Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μυστικά για να μην "μαζεύουν" τα ρούχα σας!

Ποια είναι τα κόλπα που πρέπει να κάνετε;

5 Ιουνίου 2019 14:55
Μυστικά για να μην

Σας έχει τύχει να μαζέψουν τα ρούχα σας και να κλαίτε με μαύρο δάκρυ γιατί ήταν κάποιο αγαπημένο σας;

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μικρά μυστικά που θα σας κάνουν τους καλύτερους στην μπουγάδα και δεν θα ξαναμαζέψουν τα αγαπημένα σας ρούχα!

5 τρόποι να αποφύγετε τη συρρίκνωση και πώς επαναφέρουμε τα ρούχα που μπήκαν στο πλύσιμο!

Πρώτον, πρέπει να συμβουλεύεσαι τις οδηγίες στις ετικέτες φροντίδας των ρούχων, για να δεις αν πλένονται στο πλυντήριο ή αν πρέπει να πλυθούν στο χέρι. Ορισμένα υφάσματα πρέπει να πλένονται στο χέρι ή να δίδονται για στεγνό καθάρισμα μόνο και μόνο για να μη συρρικνωθούν.

Αν θέλεις να αφαιρέσεις λεκέδες από τα ρούχα σου μουλιάζοντάς τα σε νερό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείς καυτό νερό, ενώ πρέπει να φροντίζεις ώστε τα ρούχα να μη μένουν στο νερό πάρα πολύ, ειδικά αν πρόκειται για βαμβακερά, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση.

Απόφυγε να πλένεις τα ρούχα σου με καυτό νερό. Κάποια υφάσματα αν πλυθούν με καυτό νερό συρρικνώνονται, λόγω της θερμότητας.

Αν δεν είσαι σίγουρος αν τα ρούχα σου κινδυνεύουν να μπουν στο πλύσιμο, δοκίμασε να ψεκάσεις λίγο νερό πάνω στο ύφασμα πριν από το πλύσιμο. Αν το ύφασμα συρρικνωθεί εμφανώς, πρέπει να δώσεις τα ρούχα για στεγνό καθάρισμα – αυτός ο τύπος υφάσματος δεν μπορεί να πλυθεί με νερό.

Απόφυγε το στέγνωμα στο στεγνωτήριο σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως αναφέρεται παραπάνω, η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του υφάσματος, οπότε αν θέλεις να αποφύγεις κάτι τέτοιο, η καλύτερη λύση είναι να απλώνεις τα ρούχα στον ήλιο, αλλά μην ξεχνάς να ελέγχεις αν τα ρούχα σου αντέχουν την έκθεση στον ήλιο ή όχι.

Πώς επαναφέρουμε τα ρούχα που μπήκαν στο πλύσιμο

Βάζουμε χλιαρό νερό σε μια λεκάνη και διαλύουμε στο νερό μία κουταλιά της σούπας βρεφικό σαμπουάν ανά 1 λίτρο νερού. Το βρεφικό σαμπουάν θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι ίνες των ρούχων και θα τα μαλακώσει, που σημαίνει ότι μπορείς να επαναφέρεις τα ρούχα στο κανονικό τους σχήμα τεντώνοντάς τα.

Μπορείς να τεντώνεις τα ρούχα την ώρα που τα μουλιάζεις. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το τι σε βολεύει.

Στη συνέχεια, στύψε απαλά τα ρούχα, χωρίς να τα ξεβγάλεις με νερό. Το ύφασμα πρέπει να μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση με το τέντωμα.

Μία άλλη εναλλακτική είναι να τυλίξεις τα ρούχα με μια πετσέτα και να την πιέσεις απαλά για να απορροφήσει το νερό.

Αν τα ρούχα σου τεντώνονται δύσκολα, επειδή το ύφασμα είναι σκληρό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ατμό από τον ατμομάγειρα για να μαλακώσει το ύφασμα.

