Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κάθε πότε πρέπει να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια;

Μυστικά tips για να είστε υγιείς!

22 Αυγούστου 2019 15:55
Κάθε πότε πρέπει να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια;

Θεωρείτε ότι τα σφουγγάρια του μπάνιου σας είναι καθαρά και δεν χρειάζονται απολύμανση; Κάνετε τεράστιο λάθος! Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και περίοδος που πρέπει να απολυμαίνετε τα σφουγγγάρια σας ώστε να είστε υγιείς!

Ναι, αυτά τα πλαστικά σφουγγαράκια που χρησιμοποιούμε στο ντους είναι πολύ πρακτικά, αλλά μαζεύουν αρκετή υγρασία και βρωμιά. Δες πως θα τα καθαρίσουμε και πότε είναι η στιγμή που πρέπει να τα αλλάξουμε. Μην τα παραμελείς: 5 αντικείμενα που χρειάζονται συνεχώς καθάρισμα!

Αν για το ντους έχουμε υφασμάτινο γάντι, τότε μπορούμε να το βάζουμε, ανά διαστήματα, στο πλυντήριο ρούχων. Αυτό αρκεί, για να διατηρείται καθαρό. Αν όμως έχουμε πλαστικό σφουγγάρι ή puff, τότε για να καθαρίσει ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Ζεσταίνουμε 1 λίτρο νερό στο βραστήρα και όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, το μεταφέρουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε στη λεκάνη 1 κούπα ξύδι και ρίχνουμε μέσα το σφουγγάρι. Αφήνουμε εκεί μία ώρα. Η υψηλή θερμοκρασία και το λευκό ξύδι, θα σκοτώσουν τα μικρόβια και τη μούχλα που φωλιάζουν στα σφουγγαράκια. Στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε να στεγνώσει στον ήλιο. Επαναλαμβάνουμε κάθε 2 εβδομάδες.

Φυσικά δεν πλένουμε σφουγγάρια άλλων ατόμων μαζί με το δικό μας. Απολυμαίνουμε το καθένα ξεχωριστά. Κι ασφαλώς φροντίζουμε μετά από κάθε χρήση να ξεβγάζουμε το σφουγγάρι από τη σαπουνάδα και να το στεγνώνουμε σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε το σφουγγάρι σώματος;
Εκτός όμως από τη συχνή απολύμανση, τα σφουγγάρια μπάνιου θέλουν και συχνή αντικατάσταση. Πάνω τους συγκεντρώνονται όλα τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που απορρίπτει το σώμα μας! Κάθε πότε λοιπόν πρέπει να αλλάζουμε το σφουγγάρι σώματος;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Microbiology ένα συνθετικό σφουγγάρι πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 2 μήνες. Εάν βέβαια παρατηρήσουμε σημάδια μούχλας ή το σφουγγάρι μυρίζει παράξενα, τότε το πετάμε αμέσως.

Εσύ κάθε πότε αλλάζεις το σφουγγάρι της κουζίνας;

Ακόμα και αν έχεις πλυντήριο πιάτων το σφουγγάρι της κουζίνας, είναι από τα βασικότερα αντικείμενα μέσα σε μια κουζίνα. Το σφουγγάρι κουζίνας, μπορεί να σε σώσει από μια βομβαρδισμένη από λεκέδες κουζίνα. Σφουγγάρι: 4 εναλλακτικές χρήσεις που σίγουρα δεν είχες σκεφτεί! (Video)

Το Γερμανικό περιοδικό Scientific Reports, παρουσίασε μια μελέτη όπου τα σφουγγάρια της κουζίνας, ήταν εστία μικροβίων, δημιουργώντας δερματικές ασθένειες.

Σε τυχαίο δείγμα από νοικοκυριά της Γερμανίας, πάρθηκαν σφουγγάρια κουζίνας και στο εργαστήριο βρέθηκε πληθώρα μικροβίων. Όπως επισημαίνουν, ακόμα και να χρησιμοποιούμε ισχυρά καθαριστικά, τα μικρόβια αναπτύσσονται μέσα στο σφουγγάρι εξαιτίας της υγρασίας που συγκρατεί.

