Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Εσείς γνωρίζατε ότι κρύβεται τοξική μούχλα στο πλυντήριο; Δείτε πως να την ξεφορτωθείτε!

Θα θέλετε να μάθετε κι εσείς αυτό το κόλπο!

28 Ιουλίου 2019 15:25
Εσείς γνωρίζατε ότι κρύβεται τοξική μούχλα στο πλυντήριο; Δείτε πως να την ξεφορτωθείτε!

Εσείς γνωρίζατε ότι κρύβεται τοξική μούχλα στο πλυντήριο; Δείτε πως να την ξεφορτωθείτε! Πολλές είναι οι νοικοκυρές που ταλαιπωρούνται από αυτό το πρόβλημα...

Τα πλυντήρια υποτίθεται ότι καθαρίζουν τα ρούχα, τα απολυμαίνουν και τα αφήνουν με μια ευχάριστη μυρωδιά. Ωστόσο, πολλά πλυντήρια κάνουν ακριβώς το αντίθετο κι αυτό λόγω της μούχλας που δίνει στα ρούχα μια δυσάρεστη οσμή.

Το πλυντήριο είναι το τέλειο μέρος για την ανάπτυξη μούχλας. Παρέχει ένα ζεστό περιβάλλον με υγρασία όπου μπορεί να αναπτυχθεί η μούχλα. Τα πλυντήρια που γεμίζουν από μπροστά, ειδικά, έχουν την τάση να αναπτύσσουν μούχλα λόγω του λάστιχου στην πόρτα το οποίο εμποδίζει την υγρασία να βγει από το πλυντήριο.

Πλυντήριο μούχλα

Πέρα από την άσχημη οσμή και όψη, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στην υγεία. Πολλοί έχουν ευαισθησία και μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικά συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, φαγούρα στα μάτια, λαχάνιασμα ή ερεθισμό στο δέρμα.

Αν κάποιος είναι πραγματικά αλλεργικός στην μούχλα ή έχει εκτεθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες, η μούχλα μπορεί να του προκαλέσει άσχημες αντιδράσεις, όπως πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και ακόμη και μυκητιάσεις στους πνεύμονες.

Πώς να ξεφορτωθείτε την μούχλα

Η μούχλα του πλυντηρίου (αλλά και γενικότερα) μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα και αν καθαρίσετε την μούχλα που είναι ορατή με γυμνό μάτι, υπάρχει περίπτωση να μείνουν σπόροι μούχλας και να χρειαστεί να ξανακαθαρίσετε το πλυντήριο σας μετά από 6 μήνες.

Γι’αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε δυνατά και αποτελεσματικά καθαριστικά όταν καθαρίζετε την μούχλα. Ωστόσο, πολλά εμπορικά καθαριστικά είναι γεμάτα βλαβερά χημικά που βλάπτουν το αναπνευστικό σύστημα και τα όργανα σχεδόν όσο η ίδια η μούχλα.

Παρακάτω θα διαβάσετε πώς να χρησιμοποιήσετε δύο απλά, φυσικά συστατικά για να διώξετε την μούχλα από το πλυντήριο σας.

Το ξίδι έχει αντιμυκητιακή δράση και είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα αντιμυκητιακά. Είναι επίσης οικονομικό και δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες σε σύγκριση με αντίστοιχα εμπορικά ή ιατρικά προϊόντα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

Ο χυμός λεμονιού επίσης είναι αντιμυκητιακή και αντιβακτηριδιακή ουσία. Είναι αποτελεσματικό απολυμαντικό σε συνθήκες νερού και υγρασίας, επομένως είναι τέλειο για την μούχλα του πλυντηρίου σας. Τέλος, αφήνει μια ευχάριστη οσμή.

Πώς να φτιάξετε το μίγμα με λεμόνι και ξίδι

Το μίγμα αυτό είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή και την χρήση. Αναμίξτε μια κούπα αποσταγμένο, λευκό ξίδι και 1/4 κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι.

Ανακατέψτε καλά και βάλτε το σε ένα δοχείο για σπρέι. Ψεκάστε τα σημεία που έχουν μουχλιάσει και αφήστε το να κάτσει για 20-30 λεπτά. Βρέξτε μια χαρτοπετσέτα με το μίγμα και μετά σκουπίστε το σημείο μέχρι να φύγει τελείως η μούχλα.

