Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Απίστευτες χρήσεις των αιθέριων ελαίων για το σπίτι!

Σίγουρα δεν ήξερες ότι είναι τόσες πολλές!

3 Απριλίου 2019 15:50
Απίστευτες χρήσεις των αιθέριων ελαίων για το σπίτι!

Τα αιθέρια έλαια κάνουν να μυρίζει ο χώρος πιο όμορφα ή να , να φροντίζετε τα ρούχα σας, τα ζωάκια σας και τα φυτά σας. Δεν γνωρίζατε όμως ότι τα αιθέρια έλαια έχουν απίστευτες χρήσεις τόσο στο σπίτι όσο και εκτός!

Δείτε ακόμα: To φυτό που δεν μαραίνεται ποτέ είναι οτι καλύτερο για το σπίτι!

Δείτε μερικές από αυτές:

ΣΠΡΕΙ ΓΙΑ ΨΕΚΑΣΜΟ

Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Θα ρίξετε τα αιθέρια έλαια σε ζεστό νερό, σε αναλογία 6 σταγόνες ανά ένα φλιτζάνι νερό. Αν θέλετε πιο έντονη μυρωδιά, βάλτε περισσότερες σταγόνες. Γεμίστε το μπουκάλι και ανακινείτε πριν τη χρήση αλλά και κατά τη διάρκειά της, για να αναμειγνύονται τα έλαια με το νερό.

Ψεκάζετε στον αέρα για αποσμητικό χώρου.

Αν θα χρησιμοποιήσετε το μείγμα για καθαρισμό επιφανειών, ψεκάστε σε υλικά όπως πλακάκια, πλαστικό, ξύλο, χαλιά κλπ. Επειδή κάποια αιθέρια έλαια μπορεί να αλλοιώσουν τις πιο ευαίσθητες επιφάνειες, δοκιμάστε πρώτα σε κάποιο σημείο τους που δεν φαίνεται.

Δείτε ακόμα: Ένα εύκολο κόλπο για να κάνετε το μπάνιο σας να μοσχομυρίσει στο λεπτό!

ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

Η θερμότητα βοηθά να διαχυθούν στον αέρα τα αιθέρια έλαια. Γεμίστε με νερό το δοχείο του καυστήρα και προσθέστε μέχρι 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Στη συνέχεια ανάψτε το κεράκι και τοποθετήστε το στην υποδοχή κάτω από το νερό. Συμπληρώνετε το νερό καθώς εξατμίζεται, για να μην στεγνώσει εντελώς. Όταν αλλάζετε αιθέριο έλαιο, καθαρίζετε καλά το δοχείο του νερού από τα υπολείμματα του προηγούμενου, για να μην μπερδεύονται οι μυρωδιές. Πλένετέ το ξεχωριστά από άλλα σκεύη, γιατί μπορεί να τους μεταδοθούν οι οσμές.

ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΣ

Με τα αιθέρια έλαια μπορείτε να αρωματίσετε διάφορα υλικά. Για παράδειγμα, βαμβάκι, λωρίδες απορροφητικού χαρτιού ή πάνινα σακουλάκια. Ρίξτε 2-3 σταγόνες αδιάλυτο αιθέριο έλαιο της επιλογής σας στο απορροφητικό υλικό και τοποθετήστε το μέσα σε ντουλάπια, συρτάρια, μαξιλάρια, παπούτσια κλπ. Το χαρτί, αφού το αρωματίσετε, βάλτε το για μια νύχτα σε ένα πλαστικό σακουλάκι που να κλείνει αεροστεγώς, ώστε να εμποτιστεί καλύτερα από τη μυρωδιά και κατόπιν χρησιμοποιήστε το.

