Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

4+1 φυτά που θα φέρουν την τύχη στο σπίτι σας!

Τα πιο καλότυχα από όλα!

6 Σεπτεμβρίου 2019 17:11
4+1 φυτά που θα φέρουν την τύχη στο σπίτι σας!

Θέλετε να είστε τυχεροί στην ζωή σας και να εκπληρώνονται όλες σας οι επιθυμίες.. τότε βρήκαμε τα 5 φυτά που σίγουρα θα φέρουν την τύχη στο σπίτι σας! Χωρίς αμφιβολία τα φυτά, παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

Βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα στους κλειστούς χώρους, μας προστατεύουν από την κατάθλιψη, βοηθούν στη συγκέντρωση, ενισχύουν τη μνήμη μας, είναι μερικά από τα οφέλη που εισπράττουμε καθημερινά από αυτά. Δείτε και τα 5+1 φυτά που χαρίζουν... οξυγόνο!

Πολλά από αυτά, θεωρούνται «τυχερά» και «γούρικα» επειδή έλκουν και μαγνητίζουν την καλή τύχη, την αγάπη, την υγεία, την ευτυχία και γενικά όλα τα καλά που επιθυμούμε να έχουμε στη ζωή μας.

Εδώ είναι μια λίστα από 5 φυτά που θεωρούνται τυχερά :

Παχίρα

Φέρνει καλή τύχη και πλούτο και έχει έναν όμορφο πλεγμένο κορμό. Ο αριθμός των φύλλων της σε κάθε κλαδί είναι πέντε και αντιπροσωπεύει τα πέντε βασικά στοιχεία του feng shui, το ξύλο, το νερό, τη γη, τη φωτιά και το μέταλλο.

Προτιμήστε εσωτερικούς φωτεινούς χώρους για να διατηρηθεί όμορφη και υγιής.

Kράσουλα

Φέρνει μεγάλη τύχη στα οικονομικά, καθώς τα φύλλα της μοιάζουν με νομίσματα. Είναι παχύφυτο και γενικά χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στο πότισμα. Αναπτύσσεται καλύτερα σε εσωτερικό χώρο και συγκεκριμένα σε ηλιόλουστο σημείο.
Τοποθετήστε την κοντά στην είσοδο του σπιτιού σας ή στην είσοδο του καταστήματος, για καλή τύχη και ευημερία.

⇒ Φέρνει μεγάλη τύχη στα οικονομικά, και αν παρατηρήσετε τα φύλλα της θα δείτε ότι μοιάζουν με νομίσματα.

Ροδιά

Ο καρπός της, το ρόδι, συμβολίζει την καλή τύχη, την αφθονία και τη γονιμότητα.

Εξάλλου συνηθίζουμε την πρωτοχρονιά να σπάμε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού μας, για καλή τύχη, προσδοκώντας για ένα νέο και τυχερό ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Μπονσάι

Αξιολάτρευτα και πολυαγαπημένα σε όλους, αυτά τα μικρά και μεγάλα δεντράκια είναι τα πιο δημοφιλές στο feng shui , δεδομένου ότι δημιουργούν θετική ενέργεια στο χώρο μας.

Lucky Bamboo

να τέλειο δώρο για όλες τις περιστάσεις. Σύμφωνα με το Feng Shui, τα μπαμπού είναι η καλύτερη επιλογή διότι φέρνουν τύχη, υγεία, πλούτο, αφθονία, αγάπη και ευημερία στο σπίτι και το γραφείο μας.

Είναι σημαντικό, το δώρο να συνδυάζει και τα πέντε στοιχεία του Feng Shui. Ξύλο, νερό, γη, μέταλλο και φωτιά.

• Ξύλο : τα ίδια τα μπαμπού
• Νερό : το νερό που υπάρχει μέσα στο βάζο
• Γη : προσθέστε βότσαλα ή πέτρες
• Μέταλλο : ρίξτε ένα μεταλλικό κέρμα στο βάζο
• Φωτιά : μια κόκκινη κορδέλα δεμένη

8+1 λάθη που κάνουμε στο πότισμα των φυτών μας!

Έχετε θέμα με τα φυτά στον κήπο σας και δεν ξέρετε τι κάνετε; Υπάρχουν εννιά λάθη που κάνουμε όλοι στο πότισμα των φυτών μας και τα καταστρέφουμε!

Κι όμως, μερικές φορές η τεχνική που χρησιμοποιούμε δεν είναι σωστή, με αποτέλεσμα να βλάπτουμε, ακόμη και να καταστρέφουμε, τα φυτά μας.

