Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Στεγνώνετε τα ρούχα σας στο καλοριφέρ; Δείτε το λόγο που δεν πρέπει να το ξανακάνετε ποτέ!

Δεν πάει ο νους σας!

7 Φεβρουαρίου 2020 23:22
Στεγνώνετε τα ρούχα σας στο καλοριφέρ; Δείτε το λόγο που δεν πρέπει να το ξανακάνετε ποτέ!

Τώρα το χειμώνα λόγω κρύου και κυρίως βροχών συνηθίζουμε να απλώνουμε τα ρούχα μας μέσα στο σπίτι και πολλές φορές να τα τοποθετούμε πάνω στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν ακόμη πιο γρήγορα! Αυτή η κίνηση μπορεί αν μη τι άλλο να είναι μια εύκολη λύση αλλά είναι τεράστιο λάθος! Ωστόσο, σε περίπτωση που ξέμεινες από απορρυπαντικό σου έχουμε τη λύση!

Σύμφωνα με καινούργια έρευνα, το άπλωμα της μπουγάδας σε θερμαντικά σώματα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε ενοίκους του διαμερίσματος.

Το άπλωμα των ρούχων αυξάνει την υγρασία μέσα στο σπίτι, όταν τα παράθυρα είναι κλειστά λόγω κακού καιρού, και έτσι μεγαλώνουν οι πιθανότητες κάποιος από τους ενοίκους να εκδηλώσει άσθμα.

Η αύξηση της υγρασίας στον αέρα ευνοεί την ανάπτυξη των σπορίων μούχλας και των ακάρεων οικιακής σκόνης.

Ερευνητές από την Μονάδα Έρευνας Περιβαλλοντικής Αρχιτεκτονικής Mackintosh στη Γλασκώβη επισκέφθηκαν τα σπίτι 100 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο οι 87 από αυτούς στέγνωσαν τα ρούχα τους πάνω ή δίπλα σε διαφόρων τύπων θερμαντικά σώματα.

ρούχα καλοριφέρ

Οι μετρήσεις που έκαναν έδειξαν ότι σε περισσότερα από τα 3/4 των σπιτιών τα επίπεδα υγρασίας υπερέβαιναν το επίπεδο που θεωρείται από τους γιατρούς ως το ανώτατο όριο για την ανάπτυξη μολυσματικών παραγόντων που ευνοούν την εκδήλωση άσθματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στο στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι και στην ανάπτυξη σπόρων μούχλας.

Ο καθηγητής Κόλιν Πωρτερους, επικεφαλής της μελέτης, επισημαίνει ότι το στέγνωμα ρούχων μέσα στο σπίτι αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας των θερμαντικών σωμάτων και ταυτόχρονα τα επίπεδα υγρασίας, εφόσον ο χώρος δεν αερίζεται ή δεν διαθέτει σύστημα εξαερισμού.

Πέραν των ακάρεων και των σπορίων μούχλας που ευνοούνται από την υγρασία, το άσθμα μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί επιπλέον από λοιμώξεις, σωματική άσκηση, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις ερεθιστικές ή αλλεργιογόνες ουσίες σε επαγγελματικούς χώρους.

6+1 μικρά μυστικά για να απομακρύνεις τους λεκέδες από λιωμένο κερί!

Ο χειμώνας είναι η ωραιότερη εποχή για να κάνεις την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο σπίτι σου με κεριά, και ειδικά αν είναι αρωματικά ακόμα καλύτερα. Καμιά φορά η χρήση τους όμως μπορεί να αποβεί... μοιραία!

Ο λεκές από κερί μπορεί να μην συμβαίνει συχνά αλλά είναι αρκετά ενοχλητικός και δύσκολος να βγει. Ειδικά, αν δεν γνωρίζετε την σωστή τεχνική. Γι’αυτό και εμείς σας έχουμε μερικές πρακτικές ιδέες για να μάθετε πως φεύγει ο λεκές από κερί στα ρούχα. Συνεχίστε να διαβάζετε και αντλήστε έμπνευση για να «διώξετε» αυτό τον δύσκολο λεκέ.

Το κερί στα ρούχα είναι ένας δύσκολος λεκές αλλά όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί τόσο το καλύτερο. Να θυμάστε ότι, αν τρίψετε μόνο το λεκέ δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, το Athensmagazine.gr πριν λίγο καιρό σας έδειξε τον τρόπο για να απομακρύνετε το λεκέ από αίμα στα ρούχα!

Ωστόσο, με μερικές απλές και εύκολες διαδικασίες μπορείτε να αφαιρέσετε αυτό τον λεκέ.

Το κερί είναι ένας δύσκολος λεκές αλλά όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί τόσο το καλύτερο.

