Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

9+1 μυστικά για ένα λαμπερό και καθαρό σπίτι!

Θα σας ενθουσιάσουν!

12 Μαΐου 2019 20:08
9+1 μυστικά για ένα λαμπερό και καθαρό σπίτι!

Θέλετε το σπίτι σας να είναι πάντα λαμπερό και καθαρό; Να μην έχετε το άγχος να κάνετε δουλειές; Τότε σας βρήκαμε τα 9+1 μυστικά για ένα λαμπερό και καθαρό σπίτι!

Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε:

1)Δεν έχουμε ψύχωση με την καθαριότητα. Ναι, πολύ σωστά διαβάζετε! Αυτό μεταφράζετε ώς εξής: θέτουμε προτεραιότητες τις οποίες τις τηρούμε με ευλάβεια και χαμηλώνουμε λίγο τον πήχη… Για μένα είναι σημαντικό να διατηρώ καθαρά το μπάνιο και την κουζίνα του σπιτιού μας. Είναι τα δύο δωμάτια που ασχολούμαι λίγο παραπάνω μαζί τους κάθε μέρα.

2)Μην κρατάτε τα άχρηστα παιχνίδια.

Όταν λέω άχρηστα εννοώ τα παιχνίδια που πλέον τα παιδιά μας δεν παίζουν είτε γιατί έχουν μεγαλώσει (οπότε και τα δωρίζουμε σε μικρότερα παιδιά φίλων ή σε κάποιο σύλλογο/ίδρυμα), είτε γιατί είναι χαλασμένα (σε αυτήν την περίπτωση ή ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους ή σαν μικροσυσκεύες αν έχουμε παιχνίδια που δουλεύουν με μπαταρίες).

3)Μην υπερφορτώνετε το σπίτι σας με πράγματα και διακοσμητικά. Αυτά τα σπίτια είναι δύσκολο να καθαριστούν (η σκόνη χώνεται παντού…) και φαίνονται πάντα ακατάστατα. Ειδικά τώρα με τα παιδια στο σπίτι προτιμήστε μια πιο Minimal εκδοχή του γούστου σας!

4)Φροντίστε να έχετε διαθέσιμους χώρους και δοχεία. Αυτό τι σημαίνει με απλά λόγια; Στο δικό μας σπίτι υπάρχει το μαγικό συρτάρι όπου μπαίνουν όλα αυτά τα μικροπράγματα όπως: κλειδιά, χαρτιά προς αρχειοθέτηση, φορτιστές, στυλό, είδη ζωγραφικής κτλ και δοχεία για τα σκόρπια παιχνίδια του σαλονιού. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την ακαταστασία στις επιφάνειες των επίπλων και στο χώρο γενικά. Απλά να θυμάστε ότι το μαγικό σας συρτάρι ή κουτί πρέπει να το αδειάζετε συχνά…

5)Βάλτε το ηλεκτρικό σκουπάκι στη ζωή σας. Το να έχετε την ηλεκτρική σκούπα πάντα διαθέσιμη είναι αδύνατον. Να αποφύγετε τις μικροζημιές όπως ψίχουλα, είναι επίσης αδύνατον. Το σκουπάκι θα μαζέψει τα ίχνη και θα κάνει το καθάρισμα ευκολάκι. Τέρμα τα άσπρα σημάδια στη μοκέτα της κουζίνας!

6)Μαθαίνουμε στα παιδιά να μαζεύουν τα πράγματά τους. Μη βάζετε τις φωνές, ξέρω! Κανένα παιδί δε μαζεύει τα πράγματά του. Αλλά, αν από μικρούλι του λέτε «έλα, τώρα να μαζέψουμε τα παιχνίδια σου» και πάντα να το βοηθάτε τότε αυτό θα γίνει συνήθεια και εκείνα πολύτιμοι βοηθοί σας.