Μετά από συζητήσεις με κηπουρούς και άλλους ειδικούς γεωπόνους σχετικά με τα συχνά λάθη που κάνουμε στο πότισμα, συγκέντρωσα τους 9 χειρότερους τρόπους με τους οποίους ποτίζουμε, εσείς, απλά, φροντίστε να τους αποφύγετε!

Πολλές φορές, εγκαθιστούμε ένα ωραιότατο σύστημα αυτόματου ποτίσματος και μετά ξεχνάμε την ύπαρξή του. Αυτή είναι άλλη μια αιτία καταστροφής των φυτών μας. Παραμονεύουν πολλές παγίδες στο αυτόματο πότισμα, όπως ο κακός σχεδιασμός ενός συστήματος, ή τα φραγμένα ακροφύσια, ακόμη και σπασμένα μέρη, ρυθμιστές που δεν λειτουργούν σωστά και ενεργοποιούν το πότισμα μέσα στον καυτό ήλιο! Άλλες φορές δεν λειτουργούν οι αισθητήρες, οπότε το σύστημα ποτίζει όταν το έδαφος είναι υγρό (ακόμη κι όταν βρέχει!). Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά (ελάχιστη ή υπερβολική ποσότητα ποτίσματος) μπορεί να έχουν ολέθρια αποτελέσματα για τα αγαπημένα μας φυτά, χωρίς να το καταλάβουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς γεωπόνους, ο βασικότερος παράγοντας που προκαλεί σοβαρές βλάβες στα φυτά είναι το μαλακό νερό. Πολλά σπίτια έχουν παροχή με σκληρό νερό, οπότε οι ιδιοκτήτες εγκαθιστούν συστήματα αποσκλήρυνσης νερού και συνδέουν στο σύστημα και την εξωτερική βρύση για να μην αφήνει λεκέδες όταν πλένουν τα αυτοκίνητά τους. Δυστυχώς, χρησιμοποιούν το ίδιο νερό όταν ποτίζουν στον κήπο και τα φυτά πεθαίνουν λόγω δηλητηρίασης από τα άλατα του μαλακού νερού. Αυτό μπορείτε να το κάνετε, μόνο εάν μένετε σε παραλιακές περιοχές, όπου τα φυτά είναι ανθεκτικά στα άλατα.

Ρίγη με πιάνουν όταν βλέπω διάφορους φίλους να τρέχουν από φυτό σε φυτό κρατώντας έναν ψεκαστήρα στο χέρι, καταβρέχοντας τα φύλλα! Τα φυτά πίνουν νεράκι από τις ρίζες, οπότε εμείς πρέπει να ποτίζουμε εκείνες τις ρίζες—βαθιά στο έδαφος—για να μπορέσει να αναπτυχθεί το φυτό μας. Όταν ένα φυτό έχει μεγαλώσει σωστά, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε βαθιά ποτίσματα, και αρκετά αργά, έτσι ώστε το νερό να φτάνει σε βάθος 15-20 εκ. για τα κηπευτικά και τα πολυετή φυτά και σε βάθος 30 εκ. για τα δέντρα και τους θάμνους.

Η καλύτερη τακτική είναι να ποτίζετε με αργές κινήσεις και με συχνότητα μία έως δύο φορές την εβδομάδα, για να βοηθήσετε τα φυτά σας να μεγαλώσουν σωστά, να έχουν γερές ρίζες και να έχετε δυνατά φυτά, υγιή και ανθεκτικά στην ξηρασία.

Το νερό χρειάζεται χρόνο για να εμποτίσει και να υγράνει το έδαφος, ιδιαίτερα όταν το έδαφος είναι ξηρό. Το νερό που ξεχειλίζει από την επιφάνεια του εδάφους είναι νερό που περισσεύει, χρόνος κι ενέργεια που χάνονται άδικα. Χρησιμοποιήστε ειδικά λάστιχα ποτίσματος ή συστήματα αυτόματης πότισης που να επιτρέπουν επιβραδυνόμενο πότισμα σε μεγάλη επιφάνεια για μέγιστη αποτελεσματικότητα (τι κερδίζετε εσείς: στιγμές χωρίς ορθοστασία πάνω από το φυτό με μόνη συντροφιά το λάστιχο ποτίσματος).