ΠΟΤ –ΠΟΥΡΙ

Με τα αιθέρια έλαια μπορείτε να δώσετε στα ποτ-πουρί ξεχωριστά, μοναδικά αρώματα. Χρησιμοποιήστε τα είτε σε μείγματα που θα φτιάξετε από ξεραμένα άνθη, βότανα, μπαχαρικά, ξερές φλούδες εσπεριδοειδών ή σε παλιά ποτ-πουρί που έχουν ξεθυμάνει. Ρίξτε μερικές σταγόνες από τα αιθέρια έλαια που προτιμάτε και βάλτε το μείγμα σε ένα πλαστικό σακουλάκι για μερικές μέρες, που θα το κλείσετε αεροστεγώς, ώστε να απορροφηθούν καλύτερα τα αρώματα. Στη συνέχεια, το βγάζετε από τη σακούλα και το τοποθετείτε σε ένα μπολ, καλαθάκι ή ακόμα και μέσα σε πάνινο σακουλάκι. Όταν η μυρωδιά εξασθενήσει, προσθέτετε ξανά μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο.

ΚΕΡΙΑ

Αν φτιάχνετε κεριά, μπορείτε να τους δώσετε τα δικά σας αρώματα ρίχνοντας μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια στις φόρμες που θα χρησιμοποιήσετε, προτού να ρίξετε μέσα το λιωμένο κερί.

ΕΥΩΔΙΑΣΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟΥ για το καλοκαίρι

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Λεβάντα, λεμόνι, περγαμότο, γεράνι, τριαντάφυλλο.

Τρόποι χρήσης: Σε καυστήρα αρωματοθεραπείας, σε σπρέι, σε ποτ-πουρί. Ανοίγετε τα παράθυρα για να αναμειχθεί το άρωμα με τον φρέσκο αέρα.

Με αυτούς τρεις τρόπους θα μυρίζει πάντα όμορφα το σπίτι σου!

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟΥ για χαλάρωση και ηρεμία

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Γεράνι, φασκόμηλο, νερόλι, περγαμότο.

Τρόποι χρήσης: Σε καυστήρα αρωματοθεραπείας, σε σπρέι, σε ποτ-πουρί. Αυτά τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο νοικοκυριό για τον καθαρισμό του χώρου, ώστε να του αφήνουν ευχάριστη ευωδιά.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟΥ για φιλόξενη ατμόσφαιρα

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Γεράνι, φασκόμηλο.

Τρόποι χρήσης: Σε καυστήρα αρωματοθεραπείας, σε σπρέι, σε ποτ-πουρί. Ένα αρωματικό κερί θα δημιουργήσει ευχάριστο κλίμα, όταν δέχεστε κόσμο.

Δείτε τις χρήσεις του αιθέριου ελαίου για το υπνοδωμάτιο!

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Υλάνγκ-υλάνγκ, τριαντάφυλλο, σανταλόξυλο, γιασεμί.

Τρόποι χρήσης: Σε καυστήρα αρωματοθεραπείας, σε σπρέι, σε ποτ-πουρί, σε αρωματισμένα σακουλάκια, για μια εξωτική ατμόσφαιρα.

ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Χαμομήλι, φασκόμηλο, λεβάντα.

Τρόποι χρήσης: Εμποτίστε βαμβακάκια με τα αιθέρια έλαια και βάλτε τα μέσα στις μαξιλαροθήκες. Ή σε μικρά μαξιλαράκια που θα τα βάζετε κοντά σας στο κρεβάτι. Οι ευωδιές αυτών των ελαίων βοηθούν για ήρεμο, χαλαρωτικό ύπνο.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ όταν υπάρχουν άρρωστοι στο σπίτι.

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Ευκάλυπτος, δεντρολίβανο, μαντζουράνα, λεμόνι.

Όταν κρυολογεί κάποιος, για να μην εξαπλώνονται τα μικρόβια στο σπίτι και υπάρχει φόβος να κολλήσουν και τα υπόλοιπα άτομα, χρησιμοποιήστε τα προαναφερθέντα αιθέρια έλαια σε υγραντήρα ή σπρέι.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Κεδρόξυλο, πορτοκάλι, κανέλα, λιβάνι.

Τρόποι χρήσης: Σε καυστήρα αρωματοθεραπείας, σε σπρέι, σε ποτ-πουρί. Στα χαρτιά περιτυλίγματος των δώρων.