Στη συνέχεια, άπλωσε τα ρούχα για να στεγνώσουν σε απλώστρα – οι κρεμάστρες μπορεί να παραμορφώσουν τα ρούχα σου.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πλένουμε τα ρούχα μας;

Πολλά ακούγονται για το σωστό πλύσιμο των ρούχων και κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της μυστικά! Τελικά τι είναι πιο σωστό για την υγεία μας; Σε τι βαθμούς πρέπει να πλένονται τα ρούχα ώστε να απολυμαίνονται σωστά;

Πολλές φορές συνηθίζουν οι νοικοκυρές να πλένουν τα ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες για διάφορους λόγους, είναι όμως αυτό σωστό;

Είναι αυτονόητο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να σκοτώσουν ιούς, βακτήρια και άλλους "αποτρόπαιους" μικροοργανισμούς. Ούτε το ίδιο το απορρυπαντικό, που συνήθως χρησιμοποιούμε, μπορεί.

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο ευάλωτοι. Ευάλωτοι είναι οι αλλεργικοί, όσοι έχουν δερματοπάθειες, τα μωρά που δεν έχουν "χτίσει" ακόμα το αμυντικό τους σύστημα, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι και όσοι έχουν πρόσφατα νοσηλευθεί. Όλοι οι υπόλοιποι έχουμε μια σχετική ανοσία. Και τέλος πάντων η υγεία μας απειλείται πολύ περισσότερο από άλλους παράγοντες παρά από τα ρούχα που φοράμε.

Παρόλα αυτά, μια που μπήκαμε στον κόπο να ασχοληθούμε με πλύσιμο ρούχων, πρέπει να θυμόμαστε και να εφαρμόζουμε τα ακόλουθα:

1. Τα εσώρουχα, οι πετσέτες μπάνιου, οι πετσέτες κουζίνας και τα σεντόνια πρέπει να πλένονται στους 60 C. Κάθε εποχή που αλλάζει πρέπει να πλένουμε και τα μαξιλάρια μας στους 60 C.

2. Τα εσώρουχα, πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο, πρέπει να τα έχουμε πλύνει τοπικά στο χέρι ή επιπρόσθετα να τα έχουμε μουλιάσει. Μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Αν δεν βγαίνει ο λεκές, προτιμότερο είναι να τα πετάξετε.

3. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει τις πετσέτες της κουζίνας για καθαρισμό επιφανειών, δεν τις πλένουμε μαζί με τα εσώρουχα, τις πετσέτες μπάνιου και τα σεντόνια. Σημείωση: καλό είναι να τις αλλάζουμε καθημερινά.

4. Το απορρυπαντικό σε σκόνη είναι πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών σε σχέση με το υγρό, το οποίο είναι πιο φιλικό με τα υφάσματα. 'Οποτε υπάρχει αμφιβολία για το πόσο βρώμικο είναι ένα ρούχο, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τη σκόνη.

5. Μια φορά το δίμηνο βάζουμε το πλυντήριο να δουλέψει χωρίς φορτίο, ρίχνοντας ξύδι στη θήκη του απορρυπαντικού. Όχι μόνο για τη συντήρησή του από τα άλατα αλλά και για την απολύμανσή του.

6. Τις μέρες που έχουμε άρρωστο στο σπίτι πλένουμε τα ρούχα του στους 60 C (στη ρύθμιση για ευαίσθητα). Τα εσώρουχά του στους 90 C (σε περιπτώσεις διάρροιας, σαλμονέλας κλπ.).

7. Απλώνουμε στον ήλιο, καθημερινά αν γίνεται, τα κλινοσκεπάσματά μας (κουβέρτες, παπλώματα, μαξιλάρια)

8. Για τα παιδιά μας: ως 3 χρονών πλένουμε τα ρούχα τους ξεχωριστά από τα δικά μας και σε υψηλές θερμοκρασίες (60 C ευαίσθητα).

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share