Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πώς θα καθαρίσετε γρήγορα και εύκολα τα πάνινα φωτιστικά σας;

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν τον τρόπο!

24 Σεπτεμβρίου 2019 13:45
Πώς θα καθαρίσετε γρήγορα και εύκολα τα πάνινα φωτιστικά σας;

Έχετε στο σπίτι σας φωτιστικά με πάνινο "καπέλο" και παιδεύεστε να τα καθαρίσετε; Τότε σας βρήκαμε την καλύτερη λύση! Αν ψάχνετε καιρό με ποιον τρόπο θα καθαρίσετε το πάνινο φωτιστικό του σπιτιού, τότε είστε στο σωστό μέρος, αφού θα δούμε πως μπορούμε να τα κάνουμε χωρίς κόπο, αλλά με έναν απλό και εύκολο τρόπο. Δείτε ακόμα: 8+1 τρόποι για να μειώσετε τη σκόνη!

Για να εξαφανίσετε τους λεκέδες:

Θα χρειαστείτε:

Πράσινο σαπούνι
Μια πετσέτα (με ελαφρώς βρεγμένη)

Οδηγίες:

Χρησιμοποιήστε το πράσινο σαπούνι για να περάσετε τα λερωμένα σημεία. Στη συνέχεια με πετσέτα ελαφρώς βρεγμένη και καλά στραγγισμένη (να έχει ελάχιστη υγρασία), περνάτε τα σημεία ώστε να αφαιρέσετε το πράσινο σαπούνι. Μετά από αυτό, οι λεκέδες θα εξαφανιστούν.

Αν το περίβλημα του φωτιστικού είναι χάρτινο, τότε χρησιμοποιήστε γόμα. Τρίψτε ελαφρώς τη λερωμένη επιφάνεια και με αυτόν τον τρόπο ο λεκές θα εξαφανιστεί.

Έξτρα συμβουλή: Μη χρησιμοποιείται φτερό ή ξεσκονόπανα, διότι δε θα απομακρύνει τη σκόνη, απλώς θα την μεταφέρει.

Για τα πλαστικά αμπαζούρ
Με ένα ύφασμα αφαιρούμε τη σκόνη, αν είναι λερωμένο μπορούμε να βγάλουμε το λεκέ, με σφουγγάρι σε σαπουνάδα από υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Τέλος, μαζεύουμε την υγρασία με μαλακό πανί.

Για τους πολυελαίους… τι κάνουμε;
Αν έχετε διακοσμήσει το σπίτι με κλασσικούς πολυέλαιους για να δώσετε vintage χαρακτήρα, σίγουρα θα γνωρίζετε πως ο καθαρισμός τους είναι μπελαλίδικη δουλειά. Όπως ήδη θα γνωρίζετε, είναι πιο δύσκολο να καθαριστεί σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη φωτιστικών.

Αρχικά πρέπει να ξεσκονίσετε καλά, δεν την γλιτώνετε τη σκάλα, θα ανεβείτε. Στη συνέχεια καθαρίστε με ένα πανί τα κρύσταλλα και τα μέρη που δε φτάνει το ξεσκονόπανο. Φροντίστε από πριν να βουτήξετε το πανί σε νερό, με 2 – 3 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα και 3 σταγόνες αμμωνία. Ο συνδυασμός τους θα μαγνητίσει τη σκόνη και τα φωτιστικά θα λάμπουν σαν καινούρια.

Πώς μπορείτε να καθαρίσετε σωστά την ηλεκτρική σας σκούπα; (Video)

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι και η ηλεκτρική σκούπα θέλει καθάρισμα αλλά δεν ξέρουν πώς! Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να την καθαρίσετε σωστά και γρήγορα; Δείτε ακόμα: Αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι συνδυασμοί καθαριστικών!

Πριν αρχίσετε το καθάρισμα της ηλεκτρικής σας σκούπας, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα έπρεπε να θυμάστε:

Καθαρίστε την σε ένα ανοιχτό, καλά αεριζόμενο μέρος – πρόκειται για μία δουλειά με πολλή σκόνη!

Σιγουρευτείτε ότι η ηλεκτρική σας σκούπα δεν είναι στην πρίζα,

Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης της σκούπας σας (και αν το έχετε χάσει, μην ανησυχείτε – σίγουρα, θα μπορέσετε να το βρείτε στο διαδίκτυο). Αν δείτε το βίντεο, θα παρατηρήσετεότι χρησιμοποιούμε μια συγκεκριμένη σκούπα και αν η δική σας είναι διαφορετική, μπορείτε να συνεχίσετε τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε το δικό σας εγχειρίδιο χρήσης για τις θέσεις των φίλτρων, των δοχείων κλπ.