Πώς να βάζεις πλυντήριο σωστά; Τι πρέπει να κάνεις ακριβώς;

Δεν υπάρχει πιο χρήσιμη συμβουλή από κάποιον για το πώς να βάζετε σωστά το πλυντήριο ρούχων και να μην έχετε ατυχήματα! Ακόμα και οι πιο έμπειρες νοικοκυρές ρωτάνε για κάποια ρούχα πως να πλύνουν ώστε να μην τα καταστρέψουν;

Πώς ξεχωρίζουμε τα άπλυτα ανάλογα με το χρώμα
Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες είναι να πλένουμε μαζί παρόμοια χρώματα. Ένα κόκκινο πουκάμισο που ξεβάφει μπορεί να κάνει το αγαπημένο σου λευκό φόρεμα ροζ και να το καταστρέψει για πάντα. Η διαλογή των άπλυτων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις βασικές χρωματικές κατηγορίες των λευκών, των σκούρων και των χρωματιστών.

Πλυντήριο ρούχα

Η πρώτη κατηγορία θα πρέπει να περιλαμβάνει λευκά, ανοιχτά μπεζ ή κίτρινα, ανοιχτά γκρι και εμπριμέ με λευκό φόντο. Στα σκουρόχρωμα ρούχα περιλαμβάνονται τα μαύρα, τα σκούρα ή μεσαία μπλε, τα πράσινα, τα καφέ και τα σκούρα γκρι. Τα χρωματιστά μπορούν να χωριστούν σε περισσότερες κατηγορίες. Πολλοί αφιερώνουν μία κατηγορία στα κόκκινα, πορτοκαλί και σκούρα ροζ ρούχα – εξαρτάται από τα χρώματα που έχει η οικογένειά σου! Τα ανοιχτά χρώματα μπορούν να πλένονται μαζί με τα λευκά αν δεν ξεβάφουν.

Γενικά, τα λευκά αντέχουν στις υψηλότερες θερμοκρασίες και τα σκούρα και χρωματιστά ρούχα θα πρέπει να πλένονται με χλιαρό ή κρύο νερό. Παρ’ όλα αυτά, για σιγουριά, πρέπει πρώτα να ελέγχεις τις ετικέτες των ρούχων σου.

Πώς ξεχωρίζουμε τα άπλυτα ανάλογα με το ύφασμα

Αφού τα ξεχωρίσεις ανάλογα με το χρώμα τους, πρέπει επίσης να ξεχωρίσεις τα ρούχα σου και ανάλογα με το ύφασμα. Υφάσματα όπως τα μάλλινα ή τα ντένιμ μπορεί να κάνουν ζημιά σε πιο ευαίσθητα υφάσματα, όπως το μετάξι, οπότε δεν πρέπει να πλένονται μαζί. Οι ετικέτες φροντίδας των ρούχων σου θα αναφέρουν ποια ρούχα πρέπει να πλένονται σε πρόγραμμα για ευαίσθητα, με κρύο νερό και λίγες στροφές.

Αυτά, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνουν εσώρουχα, μάλλινα, μεταξωτά, ασετάτ, ρεγιόν ή υφάσματα με κεντήματα, όπως τα καφτάνια ή τα σάρι. Αντιθέτως, τα βαμβακερά, τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες είναι ανθεκτικότερα και πλένονται καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε γενικές γραμμές, η διαλογή των ρούχων πριν από το πλύσιμο πρέπει να διασφαλίζει ότι μόνο ρούχα με παρόμοιο ύφασμα και χρώμα πλένονται μαζί.

Πώς ξεχωρίζουμε τα άπλυτα ανάλογα με το πόσο λερωμένα είναι

Τέλος, πρέπει να δεις πόσο λερωμένα είναι τα άπλυτά σου. Για λόγους υγιεινής, τα πάρα πολύ λερωμένα ρούχα, που έχουν λάσπες από έξω ή έχουν λερωθεί από αθλητικές δραστηριότητες, δεν πρέπει να πλένονται μαζί με εσώρουχα.

Επίσης, δεν θέλεις η βρομιά αυτή να έρθει κατά λάθος σε επαφή με τα τραπεζομάντηλα ή τα λευκά είδη σου σε μια πλύση. Επομένως, φρόντισε να πλένεις τα πολύ λερωμένα ρούχα χωριστά από τα υπόλοιπα. Καλό θα ήταν να κάνεις μια προεργασία σε αυτά και να τα μουλιάσεις νωρίτερα.

Προσοχή: Ποτέ μην υπερφορτώνεις το πλυντήριο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κακά αποτελέσματα πλυσίματος, να καταστρέψει τα ρούχα σου ή ακόμη και την ίδια τη συσκευή.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share