Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτά τα φυτά διώχνουν τα κουνούπια!

Δείτα τα!

25 Ιουνίου 2019 10:36
Αυτά τα φυτά διώχνουν τα κουνούπια!

Μια από τα πιο ενοχλητικα πράγματα το καλοκαίρι είναι τα κουνούπια που εισβάλλουν στο σπίτι.

Υπάρχει ένας τρόπος να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό από την ενοχλητική παρουσία των κουνουπιών και μάλιστα φυσικά.
Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ανανεώσετε το μπαλκόνι ήτ την αυλή σας με τα φυτά που διώχνουν τα κουνούπια.

Δείτε μερικά εντομοαπωθητικά φυτά!

Βασιλικός
Ο βασιλικός θεωρείται ως ο πιο αποτελεσματικός στην απώθηση των κουνουπιών. Μη διστάσετε να βάλετε γλάστρες βασιλικού σε περβάζια, βεράντες, κήπους. Εξάλλου η μυρωδιά του είναι υπέροχη.

Δυόσμος
Διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι ο δυόσμος είναι 10 φορές περισσότερο απωθητικός για τα κουνούπια απ’ ότι το αντικουνουπικό σπρέι. Δεν έχετε παρά να τον φυτέψετε στον κήπο σας.

Γεράνι
Είναι ένα φυτό εύκολο στη φροντίδα, πανέμορφο και απομακρύνει και τα ενοχλητικά κουνούπια! Υπάρχει κανένας λόγος να μην το φυτέψετε στον κήπο σας;

Λεβάντα
Το έλαιο λεβάντας απωθεί τα κουνούπια και χαρίζει μια υπέροχη μυρωδιά φρεσκάδας στον χώρο. Πλέον, ο κήπος σας θα μυρίζει καλύτερα από ποτέ.

Μέντα
Το άρωμα μέντας απωθεί τα κουνούπια και προσφέρει επίσης πολλά προνόμια στην κουζίνα, οπότε γιατί να μην προστεθεί στην αυλή σας.

Το μυστήριο λύθηκε: Αυτός είναι ο λόγος που σε "κατασπαράζουν" τα κουνούπια!

Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι κατατσιμπημένοι από τα κουνούπια και άλλοι σχεδόν καθόλου; Τώρα, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα ρίχνει λίγο φως στο μυστήριο και επιβεβαιώνει αυτό που όλοι λίγο-πολύ υποψιαζόμασταν: το ανθρώπινο σώμα παράγει πολύ διαφορετικές οσμές. Μερικοί είναι τυχεροί επειδή ο ιδρώτας τους διαθέτει υψηλότερα επίπεδα από συγκεκριμένες ουσίες, που του δίνουν μια γλυκιά φρουτώδη γεύση, η οποία τελικά απωθεί τα κουνούπια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ουσίες αυτές, οι κετόνες, δεν αρέσουν στα αιμοβόρα κουνούπια ή, τέλος πάντων, τα παραπλανούν να νομίζουν ότι έχουν να κάνουν όχι με άνθρωπο αλλά με φρούτο, πράγμα που καθόλου δεν τους αρέσει όταν διψάνε για αίμα!

Ορισμένοι άνθρωποι παράγουν αρκετά υψηλότερα επίπεδα κετονών σε σχέση με άλλους κι έτσι τη γλιτώνουν από τα κουνούπια.

Τι γίνεται με τόσους άτυχους -που είναι και οι περισσότεροι- των οποίων ο ιδρώτας έχει λίγες φυσικές κετόνες κι έτσι δεν μπορούν να προσποιηθούν το φρούτο; Για την περίπτωση αυτή, οι επιστήμονες αναπτύσσουν ήδη ένα νέο είδος εντομοαπωθητικού, που ψεκάζεται στο δέρμα και θα βοηθήσει όσους τα σώματά τους δεν μυρίζουν γλυκά σαν φρούτο. Οι πρώτες δοκιμές στην Κένυα και τη Βραζιλία, όπου τα κουνούπια δεν αστειεύονται και το τσίμπημά τους μπορεί να μεταδώσει ελονοσία και κίτρινο πυρετό, ήσαν πολύ αποτελεσματικές.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Rothamsted Research και του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, υπό τον δρα κ. Τζέημς Λόγκαν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ». Όπως δήλωσε ο τελευταίος, «τα κουνούπια μπορούν να ανιχνεύσουν μια ευρεία γκάμα χημικών ουσιών, που τους βοηθούν να ταυτίσουν κάτι με ένα ανθρώπινο ον. Όσο πιο μεγάλες συγκεντρώσεις κετονών συναντούν απέναντί τους, τόσο παραπλανούνται να νομίσουν ότι δεν έχουν να κάνουν με άνθρωπο».

Οι επιστήμονες, μετά από πολλά πειράματα με εθελοντές, έχουν εντοπίσει κυρίως πέντε κετόνες, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στο να απωθούν τα κουνούπια. Η απώθηση συμβαίνει όχι μόνο αν οι ουσίες αυτές παράγονται φυσικά από κάποιο άνθρωπο και είναι διάχυτες στη μυρωδιά του σώματός του, αλλά και όταν ψεκάζονται στο δέρμα των ατόμων που κανονικά αποτελούν στόχο των κουνουπιών. Οι συγκεκριμένες κετόνες μυρίζουν λιγάκι σαν σάπιο γλυκό φρούτο και λιγάκι σαν καθαριστικό βαμμένων νυχιών.

Υπάρχουν πάνω από 3.500 είδη κουνουπιών στον κόσμο, αλλά μόνο καμιά δεκαριά τσιμπάνε τους ανθρώπους για να πιουν το αίμα τους, κυρίως τα θηλυκά κουνούπια που χρειάζονται ενέργεια και πρωτεϊνες για να αναπτύξουν τα αυγά τους. Τα κουνούπια είναι επίσης υπεύθυνα για τη διάδοση αρκετών σοβαρών, ακόμα και θανατηφόρων, μολυσματικών ασθενειών σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 700 εκατ. άνθρωποι αρρωσταίνουν από κάποια πάθηση που έχει μεταδοθεί μέσω των κουνουπιών.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share