Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το ξύδι μπορεί να κάνει θαύματα στην καθαριότητα του σπιτιού!

Για δείτε!

2 Οκτωβρίου 2019 15:10
Το ξύδι μπορεί να κάνει θαύματα στην καθαριότητα του σπιτιού!

Το ξύδι μπορεί να κάνει θαύματα στην καθαριότητα του σπιτιού που ίσως μέχρι τώρα δεν γνώριζες...

Όταν φερόμαστε σωστά στο περιβάλλον τότε είμαστε καλά και με τους εαυτούς μας. Δεν χρειαζόμαστε όλες αυτές τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα προϊόντα καθαρισμού που αγοράζουμε (συχνά σε υψηλή τιμή) και ούτε το περιβάλλον, βέβαια...

Λόγω της οξύτητας, το άσπρο αποσταγμένο ξίδι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά της μούχλας, των βακτηρίων αλλά και ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.

1. Γυαλίστε τις βρύσες χρωμίου και απομακρύνετε τυχόν άλατα αλλά και τις εστίες αερίου κάνοντας μια πάστα από 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού άσπρο αποσταγμένο ξίδι.

2. Για ένα φυσικό απορρυπαντικό πλυσίματος, αναμείξτε 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα, 1 κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό και αρκετό λευκό ξίδι μέχρι να έχετε στο προϊόν αρκετά παχύρρευστη μορφή. Χρησιμοποιήστε το όπως το συμβατικό απορρυπαντικό.

3. Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό τζαμιών με 1/2 φλιτζάνι αμμωνία , 2 φλιτζάνια λευκό ξίδι και 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο και αναμείξτε σε 1 λίτρο νερό.

4. Καθαρίστε τα σιφώνια 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 1/2 φλιτζάνι ζεστό λευκό ξίδι. Αφήστε για πέντε λεπτά και στη συνέχεια αφήστε το ζεστό νερό της βρύσης να τρέξει.

5. Ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι με 1/2 φλιτζάνι νερό και βάλτε το σε κούπα μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων να βράσει. Απομακρύνει οσμές και λίπη που κάθονται στα τοιχώματα. Σκουπίστε καλά το εσωτερικό του φούρνου με ένα καθαρό πανί.

6. Αναμείξτε ίσα μέρη νερού με λευκό ξίδι σε ένα διάλυμα για να καθαρίσετε το ψυγείο μέσα έξω.

7. Αναμείξτε ίσα μέρη αλάτι ή μαγειρική σόδα με λευκό ξίδι και καθαρίστε τους λεκέδες που αφήνει ο καφές ή το τσάι στις κούπες.

8. Καθαρίστε τα μπρούντζινα αντικείμενα με ένα μίγμα από 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ και 1 κουταλιά της σούπας άσπρο ξίδι. Τρίψτε τα αντικείμενα με ένα καθαρό πανί μέχρι να λάμψουν. Γυαλίστε με μαλακό πανί.

9. Απολαύστε ένα σφουγγάρι σε λευκό ξύδι για να σκουπίσει λίπος μακριά από ανεμιστήρες εξάτμισης.

10. Καθαρίστε τους αρμούς στα πλακίδια με λευκό ξίδι και μια οδοντόβουρτσα.

11. Σκοτώστε τα μικρόβια ψεκάζοντας τα πόμολα των πορτών με λευκό ξίδι.

12. Καθαρίστε τις σχάρες της ψησταριάς ψεκάζοντας με λευκό ξίδι και στη συνέχεια τρίψτε με αλουμινόχαρτο.

13. Αφαιρέστε την κολλώδη ουσία από αυτοκόλλητα και χαλκομανίες χρησιμοποιώντας ένα πανί βουτηγμένο σε ξίδι.

Οδηγός καθαριότητας για νέες νοικοκυρές! Καθαρό σπίτι χωρίς κόπο!

Ψάχνετε να βρείτε τι θα καθαρίσετε πρώτο στο σπίτι σας ή ακόμα χειρότερα από που θα ξεκινήσετε; Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε άλλο αφού υπάρχει ο απόλυτος οδηγός καθαριότητας για νέες νοικοκυρές! Μην αγχώνεστε αν δεν είναι η μητέρα σας να σας πει τι θα κάνετε!

Δείτε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε και να καθαρίσετε καλύτερα το σπίτι και πείτε μας στα σχόλια τα δικά σας tips από την εμπειρία σας. Ένα κόλπο για να καθαρίσετε τους βουλωμένους σωλήνες ή τις φραγμένες υδρορροές!

Αποφασίστε πόσο καθαρό θέλετε να είναι το σπίτι σας και πόσο χρόνο έχετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς θα διαμορφώσετε το πρόγραμμά σας. Να είστε ρεαλιστές ως προς το τι μπορείτε να κάνετε.

Προσπαθήστε να αναθέσετε καθήκοντα: Αν ζείτε με άλλους ανθρώπους, το καθάρισμα του σπιτιού δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη (κι όμως)! Μπορεί να χρειαστεί να αναλάβετε τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων αλλά τελικά είναι πιο εύκολο από το να τα κάνετε όλα μόνη σας.

Κάποιοι προτιμούν να αναβάλουν τον καθαρισμό με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι δουλειές. Τα περισσότερα άτομα όμως προτιμούν να κάνουν από κάτι κάθε μέρα έτσι ώστε να μην γίνεται «χαμός» και να έχουν χρόνο για μια «γενική» καθαριότητα 1-3 φορές το μήνα. Επιλέξτε τι σας βολεύει περισσότερο.

