Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το φυτό που διώχνει μακρυά την γλωσσοφαγιά και το έχετε σπίτι σας!

Πείτε αντίο στην γρουσουζιά!

27 Αυγούστου 2019 21:10
Το φυτό που διώχνει μακρυά την γλωσσοφαγιά και το έχετε σπίτι σας!

Κι όμως υπάρχει φυτό που διώχνει μακρυά την γλωσσοφαγιά και την γρουσουζιά από το σπίτι σας! Μπορείτε κι εσείς να το βάλετε στο σπίτι σας και να πείτε αντίο στο κακό το μάτι!

Για ποιο φυτό όμως πρόκειται;

Το φυτό απήγανος χρησιμοποιείται συνήθως για τη μείωση του άγχους και της ανησυχίας. Λέγεται ότι, αν παρατηρήσετε ότι το φυτό σας αρχίσει να μαραίνεται, είναι επειδή απορροφά την κακή ενέργεια από το περιβάλλον. Ποιο είναι το φυτό που μπορείτε να έχετε σπίτι σας και να μην μαραθεί ποτέ;

Ο απήγανος είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα της φαρμακευτικής.

Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία και αρκετό νερό αλλά με πολύ καλή στράγγιση του εδάφους. Να γίνεται έλεγχος καλά γιατί δύσκολα φαίνεται μια κάμπια η οποία επισκέπτεται συχνά τον απήγανο.

Αν δεν του δώσουμε σημασία μπορεί μέσα σε λίγες μέρες να εξαφανιστεί όλος ο απήγανος.

Μάλιστα πολλοί συμβουλεύουν να μη φυτεύετε ποτέ αυτό το βότανο αν αισθάνεστε θυμό, κατάθλιψη ή άγχος.

Επίσης λένε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να φυτεύουν τον απήγανο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Πάντως γενικά είναι ένα πολύ όμορφο θαμνάκι ειδικά όταν ανθίζει σε κίτρινο χρώμα αρχές καλοκαιριού.

Αρχαίοι πολιτισμοί

Οι Κέλτες μάγοι έλεγαν ότι ο απήγανος εξασφάλιζε προστασία από τα μαγικά ξόρκια και ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προαγωγή των θεραπειών από ασθένειες. Ο απήγανος ήταν ιερός για τους αρχαίους Εβραίους, τους Αιγύπτιους και τους Καληδόνες, που πίστευαν ότι ήταν ένα δώρο από τους θεούς.

Στη Λατινική Αμερική, κατά την αρχαιότητα, ο απήγανος χρησιμοποιούνταν από κοινότητες αυτοχθόνων για μαγικά ξόρκια.Θεωρούνταν ότι, αν κάποιος τοποθετούσε ένα κλωνάρι κάτω από το φως του φεγγαριού πριν το δώσει στο αγαπημένο του πρόσωπο, κέρδιζε την καρδιά του για πάντα.

Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τον απήγανο ή ακόμα και λάτρευαν τις ιδιότητές του. Οι Ρωμαίοι καλλιεργούσαν το φυτό αυτό και το είχαν επάνω τους όταν επισκέπτονταν φυλακισμένους, επειδή πίστευαν ότι προστάτευε από το «κακό μάτι».

Σιτρονέλα: Το καλύτερο εντομοαπωθυτικό φυτό που έχετε στο σπίτι σας!

Το καλύτερο εντομοαπωθυτικό φυτό που μπορεί να έχετε στο σπίτι σας είναι η σιτρονέλα! Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας να αγοράζουμε εντομοαπωθητικά είτε σπρέι είτε κεριά για να μην μας τσιμπάνε τα κουνούπια..

Αν όμως έχετε κήπο τότε καλό θα ήταν να εντάξετε και την σιτρονέλα σαν φυτό ώστε να απαλλαγείτε μια και καλή από τα κουνούπια! Φυτό σκοτώνει το 98% των καρκινικών κυττάρων μέσα σε 16 ώρες! Δεν το πιστεύουν οι επιστήμονες!

Η σιτρονέλα αναπτύσσεται σε μορφή συστάδας και φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο, με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα της έχουν μήκος σχεδόν ένα μέτρο και πλάτος 2-3 εκατοστά.

ι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η σιτρονέλα;

Η σιτρονέλα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε πότισμα συγκριτικά με τον χειμώνα. Το καλοκαίρι ποτίζουμε 2 φορές τη εβδομάδα, ενώ κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου 1 φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Για καλή ανάπτυξη και πλούσια βλάστηση της σιτρονέλας, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Η σιτρονέλλα φυτεύεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, αρκεί να διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Μπορεί να μεταφυτευτεί και σε γλάστρα, μέσα στην άνοιξη ή το φθινόπωρο, αρκεί να βάλουμε λίγο χαλίκι ή ελαφρόπετρα στη βάση της γλάστρας για να στραγγίζει καλύτερα το νερό.

Η σιτρονέλα ευδοκιμεί καλύτερα σε ηλιοφανή σημεία του κήπου, είναι ανεκτική όμως και στην σκια. Επίσης, μπορεί να φυτευθεί κοντά στη θάλασσα. Αποφεύγουμε να τη φυτεύουμε σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή έντονη παγωνιά, γιατί θα ταλαιπωρηθεί αρκετά.

Η σιτρονέλα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε πότισμα συγκριτικά με τον χειμώνα. Το καλοκαίρι ποτίζουμε 2 φορές τη εβδομάδα, ενώ κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου 1 φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Για καλή ανάπτυξη και πλούσια βλάστηση της σιτρονέλας, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Το κλάδεμα της σιτρονέλας καλό είναι να γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού, αφαιρώντας ξερά και ασθενικά κλάδια και διαμορφώνοντας το σχήμα της, κόβοντας τους βλαστούς της στο μισό μήκος. Η σιτρονέλα πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα μήκους περίπου 20 εκατοστών που κόβουμε από την ακραία βλάστηση του φυτού.

Παρόλο που το αιθέριο έλαιο της σιτρονέλας είναι αποτελεσματικό για την απώθηση των κουνουπιών, φυτεύοντας ένα φυτό σιτρονέλας στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν δίνουμε λύση στην αντιμετώπιση των κουνουπιών. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να κόψουμε μερικά φύλλα του φυτού, να τα τεμαχίσουμε και να τα τρίψουμε στο δέρμα μας.

Εφαρμόζουμε πρώτα, δοκιμαστικά, μία μικρή ποσότητα από τα φύλλα του φυτού και περιμένουμε 1-2 μέρες για να δούμε αν εμφανιστεί κάποιος ερεθισμός. Στη συνέχεια, εφόσον σιγουρευτούμε ότι δεν εμφανίζουμε κάποια ευαισθησία στο αιθέριο έλαιο του φυτού, μπορούμε να εφαρμόσουμε μεγαλύτερη ποσότητα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share