Πόσο εύκολα ξεχνάμε ότι οι ρίζες μεγαλώνουν κι επεκτείνονται στο εσωτερικό του εδάφους, πέρα και κάτω από τον κορμό και τον βλαστό των δέντρων και των φυτών! Γενικά οι ρίζες εκτείνονται στο υπέδαφος στο ίδιο εύρος με τα κλαδιά του φυτού και την κόμη του δέντρου, σαν ένας υπόγειος καθρέπτης του φυτού. Όταν στοχεύουμε με το λάστιχο στον βλαστό ενός μεγάλου φυτού, σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρίζας – ιδιαίτερα οι νέες και δυνατές ρίζες που βρίσκονται στην εξωτερική περιφέρεια του ριζώματος — συχνά δεν ποτίζονται καλά. Καλύτερα να ποτίζετε ολόκληρη την περιοχή κάτω από το φυτό, ή το δέντρο και λίγο περισσότερο (για να φτάσει μέχρι μέσα στο υπέδαφος).

Σπόροι και φυτά που μόλις φυτέψαμε είναι η εξαίρεση στον προηγούμενο κανόνα «όχι γρήγορα ντουσάκια». Θα πρέπει να ποτίζουμε συχνά τα νέα μας φυτά μέχρι να μπορέσουν να βγάλουν ρίζες στο έδαφος. Όταν φυτέψουμε σπόρους και μικροσκοπικά σπορόφυτα, θα πρέπει να ποτίζουμε ελαφρά όσο χρειάζεται –ακόμη και κάθε λίγες ώρες με ζεστό νερό –για να διατηρούμε την υγρασία του εδάφους σταθερή. Σταδιακά, μειώνουμε τη συχνότητα, όσο αναπτύσσονται οι ρίζες. Επίσης θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά το χώμα στη βάση του φυτού για να βεβαιωθούμε πως δεν είναι ξηρό, διότι έτσι οι ρίζες δεν πρόκειται ποτέ να αναπτυχθούν, οπότε τα φυτά μας θα εξαρτώνται συνεχώς από συχνό πότισμα.

Ακόμη και τα μεγαλύτερα φυτά χρειάζονται λίγο παραπάνω νεράκι για να τα βοηθήσει να δέσουν καλά μέσα στο έδαφος, ακόμη και «φυτά χαμηλής συντήρησης, ή φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία». Δεν είναι σωστό να ποτίζετε μόνο τις υπάρχουσες ρίζες: φροντίστε να διατηρείτε το έδαφος γύρω και κάτω από το φυτό υγρό, για να αναπτυχθούν οι ρίζες σωστά κάτω από το έδαφος. Στις περιπτώσεις ταχέως αναπτυσσόμενων ετήσιων λουλουδιών και λαχανικών, αυτό μπορεί να είναι θέμα δύο εβδομάδων, ενώ τα μεγαλύτερα φυτά ίσως χρειάζονται περισσότερο πότισμα, ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας, για ένα έτος περίπου.

Πόσο επηρεάζει η ζέστη τα φυτά σας;

Οι ζεστές θερμοκρασίες επιταχύνουν την εξάτμιση, οπότε όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός (ιδιαίτερα όταν φυσάει κιόλας), τόσο περισσότερο νερό θα πάει χαμένο πριν κατορθώσει να εισδύσει στο έδαφος. Η καλύτερη ώρα να ποτίσετε είναι όσο φυσάει δροσερό αεράκι –κι επιτρέπει στα φυτά να ρουφήξουν το νερό μέχρι μέσα πριν καταφέρει ο ήλιος και η ζέστη της ημέρας να εξατμίσουν το πολύτιμο νεράκι που κυλάει στα φύλλα και βοηθά τα φυτά να παραμείνουν υγιή.

Το νερό εξατμίζεται στον αέρα από το υγρό χώμα και χάνεται. Ένα στρώμα από φυσική εδαφοκάλυψη, όπως μικρά κομματάκια ξύλου, σάπια φύλλα, κομματάκια φλοιού, άχυρο, κομματάκια ξηρής πρασινάδας, δημιουργούν ένα φράγμα που επιβραδύνει τη διαδικασία αυτή και διατηρούν την υγρασία του εδάφους για μεγαλύτερη περίοδο μετά το πότισμα. Η εδαφοκάλυψη επιταχύνει την απορρόφηση του νερού, διευκολύνει τους μικροοργανισμούς του εδάφους να διατηρήσουν τα φυτά υγιή και ευτυχισμένα, απομακρύνει τα παράσιτα και κάνει ευκολότερη τη ζωή όλων μας. Οπότε, δεν ποτίζουμε ποτέ σε γυμνό χώμα!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share