#1 Αφήστε το κερί να στεγνώσει

Δεν έχει σημασία ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε το κερί, αλλά θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε όταν ξεραθεί. Μπορεί αυτό να είναι αντίθετο με τον κανόνα αφαίρεσης των λεκέδων, ο οποίος λέει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί, ενώ είναι ζεστό. Να ξέρετε ότι αν το τρίψετε όσο είναι ζεστό θα εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία, με αποτέλεσμα να κάνετε χειρότερη την κατάσταση. Επίσης, μια έξυπνη και πρακτική ιδέα είναι να βάλετε το ρούχο στην κατάψυξη ώστε να στεγνώσει πιο γρήγορα.

#2 Ξύστε όσο περισσότερο κερί μπορείτε

Όταν το κερί ξεραθεί, προσπαθήστε να το απομακρύνετε προτού ζεσταθεί και λιώσει λόγω θερμότητας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι για να μη κόψετε το ύφασμα και να ξύσετε ελαφρά. Αν το ρούχο είναι πολύ λεπτό, όπως μετάξι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι και να τραβήξετε το κερί πάνω από το ύφασμα. Ωστόσο, με προσοχή διότι μπορεί να το σκίσετε.

κερί

Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό σίδερο για να αφαιρέσετε όσο κερί έχει απομείνει στο ρούχο.

#3 Αφαιρέστε το κερί που έχει μείνει με ηλεκτρικό σίδερο

Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό σίδερο για να αφαιρέσετε όσο κερί έχει απομείνει στο ρούχο σας. Αρχικά, Βάλτε πάνω στον λεκέ λίγο χαρτί. Ενημερωτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καφέ χάρτινες σακούλες ή χαρτί κουζίνας αντί για χαρτοπετσέτες. Επίσης, μπορείτε να βάλετε ένα λεπτό ύφασμα μεταξύ του σίδερου και του χαρτιού. Πατήστε το ζεστό σίδερο στο χαρτί ή το ύφασμα. Θα δείτε ότι, αυτό θα μετακινήσει το κερί από το ρούχο στις χαρτοπετσέτες ή στις σακούλες. Η συγκεκριμένη διαδικασία λειτουργεί τέλεια για μεγαλύτερους λεκέδες από κερί. Όπως και να έχει, όμως, να είστε προσεκτικοί να μην κάψετε το ρούχο.

#4 Εφαρμόστε υλικό πρόπλυσης πλυντηρίου για αφαίρεση λεκέδων

Αφού έχετε αφαιρέσει το κερί με το σιδέρωμα, χρησιμοποιείστε υλικό πρόπλυσης ρούχων για αφαίρεση λεκέδων ώστε να διαλυθεί κάθε ίχνος του κεριού που έχει απομείνει στο ρούχο.

Αποτέλεσμα εικόνας για κερι ρουχα

#5 Πλύνετε τα ρούχα

Πλύνετε το ρούχο σας στο πιο ζεστό νερό που μπορείτε και φυσικά επιτρέπει το ύφασμα. Αν το ρούχο σας είναι λευκό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη. Αν όχι, χρησιμοποιήστε χλωρίνη για χρωματιστά.

Δύο εναλλακτικοί τρόποι

1. Πιστολάκι μαλλιών

Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά για τα είδη ένδυσης που φοβάστε ότι θα μπορούσε να καταστραφούν από το καυτό σίδερο.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό σίδερο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μεταφέρετε αρκετή θερμότητα ώστε να λιώσει και αφαιρεθεί ο λεκές. Βάλτε χαρτί και από τις δύο πλευρές και φυσήξτε με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά πάνω από το σημείο, κρατώντας τη θερμότητα για πέντε δευτερόλεπτα και στεγνώστε το με το χαρτί κουζίνας. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά για τα είδη ένδυσης που φοβάστε ότι θα μπορούσε να καταστραφούν από πολύ καυτό σίδερο.

2. Βραστό νερό

Βυθίστε το λεκιασμένο ρούχο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό ώστε να αφαιρεθεί το κερί. Το τέχνασμα είναι η προσθήκη μαγειρικής σόδας στο νερό που βράζει. Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίξτε μέσα σε αυτό 5-6 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για να βυθίσετε τα ρούχα στο βραστό νερό. Μετά από περίπου ένα λεπτό, το κερί θα πέσει μέσα στο νερό. Προσέξτε, όμως, γιατί κρατώντας το ύφασμα στο βραστό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ξεθωριάσει. Για πιο ευαίσθητα είδη ένδυσης (πχ. Δέρμα) μπορείτε να τοποθετήσετε μια πετσέτα πάνω στην κερωμένη περιοχή και να την σιδερώστε τοποθετώντας από πάνω μια πετσέτα.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Έπεσε χλωρίνη στα ρούχα σας; Έτσι θα την εξαφανίσετε!

Έπεσε οδοντόκρεμα στη μπλούζα σας; Σας έχουμε τη λύση!

Διαβάστε περισσότερα θέματα για το σπίτι στο Athensmagazine.gr

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share