Τι θα χρειαστείτε

Για να καθαρίσετε την ηλεκτρική σας σκούπα, είναι απαραίτητα τα εξής:

Νερό
Υγρό καθαρισμού πιάτων
Δοχείο πεπιεσμένου αέρα (προαιρετικά)
Μια παλιά οδοντόβουρτσα για καθάρισμα
Πανί μικροϊνών
Ψαλίδι
Σακούλα σκουπιδιών
Ένα ζευγάρι γάντια για να προστατέψετε τα χέρια σας

Βήμα 1ο – Καθαρισμός του φίλτρου

Ξεκινήστε με το καθάρισμα του φίλτρου της ηλεκτρικής σας σκούπας. Η δική μας σκούπα έχει δύο φίλτρα και αν τσεκάρετε το εγχειρίδιο σας, θα δείτε που είναι τοποθετημένα τα δικά σας. Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι πολύ σημαντικός, γιατί αυτά είναι η κυριότερη γραμμή άμυνας ενάντια σε όλη αυτή την απαίσια σκόνη και τα αλλεργιογόνα.

Οι περισσότερες σκούπες διαθέτουν πλενόμενα φίλτρα, μα αν το δικό σας δεν είναι πλενόμενο, μπορείτε να αγοράσετε ανταλλακτικά. Για να πλύνετε το φίλτρο, αφαιρέστε το από την σκούπα σας, τινάξτε το καλά (θυμηθείτε να το κρατάτε μακριά απ’ το πρόσωπο σας) και ξεπλύνετε το κάτω από κρύο νερό για αρκετή ώρα. Αφήστε το φίλτρο να στεγνώσει και μην το ξανατοποθετήσετε στη σκούπα σας, αν δεν περάσουν 24 ώρες.

Βήμα 2ο – Καθαρισμός του κάδου

Αν η σκούπα σας χρησιμοποιεί σακούλα για τα απορρίμματα, αυτό το βήμα δεν το χρειάζεστε, όμως, είναι πολύ σημαντικό για ‘σας να αλλάζετε την σακούλα αμέσως μόλις γεμίσει.

Για να καθαρίσετε τον κάδο της ηλεκτρικής σας σκούπας, πρώτα, αφαιρέστε τον και αδειάστε τον σε μία σακούλα σκουπιδιών. Μετά, χρησιμοποιώντας τις οδηγίες χρήσης, διαχωρίστε τον κάδο από το εξάρτημα αναρρόφησης. Μπορείτε να βυθίσετε τον κάδο σε ζεστό νερό με σαπούνι και να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα τριψίματος για να τον καθαρίσετε.

Θυμηθείτε να τον ξεπλύνετε καλά και να τον αφήσετε να στεγνώσει, τουλάχιστον για 24 ώρες, αφού σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θέλουμε υγρασία μέσα στην ηλεκτρική μας σκούπα.

Τώρα που η σκούπα σας είναι, πλέον, αποσυναρμολογημένη, είναι μια καλή ευκαιρία για ‘σας να καθαρίσετε το εσωτερικό τμήμα της.

Καθαριότητα στο σπίτι: Φτιάξτε μόνοι σας σπρέι για να απομακρύνετε τη βρωμιά!

Χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε με καθοδικές κινήσεις για να ξεφορτωθείτε τα απορρίμματα που έχουν παραμείνει στο εξάρτημα αναρρόφησης του κάδου σας και μετά σκουπίστε το με ένα στεγνό πανί από μικροΐνες. Αν υπάρχει κάποιο σκουπίδι που παραμένει κολλημένο στη σκούπα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δοχείο πεπιεσμένου αέρα για να το απομακρύνετε.

Βήμα 3ο – Καθαρισμός της βούρτσας

Πολλά χνούδια, μαλλιά και σκουπίδια πιάνονται στη βούρτσα της σκούπας σας και δεν αφήνουν τις τρίχες της να τραβήξουν πράγματα απ’ το χαλί. Η διαδικασία καθαρίσματος είναι ίδια είτε η βούρτσα μπορεί να αφαιρεθεί είτε όχι.

Απλά, πάρτε ένα ψαλίδι και αρχίστε να ψαλιδίζετε τα σκουπίδια, προσέχοντας να μην κόψετε και τις τρίχες της βούρτσας. Μετά αφαιρέστε τα χνούδια με το χέρι σας και απομακρύνετε τα υπόλοιπα σκουπίδια με μια παλιά οδοντόβουρτσα.

Βήμα 4ο – Καθαρισμός των εξαρτημάτων της σκούπας

Τα εξαρτήματα είναι αρκετά εύκολο να καθαριστούν – απλά γεμίστε τον νιπτήρα σας ή έναν κουβά με ζεστό νερό, ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων και βυθίστε τα μέσα. Αν κάποιο εξάρτημα έχει κολλημένες τρίχες πάνω του, χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τις απομακρύνετε.

Όταν τα εξαρτήματα της σκούπας σας είναι, πια, καθαρά, τα αφήνετε να στεγνώσουν για 24 ώρες.

Όσον αφορά το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε την ηλεκτρική σας σκούπα, το καλύτερο είναι να καθαρίζετε τα φίλτρα της κάθε τρεις μήνες. Αυτό σας εξασφαλίζει ότι η σκούπα σας καθαρίζει αποτελεσματικά και μειώνει το χρόνο που πρέπει να καταναλώσετε στο σκούπισμα – κι αυτό είναι πάντα ευπρόσδεκτο!!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share