Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτά είναι τα απίστευτα tips για το στεγνωτήριο ρούχων!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

1 Αυγούστου 2019 14:50
Αυτά είναι τα απίστευτα tips για το στεγνωτήριο ρούχων!

Και ποια νοικοκυρά δεν θέλει να ξέρει όλα τα μυστικά για το σπίτι της και ειδικά για τις λευκές συσκευές! Ποια είναι τα απίστευτα tips για το στεγνωτήριο ρούχων;

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να αγοράσετε στεγνωτήριο;

Θα έχεις ακούσει ότι τα στεγνωτήρια καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Όμως η σωστή επιλογή θα σε απαλλάξει από αυτό το άγχος. Η ετικέτα ενεργειακής κλάσης που έχουν όλες οι συσκευές πλέον θα σε βοηθήσει να καταλάβεις σε τι επίπεδα οικονομίας θα κινηθείς. Kάποιοι σημαντικοί λόγοι για να μην απλώνετε τα ρούχα σας στο μπαλκόνι!

Σκέψου ότι το στεγνωτήριο θα το έχεις πολλά χρόνια οπότε το χαμηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας του αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής του. Ψάξε συσκευές μεταξύ Α++ και Α+++. Οι Α+++ είναι σαφώς ακριβότερες από όλες τις υπόλοιπες αλλά επενδύεις στην μακροχρόνια οικονομία. Η ίδια ετικέτα σου δείχνει επίσης την ετήσια κατανάλωση ενέργειας (εκφρασμένη σε kWh/έτος) αλλά και το μέγιστο θόρυβο που κάνει το στεγνωτήριο.

Στεγνωτήριο με αντλία θερμότητας αντί για αντιστάσεις

Όποια συσκευή έχει αντιστάσεις καίει ρεύμα σαν τρελό! Τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας όμως δε θερμαίνουν τον αέρα με θερμαντικές ράβδους (αντιστάσεις). αλλά χρησιμοποιούν αντλία θερμότητας. Αυτό το εξάρτημα συντηρεί και επαναχρησιμοποιεί το θερμό αέρα, εξασφαλίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης ενέργειας για τον επόμενο κύκλο στεγνώματος. Κοινώς πιο οικονομικό στέγνωμα.

Στεγνωτήριο συμπύκνωσης υδρατμών

Τα στεγνωτήρια αυτά δε χρειάζονται τον έξτρα σωλήνα εξαγωγής αέρα στην ατμόσφαιρα, γιατί η υγρασία που εξάγεται από την πλύση συλλέγεται σε ένα δοχείο το οποίο αδειάζεις στο τέλος. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια πρίζα. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσεις το στεγνωτήριο πραγματικά όπου θέλεις! (αρκεί να έχει ρεύμα)

Extra tip 1: Διάλεξε ένα στεγνωτήριο που να παίρνει τουλάχιστον ένα κιλό περισσότερο από το πλυντήριο σου. Πχ αν έχεις 8κιλο πλυντήριο διάλεξε 9κιλο στεγνωτήριο. Έχε υπόψη σου ότι όλα τα προγράμματα δεν παίρνουν τα αναγραφόμενα κιλά ρούχων! Το δικό μου παίρνει 8 κιλά μόνο στο πρόγραμμα με τα βαμβακερά. Σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα παίρνει πολύ λιγότερα!

Και ωραία το πήρα. Που να το τοποθετήσω που δεν έχω χώρο;

Αυτή ήταν η δική μου απορία. Συγκεκριμένα το στεγνωτήριο μέχρι να βρει τη θέση του στο μικρό σπίτι μας έκοβε βόλτες στο σαλόνι, στη κρεβατοκάμαρα και τέλος στο μπαλκόνι. Ώσπου ήρθαν τα πολύ μεγάλα κρύα και η απόδοση του έπεσε κατακόρυφα! Με πιο απλά λόγια δε μπορούσε να ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία στον εξωτερικό χώρο και τα ρούχα δε στέγνωναν!

