Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

Γιατί δεν πρέπει να μπαίνετε ποτέ με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι;

Γνωρίζετε τον λόγο;

5 Σεπτεμβρίου 2019 11:17
Γιατί δεν πρέπει να μπαίνετε ποτέ με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν πρέπει να μπαίνετε με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι; Αρκετές μελέτες που εξετάζουν τα βακτηρίδια που ζουν επάνω και μέσα στα παπούτσια έχουν δείξει ότι δεν πρέπει ποτέ να μπαίνετε με τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι. Θα σας λύσει τα χέρια: Ένα εύκολο κόλπο για να μην μυρίζουν τα παπούτσια σας!

Σύμφωνα με την επιστήμη, η βρωμιά από τα παπούτσια σας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μια μελέτη, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε από τον δρ Κέμπρα, του πανεπιστημίου της Αριζόνα, έδειξε ότι υπάρχουν -κατά μέσο όρο- περίπου 421.000 βακτήρια στα παπούτσια σας!

Ορισμένα από αυτά είναι και αρκετά επικίνδυνα:

Παπούτσια σπίτι

Το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες.

Το βακτήριο Klebsiella, προκαλεί λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος και πνευμονία.

Το βακτήριο Serratia ficaria είναι ένα σπάνιο αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Σκεφτείτε ότι όλα αυτά μεταφέρονται με τα παπούτσια σας στο πάτωμα και τα χαλιά του σπιτιού σας!

Το E. Coli αποδείχτηκε ως το πιο σύνηθες βακτήριο στα παπούτσια. Αυτό υποδηλώνει συχνή επαφή με περιττώματα, που πιθανότατα προέρχεται από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες (εστιατόρια, μπαρ, σινεμά κλπ) ή επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied and Environmental Microbiology, ακόμη και αν το μπάνιο/τουαλέτα φαίνεται καθαρή, σίγουρα δεν είναι.

Τι έδειξε έρευνα:

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις δημόσιες τουαλέτες στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Αρχικά οι τουαλέτες αποστειρώθηκαν πολύ καλά και στη συνέχεια τέθηκαν εκ νέου σε δημόσια χρήση. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά: Μέσα σε μία ώρα από την αποστείρωση, τα μπάνια είχαν γεμίζει και πάλι με μικρόβια σχεδόν σε κάθε επιφάνεια! Και το τέλος της ημέρας υπήρχαν 77.000 διαφορετικά στελέχη του βακτηρίου Staphylococcus, το οποίο αποδείχτηκε πως ήταν και το πιο κυρίαρχο. Μάλιστα, αυτά τα βακτήρια είναι τόσο ανθεκτικά, ώστε οι ερευνητές τα εντόπισαν σε ίδιες συγκεντρώσεις μετά από την πάροδο μηνών.

Γι' αυτό είναι σώφρον να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν να εισέρχεστε στο σπίτι με τα παπούτσια που φοράτε έξω. Επίσης, από την στιγμή που κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατον να εξασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό, πρέπει τουλάχιστον να πλένετε τα παπούτσια σας καλά με σαπούνι σε τακτική βάση.

Το ξύδι μπορεί να κάνει θαύματα στην καθαριότητα του σπιτιού!

Ξύδι σπίτι

Το ξύδι μπορεί να κάνει θαύματα στην καθαριότητα του σπιτιού που ίσως μέχρι τώρα δεν γνώριζες...

Όταν φερόμαστε σωστά στο περιβάλλον τότε είμαστε καλά και με τους εαυτούς μας. Δεν χρειαζόμαστε όλες αυτές τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα προϊόντα καθαρισμού που αγοράζουμε (συχνά σε υψηλή τιμή) και ούτε το περιβάλλον, βέβαια...

Λόγω της οξύτητας, το άσπρο αποσταγμένο ξίδι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά της μούχλας, των βακτηρίων αλλά και ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.

1. Γυαλίστε τις βρύσες χρωμίου και απομακρύνετε τυχόν άλατα αλλά και τις εστίες αερίου κάνοντας μια πάστα από 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού άσπρο αποσταγμένο ξίδι.

2. Για ένα φυσικό απορρυπαντικό πλυσίματος, αναμείξτε 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα, 1 κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό και αρκετό λευκό ξίδι μέχρι να έχετε στο προϊόν αρκετά παχύρρευστη μορφή. Χρησιμοποιήστε το όπως το συμβατικό απορρυπαντικό.

3. Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό τζαμιών με 1/2 φλιτζάνι αμμωνία , 2 φλιτζάνια λευκό ξίδι και 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο και αναμείξτε σε 1 λίτρο νερό.

ξύδι

4. Καθαρίστε τα σιφώνια 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 1/2 φλιτζάνι ζεστό λευκό ξίδι. Αφήστε για πέντε λεπτά και στη συνέχεια αφήστε το ζεστό νερό της βρύσης να τρέξει.

5. Ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι με 1/2 φλιτζάνι νερό και βάλτε το σε κούπα μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων να βράσει. Απομακρύνει οσμές και λίπη που κάθονται στα τοιχώματα. Σκουπίστε καλά το εσωτερικό του φούρνου με ένα καθαρό πανί.

6. Αναμείξτε ίσα μέρη νερού με λευκό ξίδι σε ένα διάλυμα για να καθαρίσετε το ψυγείο μέσα έξω.

7. Αναμείξτε ίσα μέρη αλάτι ή μαγειρική σόδα με λευκό ξίδι και καθαρίστε τους λεκέδες που αφήνει ο καφές ή το τσάι στις κούπες.

8. Καθαρίστε τα μπρούντζινα αντικείμενα με ένα μίγμα από 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ και 1 κουταλιά της σούπας άσπρο ξίδι. Τρίψτε τα αντικείμενα με ένα καθαρό πανί μέχρι να λάμψουν. Γυαλίστε με μαλακό πανί.

9. Απολαύστε ένα σφουγγάρι σε λευκό ξύδι για να σκουπίσει λίπος μακριά από ανεμιστήρες εξάτμισης.

10. Καθαρίστε τους αρμούς στα πλακίδια με λευκό ξίδι και μια οδοντόβουρτσα.

11. Σκοτώστε τα μικρόβια ψεκάζοντας τα πόμολα των πορτών με λευκό ξίδι.

12. Καθαρίστε τις σχάρες της ψησταριάς ψεκάζοντας με λευκό ξίδι και στη συνέχεια τρίψτε με αλουμινόχαρτο.

13. Αφαιρέστε την κολλώδη ουσία από αυτοκόλλητα και χαλκομανίες χρησιμοποιώντας ένα πανί βουτηγμένο σε ξίδι.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share