7)Συμμαζεύουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται. Με αυτόν τον τρόπο μένετε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας και δεν κάνετε τσαπατσουλιές. Εγώ για παράδειγμα, όταν τα παιδιά πάνε για ύπνο βάζω τάξη στο σαλόνι και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε την άλλη μέρα να είναι όλα στη θέση τους και έτοιμα για νέο γύρο… αναταράξεων.

8)Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τη σπουδαιότητα της καθαριότητας. Αρχίστε με την προσωπική τους καθαριότητα και μετά θα έρθουν όλα τα άλλα.

9)Βάζουμε όλα τα μέλη στο κόλπο. Όλα, ναι! Ζητάμε (ή επιβάλλουμε) από τον καλό μας να τηρεί τους κανόνες τάξης (και ηθικής), αναθέτουμε δουλειές ανάλογα με την ηλικία (αναμείνετε σχετικό άρθρο εντός των ημερών) και γενικά γινόμαστε οι μεγάλοι το καλό παράδειγμα.

10)Υπομονή! Ναι, αγαπημένοι μου, υπομονη! Θα κουραστείτε, θα εκνευριστείτε, αλλά πρέπει να είστε αυστηροί και να επαναλαμβάνεστε συχνά ώστε να τηρήσετε το πρόγραμμα και να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουμε και ίσως τα κάνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε…. Μα τι όμορφη που είναι η ζωή στο σπίτι!

Πως να απαλλαγείτε απο την υγρασία του σπιτιού σας!

Η υγρασία πρόκειται για ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθεί στα περισσότερα σπίτια, αργά ή γρήγορα.

Η υπερβολική εσωτερική υγρασία μπορεί πραγματικά να προκαλέσει ζημιές, όπως μούχλα η οποία είναι η ποσότητα των υδρατμών στον αέρα και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις.

Η εμφάνιση της μούχλας στους τοίχους είναι ένα συχνό φαινόμενο, ενώ δεν δημιουργείται μόνο από τις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 40-50% και η θερμοκρασία του σπιτιού στους 18°C-20°C. Ένας μετρητής υγρασίας θα σας βοηθήσει ώστε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα υγρασίας.

1. Αυτό που πρέπει να κάνετε αρχικά είναι να βρείτε τι προκαλεί την υγρασία στο σπίτι σας και αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημα. Στη συνέχεια δοκιμάστε να τρίψετε τη μούχλα με ένα από τα παρακάτω : νερό με χλωρίνη, ξύδι ,οινόπνευμα ή χλωρίνη με απορρυπαντικό. Ψεκάστε στο σημείο και τρίψτε το δυνατά. Αυτό βέβαια θα βοηθήσει μόνο αν η μούχλα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο.

2. Για να αντιμετωπίσετε την υγρασία μέσα στο σπίτι καλό θα ήταν να ανοίξετε το κλιματιστικό σας. Βοηθάει στην μείωση της υγρασία στον αέρα...

3. Αν η μούχλα βρίσκεται στο μπάνιο σας, φροντίστε να μην κλείνετε την πόρτα ή το παράθυρο, ώστε να μη διατηρείται η υγρασία μέσα στο δωμάτιο. Άλλη μια λύση είναι να εγκαταστήστε μια συσκευή εξαερισμού...

4. Μετακινήστε τα φυτά σε εξωτερικούς χώρους. Προσπαθήστε να μην έχετε φυτά μέσα στο σπίτι σας και αν ακόμα θέλετε να έχετε τα φυτά μέσα στο σπίτι προτιμήστε εκείνα που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα.

5. Αν το πρόβλημα είναι μακροχρόνιο και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό, ενώ έχετε προσπαθήσει να το καθαρίσετε, τότε χρησιμοποιείστε ειδικά αντιμουχλικά προϊόντα. Σπρέι αλλά και ειδικές μπογιές που μπορούν να προστατέψουν τους τοίχους σας σε μεγάλο βαθμό.

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share