Οι δυο πιο αποδεκτές λύσεις για σπίτια με περιορισμένο χώρο για εμένα είναι 2.

Πάνω στο πλυντήριο. Λειτουργεί σε πολλά σπίτια και επειδή βρίσκονται στο μπάνιο και τα δυο, βγάζεις τα ρούχα από το πλυντήριο και τα βάζεις κατευθείαν στο στεγνωτήριο. Όμως και πάλι αυτή δεν ήταν εφικτή λύση για το δικό μας χώρο.

Έξω στο μπαλκόνι. Δεδομένου όμως ότι οι συσκευές αυτές δεν προορίζονται για εξωτερικό χώρο επομένως μπορεί να χαλάσουν αλλά και δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε, η λύση που καταφύγαμε εμείς ήταν… η μόνωση! Έφτιαξε ο Husband μια ντουλάπα με θήκη για το στεγνωτήριο και μόνωσε εκείνη τη περιοχή. Έπειτα από τεστ που κάναμε με υγρόμετρο και θερμόμετρο η υγρασία και η θερμοκρασία ήταν κάτι περισσότερο από κατάλληλες!

Και φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή 2 σε 1, πλυντήριο στεγνωτήριο μαζί, την οποία άλλοι λατρεύουν και άλλοι δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι. Είναι μια πραγματικά βολική λύση όταν έχεις έλλειψη χώρου αλλά εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες της οικογένειας και τη συσκευή που θα προτιμήσεις.

Μέσω πολλών δοκιμών βρήκα το κατάλληλο πρόγραμμα που να με ικανοποιεί σε έναν αποδεκτό χρόνο (αναγράφεται πάνω στο στεγνωτήριο ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί) και ρυθμίζω επιπλέον το επίπεδο στεγνώματος που θέλω.

Extra tip 2: Σούπερ δοκιμασμένο tip που δεν αλλάζω με τίποτα, να βάζεις πάντα μια αφράτη ολόστεγνη πετσέτα μαζί με τα βρεγμένα ρούχα! Θα τραβήξει την έξτρα υγρασία και θα βοηθήσει τα ρούχα να στεγνώσουν πιο γρήγορα!

Οικονομία στο σιδέρωμα

Είχα ακούσει ότι τα ρούχα από το στεγνωτήριο… δεν τα σιδερώνεις! Hooray! Όμως τις πρώτες φορές χμμ, δεν ήταν ακριβώς έτσι οπότε και εκεί έπρεπε να βρω το κόλπο. Έτσι άρχισα να ενεργοποιώ την επιλογή «Λιγότερο τσαλακωμένα» στο πλυντήριο μου. Την ίδια επιλογή βάζω και στο στεγνωτήριο. Αυτό βοηθάει ακόμη περισσότερο στο να αποθηκεύεις τα ρούχα σου κατευθείαν στη ντουλάπα χωρίς σιδέρωμα! (μην έχεις αυταπάτες ότι θα βγαίνουν τζι τζι όπως όταν τα σιδερώνεις, όπως νόμιζα εγώ! Αλλά έχουν μια πολύ ανεκτή εμφάνιση.) Προσοχή όμως! Θα πρέπει να τα βγάλεις αμέσως από το στεγνωτήριο και να τα διπλώσεις.

Extra tip 3: Αν βάλεις dryer balls ή πιο απλά μπαλάκια του τένις θα δεις ότι τα ρούχα θα γίνουν πιο απαλά και αφράτα με φυσικό τρόπο! Ειδικότερα οι πετσέτες σου θα γίνουν πιο αφράτες και μαλακές από ποτέ ( με σούπερ έξτρα όγκο!)

Έχεις ακόμη αμφιβολίες για το αν πρέπει να επενδύσεις σε ένα στεγνωτήριο ή όχι; Ένα θα σου πω. Αν και το έχω λίγο καιρό, ήδη απορώ πως ζούσα χωρίς αυτό τόσα χρόνια!

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share