Προσέξτε: Αυτά είναι τα σημεία στο σπίτι που ξεχνάμε να καθαρίσουμε όλοι!

Καθαρισμός επίπλων

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο γυαλιστικό επίπλων, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις ετικέτες και ότι είναι κατάλληλο για τη δουλειά που το θέλετε. Να ξέρετε όμως ότι το γυαλιστικό δεν είναι σχεδιασμένο για να καθαρίζει αλλά για να γυαλίζει.

Ορισμένα έπιπλα «αντέχουν» το νερό. Αυτά μπορούν να καθαριστούν με το διάλυμα σαπουνιού που αναφέρθηκε παραπάνω. Στεγνώστε γρήγορα την επιφάνεια για να μην μείνουν σημάδια.

Έπειτα, χρησιμοποιήστε το γυαλιστικό επίπλων και σκουπίστε, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αν πρόκειται για υγρόφιλα ξύλα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό σαπούνι για παρκέ.

Καθαριστικά για όλες τις χρήσεις

Να είστε προσεκτικοί με όλα τα προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως. Δεν είναι πάντα ασφαλή για κάθε σκοπό.

Φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες πριν από την αγορά τους και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Μην αναμειγνύετε καθαριστικά! Χρησιμοποιήστε ένα κάθε φορά και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Τζάμια / καθρέφτες

Αν δεν είστε φαν των καθαριστικών για τζάμια, να ξέρετε ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να καθαρίσετε τις γυάλινες επιφάνειες. Ο παρακάτω, μάλιστα είναι ακόμα περισσότερο αποτελεσματικός.

Πρώτα πλένετε την επιφάνεια με ζεστό νερό, σαπούνι για τα πιάτα και ένα σφουγγάρι.

Σκουπίστε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί που δεν αφήνει χνούδια.

Αν θέλετε να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου χημικά, καθαρίστε το τζάμι με ξίδι και νερό, στεγνώστε με ένα πανί και έπειτα τρίψτε με μια εφημερίδα.

Διαφορετικά, ψεκάστε με κάποιο ειδικό υγρό για τζάμια και σκουπίστε με χαρτί.

Το πλύσιμο των ρούχων

Πλύνετε τα ρούχα στο πλυντήριο ή στο χέρι. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για την χρήση του πλυντηρίου:

Επιλέξτε την κατάλληλη θερμοκρασία για τα ρούχα, δίνοντας βάση στις οδηγίες του κατασκευαστή.

Βάλτε τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο, χωρίς να «τιγκάρει» ο κάδος. Αναλογιστείτε ότι τα βρεγμένα ρούχα γίνονται πολύ πιο βαριά και πιθανώς να προκαλέσουν προβλήματα στον κάδο.

Προσθέστε το μαλακτικό στην ειδική θήκη, χωρίς να ξεπεράσετε το όριο που αναγράφει ο κατασκευαστής του.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το μαλακτικό σε ειδική πλαστική μπάλα και να τη βάλετε μέσα στον κάδο.

Προσέξτε να μην αφήσετε τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο για παραπάνω από μια ημέρα, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα μυρίσουν.

Στεγνώνοντας τα ρούχα

Όταν πλυθούν τα ρούχα, αδειάστε τα σε μια λεκάνη και τοποθετήστε τα ένα- ένα στην απλώστρα. Για να μην κάθεστε να σιδερώνετε με τις ώρες μετά, πριν απλώσετε ρούχα που τσαλακώνουν εύκολα όπως μπλούζες ή πουκάμισα, κρατήστε τα με τα δύο χέρια από το σημείο των ώμων και τινάξτε τα απότομα δυο με τρεις φορές.

Καθαρίζοντας το πάτωμα

Η ηλεκτρική σκούπα είναι μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τη σκόνη, τις τρίχες και τα σκουπίδια από το πάτωμα, πριν σφουγγαρίσετε.

Σε ξύλινα πατώματα τώρα, πιο αποτελεσματικές είναι οι σκούπες με ειδικό πανάκι, το οποίο «τραβά» την σκόνη χάρη στον στατικό ηλεκτρισμό και παράλληλα γυαλίζει το ξύλο.

Πλύσιμο των πιάτων στο χέρι

Είναι πολύ πιο εύκολο να πλύνετε τα πιάτα αμέσως αφού τα χρησιμοποιήσετε, καθώς έτσι δεν θα χρειαστεί να τρίβετε με τις ώρες τα ξεραμένα υπολείμματα φαγητών.

Βρέξτε το σφουγγάρι με καυτό νερό, βάλτε λίγο υγρό πιάτων, καθαρίστε το κάθε πιάτο και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά.

Αποφύγετε να γεμίζετε κατσαρόλες ή βαθιά πιάτα με νερό και να τα αφήνετε για πολύ ώρα γιατί αφενός θα μυρίσουν αφετέρου μπορεί να μαζέψουν μύγες και κάθε λογής μικρόβια.

Αφού πλύνετε τα πιάτα, τοποθετήστε τα στη θήκη για να στραγγίσουν.

Φροντίστε να κρατάτε στεγνό το σφουγγαράκι μέχρι την επόμενη φορά, γιατί και σε αυτό μπορούν να αναπτυχθούν μικρόβια.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share