Για αυτό προτείνουν να αλλάζουμε το σφουγγάρι κάθε 7 ημέρες. Καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν βακτήρια.

Ενδεικτικά για να μας πείσουν, μας έδειξαν ότι μετά το σιφώνι της τουαλέτας, το σφουγγάρι έχει τη δεύτερη υψηλότερη ποσότητα κολοβακτηριδίων σε ολόκληρο το σπίτι.

Κι όμως το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα σου δεν είναι το σφουγγαράκι!

Η κουζίνα της μαμάς μυρίζει πάντα καθαριότητα και νόστιμο φαγητό. Ήταν το αγαπημένο σου μέρος να κάθεσαι και το πιο ζεστό. Κι έτσι θα έπρεπε να είναι αν την καθαρίζεις συχνά-πυκνά. Το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα σου δεν είναι το σφουγγαράκι, όπως μπορεί να νομίζεις.
Ποιο είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα σου; Μπορεί να αλλάζεις το σφουγγαράκι συχνά, να καθαρίζεις όλες τις πρίζες, τον φούρνο, το ψυγείο, τα πλακάκια και να σου ξεφεύγει ένα σημείο, το πιο σημαντικό.

Το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα είναι η πετσέτα! Ναι, η πετσέτα που έχεις στην κουζίνα, την οποία τη χρησιμοποιείς για όλα: Για να σκουπίσεις λίγο τα χέρια σου, λίγο τα πιάτα, λίγο κάτι νερά που έχει ο πάγκος και να πιάσεις και το ταψί που καίει! Και δεν σου πηγαίνει το μυαλό, γιατί ενώ το σφουγγαράκι που πλένεις τα πιάτα μπορεί από πράσινο-κίτρινο να γίνεται καφέ και να το αλλάζεις, η πετσέτα σπάνια θα φέρει τα σημάδια βρωμιάς. Κι έτσι αργείς να την αντικαταστήσεις με μια καθαρή και φρεσκοπλυμένη.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το American Society of Microbiology, οι πετσέτες κουζίνας είναι οι πιο βρώμικες κι εσύ δεν τις αλλάζεις όσο συχνά πρέπει.

Στη μελέτη οι ερευνητές έφεραν 100 πετσέτες κουζίνας στους συμμετέχοντες, τους τις έδωσαν και τους είπαν πως μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν όπως και όπου θέλουν για έναν ολόκληρο μήνα. Μετά από αυτό, συγκέντρωσαν τις ίδιες πετσέτες για έλεγχο και ρώτησαν τους συμμετέχοντες πως τις χρησιμοποίησαν

Το πιο αηδιαστικό; Σύμφωνα με το Today, τα βακτήρια βρέθηκαν στις μισές περίπου πετσέτες και η ανάπτυξή τους ήταν πιο πιθανό να συμβεί σε αυτές που ήταν από βαμβάκι και όχι από νάιλον, επειδή το βαμβάκι είναι πιο απορροφητικό.

Και το πράγμα χειροτερεύει! Όσον αφορά τους τύπους των βακτηρίων που αναπτύσσονται στις πετσέτες είναι αυτά του E. Coli και staph, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και εμετό. Όταν , λοιπόν, εσύ χρησιμοποιείς αυτήν την πετσέτα για όλες τις χρήσεις μάντεψε πόσο εύκολα εξαπλώνονται τα βακτήρια.

Τι μπορείς να κάνεις; Να περιορίσεις τη χρήση τους, να τις αλλάζεις πολύ συχνά (κάθε 2 μέρες) και να τις πλένεις με ζεστό νερό και σαπούνι! Πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου και άμεσα!

Κι αν με όλα αυτά σε έπιασε μια “μανία” να πας να καθαρίσεις, διάβασε και πια είναι τα πιο βρώμικα σημεία σε όλο το σπίτι για να επιμείνεις σε αυτά!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share