερ και Mίλλερ, διευθυντές στη Ναυτική Ακαδημία, να πειραματιστούν χρησιμοποιώντας το ροζ σε σωφρονιστικές εγκαταστάσεις».

Ο επιστήμονας Σβάους αυτός είχε κάνει μια προηγούμενη έρευνα, όπου έδειξε ότι τα υποκείμενα ήταν πιο αδύναμα στο σώμα, αφότου είχαν κοιτάξει ένα μεγάλο τετράγωνο ροζ χαρτί (σε αντίθεση με το μπλε), όπως φάνηκε από την ανικανότητά τους να αντισταθούν στα τεντωμένα χέρια τους προς τα κάτω.

Οι Μπέικερ και Mίλλερ έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να βαφτεί ένα κελί ροζ και όταν οι καινούργιοι κρατούμενοι εκτίθονταν στο χρώμα ήταν λιγότερο επιθετικοί και εχθρικοί. Έτσι βγήκε και η ονομασία αυτού του χρώματος.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Σύμφωνα με τον Σβάους, «το φαινόμενο επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημα, προκαλώντας μια κατευναστική δράση στο μυικό σύστημα». «Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ελεγχθεί από συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια».

«Για τους color professionals που σπουδάζουν την τέχνη του χρώματος, το Baker-Miller pink είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστική επίδραση».

Έτσι, μπορείς να προσθέσεις λίγο ροζ στο χώρο σου, στα σκεπάσματα, στους τοίχους, στα έπιπλα για να νιώσεις ηρεμία και χαλάρωση.

Αφού λοιπόν σε πείσαμε να υιοθετήσεις το συγκεκριμένο χρώμα σε κάποια γωνιά του σπιτιού σου, δες εδώ και 4 κορυφαίες ιδέες για να διακοσμήσεις τους τοίχους σου και να ολοκληρώσεις το design σου.

4+1 μοναδικά φωτιστικά για να ανανεώσετε το σπίτι σας!

Ο φωτισμός παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη διακόσμηση ενός σπιτιού καθώς είναι το κομμάτι που θα αναδείξει κάθε χώρο. Φυσικά, ακόμη μεγαλύτερο ρόλο παίζουν τα χρώματα που θα επιλέξεις για να βάψεις το σπίτι σου αλλά με τον κατάλληλο φωτιστικό στο κατάλληλο σημείο σίγουρα θα τα απογειώσεις!

Δείτε παρακάτω 5 έξυπνες ιδέες φωτισμού που θα αλλάξουν το παιχνίδι στο διαμέρισμά σας.

Βάλτε κάποιο φως εργασίας στην κουζίνα

Μήπως η κουζίνα σας έχει μόνο ένα κεντρικό φως; Μπορείτε να την βελτιώσετε κατά πολύ αν βάλετε κάποιο φως εργασίας. Θα κάνει τον χώρο σας να φαίνεται πολυεπίπεδος και κομψός. Παράλληλα θα σας βοηθήσει να επιτελέσετε διάφορα πράγματα που σε άλλη περίπτωση θα τα κάνατε στο σκοτάδι.

Βάλτε ένα χαμηλό φωτιστικό στο μπάνιο

Τα περισσότερα μπάνια έχουν μόνο ένα κεντρικό φως. Αυτό φυσικά δεν αρκεί, ειδικά αν το μπάνιο σας έχει λίγο ή καθόλου φυσικό φως. Για να δώσετε βάθος στον χώρο βάλτε απλίκες ή δοκιμάστε ένα κομψό κρεμαστό φωτιστικό που θα ξεκινάει από το ταβάνι και θα φτάνει στο ύψος που θα ήταν η απλίκα.

Χρησιμοποιήστε πολλές πηγές φωτισμού

Τα καθιστικά γίνονται πάντα πολύ πιο φιλόξενα όταν έχουν πολλές πηγές φωτισμού διασκορπισμένες τριγωνικά και σε διάφορα ύψη. Χρησιμοποιήστε ποικιλία από επιδαπέδια φωτιστικά, αλλά και κρεμαστά για να δημιουργήσετε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο. Μην ξεχάστε να προσθέσετε dimmers!

Φωτίστε μια κορνίζα

Τα φώτα που προορίζονται για να μπουν πάνω από τις κορνίζες ή στα ράφια τη ς βιβλιοθήκης μπορούν να λειτουργήσουν και ως απλίκες για διάβασμα αν τοποθετηθούν ακριβώς πάνω από κάποια πολυθρόνα ή έναν καναπέ. Το καλύτερο; Το φως στην κορνίζα θα κάνει τον χώρο σας να φαίνεται ακριβότερος απ’ ότι πραγματικά είναι.

Κρύψτε μια πηγή φωτισμού στη βιβλιοθήκη

Αν δεν έχετε αρκετό χώρο σκεφτείτε το ενδεχόμενο να βάλετε μια μικρή πηγή φωτισμού μέσα στη βιβλιοθήκη σας. Θα δώσει βάθος χωρίς να καταλαμβάνει κάποια επιφάνεια, όπως πχ συμβαίνει με τα πορτατίφ. Διαλέξτε ένα φως που έχει ενδιαφέρον και θα λειτουργήσει και ως διακοσμητικό για την ίδια την βιβλιοθήκη.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share