Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019

13+1 τρόποι για να μη σπαταλάς άσκοπα νερό!

Για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη σου!

15 Οκτωβρίου 2019 15:25
13+1 τρόποι για να μη σπαταλάς άσκοπα νερό!

Ήξερες ότι το 97% του νερού της γης είναι θαλασσινό; Κι ότι από το 3% που είναι “γλυκό”, μόνο το 1% είναι πόσιμο; Εγώ, αυτά τα νούμερα, δεν τα ήξερα. Από παιδί όμως ξέρω όμως ότι στο νερό πρέπει να κάνουμε οικονομία.

Δείτε επίσης: Έτσι μπορείς να καθαρίσεις το καλοριφέρ πριν το ανάψεις φέτος τον χειμώνα!

Γιατί απ’ ότι φαίνεται στο μέλλον θα κοστίζει όσο ο χρυσός! Βλέπεις, ό,τι και να κάνουμε, όσο και να προχωρήσει η τεχνολογία, δε μπορούμε να μη χρειαζόμαστε το νερό για να επιβιώσουμε. Όχι μόνον εμείς, αλλά όλο το οικοσύστημα που μας φιλοξενεί. Υπάρχουν κάποια μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα και έξω απ’ το σπίτι, για να μην ξοδεύεις άσκοπα νερό. Κυρίως για το περιβάλλον αλλά -για να μη ξεχνιόμαστε- και για την τσέπη σου!

Μέσα στο σπίτι

1. Τσέκαρε όλες τις βρύσες, τους σωλήνες και τις τουαλέτες για διαρροές.

2. Κράτα σύντομα τα ντους σου και μην αφήνεις το νερό να τρέχει, όσο σαπουνίζεσαι.

3. Μην χρησιμοποιείς την τουαλέτα για κάδο απορριμάτων: να τραβάς το καζανάκι μόνο για το ρόλο που προορίζεται.

4. Κλείνε τη βρύση την ώρα που πλένεις τα δόντια σου ή ξυρίζεσαι.

5. Να ξεπαγώνεις τα τρόφιμα σταδιακά στο ψυγείο και όχι να τα βάζεις κάτω από τρεχούμενο νερό για πολλή ώρα (έτσι κι αλλιώς αυτό μπορεί να προκαλέσει επιβλαβή ανάπτυξη μικροβίων).

6. Εφόσον σου το επιτρέπουν τα οικονομικά σου, επένδυσε σε ένα πλυντήριο πιάτων και βάζε το σε λειτουργία μόνον όταν είναι γεμάτο.

7. Βάζε το πλυντήριο ρούχων σε λειτουργία, μόνον όταν είναι γεμάτο.

Στην αυλή ή στο μπαλκόνι

8. Επένδυσε σε μια καλή εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος: είναι ρυθμισμένο να ρίχνει συγκεκριμένη ποσότητα νερού, αναλόγως το φυτό, επομένως βοηθά και στην καλύτερη ανάπτυξή τους.

9. Εάν έχεις κήπο, να επιλέγεις φυτά και γρασίδι που αντέχουν ως ένα βαθμό την ξηρασία και δεν έχουν ανάγκη από συχνές ποσότητες νερού.

10. Μην ποτίζεις τις κρύες ή βροχερές μέρες.

11. Σε φυτά που έχεις φυτέψει στον κήπο, βάλε γύρω απ’ τη βάση τους σάπια φύλλα: θα μειώσεις δραματικά την εξάτμιση νερού και θα εμποδίσεις τα αγριόχορτα απ’ το να αναπτυχθούν.

12. Εάν έχεις κήπο με γρασίδι, μην το κουρεύεις πολύ κοντό: μακρύτερα χόρτα, λιγότερη εξάτμιση νερού.

13. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς: μην ξεπλένεις το αμάξι με λάστιχο, αλλά με κουβάδες γεμάτους νερό. Ιδανικά βέβαια καλύτερα να πλένεις το αμάξι σου σε ένα ειδικό πληντύριο αυτοκινήτων.

14. Εάν θες να καθαρίσεις μπαλκόνια, αυλές, πάρκινγκ και δρομάκια κήπου, να τα περνάς πρώτα ένα σχολαστικό σκούπισμα για φύλλα κ.λ.π. κι έπειτα να τα ξεπλένεις -με μέτρο- με το λάστιχο.

Αυτά είναι 7 λάθη που όλοι κάνουμε στο σπίτι και μας κοστίζουν χρήματα!

Πολλές είναι οι συνήθειες, που πολλοί κάνουμε στο σπίτι, και μας κοστίζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το κακό είναι ότι ξοδεύουμε χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουμε για κάποιο σημαντικό λόγο.

Δείτε επίσης: 3+1 τρόποι για να μειώσεις τη χρήση πλαστικού στο σπίτι!

Συνήθειες που κοστίζουν χρήματα – Χρήσιμες συμβουλές: Επτά συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε

Air condition – Θέρμανση:

Με το να προσέχει κανείς τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό του, μπορεί να γλιτώσει χρήματα. Επίσης, καλό είναι να θυμάσαι να το κλείνεις, πριν φύγεις.

Αυτά είναι 7 λάθη που όλοι κάνουμε στο σπίτι και μας κοστίζουν χρήματα!

Παντζούρια:

Μπορείς να γλιτώσεις χρήματα, με το να αφήνεις ανοιχτά τα παντζούρια και τα παράθυρα του σπιτιού σου. Έτσι, θα μπαίνει δροσερός αέρας στο σπίτι και δεν θα σπαταλάς αλόγιστα, τα χρήματά σου.

Αυτά είναι 7 λάθη που όλοι κάνουμε στο σπίτι και μας κοστίζουν χρήματα!

Ζεστό νερό:

Μπορείς να μειώσεις τα έξοδα του σπιτιού κάνοντας μπάνιο με χλιαρό νερό. Το καυτό νερό για να βγει, πρέπει να πραγματοποιηθεί αρχικά μια διαδικασία, η οποία κοστίζει χρήματα, τα οποία βγαίνουν από την τσέπη σας.

Μισογεμάτο πλυντήριο:

Βάζοντάς το σε λειτουργία, ενώ δεν έχει γεμίσει, πρέπει να πραγματοποιήσει περισσότερες πλύσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ξοδέψεις αλόγιστα χρήματα, τα οποία μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αλλού.

Αυτά είναι 7 λάθη που όλοι κάνουμε στο σπίτι και μας κοστίζουν χρήματα!

Πρίζα:

Βγάλε τις ηλεκτρονικές συσκευές από την πρίζα. Μην αφήνεις να βρίσκονται όλη την ώρα σε αυτή. Έτσι θα καταφέρεις να πετύχεις δύο στόχους, οι οποίοι είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η εξοικονόμηση ρεύματος.

Αυτά είναι 7 λάθη που όλοι κάνουμε στο σπίτι και μας κοστίζουν χρήματα!

Ψυγείο:

Δεν λειτουργεί σωστά όντας άδειο ή πολύ γεμάτο. Το παραφορτωμένο με προϊόντα ψυγείο φράζει τον αέρα, ενώ το άδειο ψυγείο ξοδεύει πολύ ενέργεια.

Φώτα:

Μην τα ξεχνάς αναμμένα. Τσέκαρέ τα πριν φύγεις από το σπίτι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πληρώνουμε τσάμπα χρήματα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share