ΠΟΤ-ΠΟΥΡΙ 1

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Πορτοκάλι, λιβάνι, σανταλόξυλο.

Τρόπος χρήσης: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε αποξηραμένα ροδοπέταλα, κλαδάκια λεβάντας, βέρβενα, μπαστουνάκια κανέλας, καρφάκια γαρίφαλου, σπόρους κόλιαντρου και 30 γραμ. ρίζα ίριδας. Προσθέστε μερικές σταγόνες από τα αιθέρια έλαια.

Για την φροντίδα του σπιτιού:

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΧΑΛΙΩΝ

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Γκρέιπ-φρουτ, λεβάντα, περγαμότο, λεμόνι.

Τρόπος χρήσης: Σε ένα κουταλάκι του γλυκού ταλκ, βόρακα ή καολίνης ρίξτε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο. Πασπαλίστε το χαλί, αφήστε 10 λεπτά και καθαρίστε το με την ηλεκτρική σκούπα. Το φρεσκάρει και διώχνει τις μυρωδιές.

Ένας εύκολος τρόπος για να αρωματίσετε τα χαλιά σας και να μοσχομυρίσει το σπίτι σας!

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΛΩΝ

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Κεδρόξυλο, σανταλόξυλο, κυπαρίσσι.

Τρόπος χρήσης: Λιώστε ένα φλιτζάνι μελισσοκέρι και προσθέστε δυο φλιτζάνια τερεβινθίνη και δυο κουταλάκια νιφάδες σαπουνιού που θα τις έχετε προηγουμένως διαλύσει σε βραστό νερό. Προσθέστε 10 σταγόνες από το ή τα αιθέρια έλαια της προτίμησής σας.

ΑΠΩΘΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Μέντα, δυόσμος.

Τρόπος χρήσης: Μερικές σταγόνες αδιάλυτο αιθέριο έλαιο σε φωλιές, σοφίτες, σημεία απ’ όπου μπορούν να μπουν ποντίκια.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ

ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Λεβάντα, δεντρολίβανο, λεμονόχορτο, περγαμότο.

Τρόπος χρήσης: Από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας, ρίχνετε 2-5 σταγόνες στο νερό του τελευταίου ξεβγάλματος ή μαζί με το μαλακτικό των ρούχων.

Δείτε πως μία ασπιρίνη μπορεί να κάνει ''θαύματα'' στο πληντύριο ρούχων!

ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Πτι-γκρέιν, λεμονόχορτο, νερόλι, περγαμότο, παλμαρόζα.

Τρόπος χρήσης: Αφού πλύνετε στο χέρι μάλλινα ή ευαίσθητα ρούχα, προσθέστε στο νερό του τελευταίου ξεβγάλματος 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο.

ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Νερόλι, πτι-γκρέιν, περγαμότο.

Τρόπος χρήσης: Βάλτε σε ένα πανάκι 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο και τοποθετήστε το μέσα στην μπουγάδα.

ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΡΟΥΧΩΝ για μυρωδιά φρεσκάδας

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Λεμόνι, γεράνι, τριαντάφυλλο.

Τρόπος χρήσης: Ρίξτε μερικές σταγόνες στο χαρτί με το οποίο στρώνετε τα συρτάρια ή σε χάρτινες λωρίδες. Προσέξτε να μην ακουμπούν ρούχα στα εμποτισμένα σημεία. Δίνει μυρωδιά φρεσκάδας, ιδίως στα ρούχα που μένουν για καιρό αχρησιμοποίητα.

ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΜΕ ΑΣΠΡΟΡΟΥΧΑ

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Δεντρολίβανο, χαμομήλι, μαντζουράνα, λεβάντα.

Τρόπος χρήσης: Ρίξτε μερικές σταγόνες στο χαρτί με το οποίο στρώνετε τα συρτάρια ή σε χάρτινες λωρίδες. Προσέξτε να μην ακουμπούν ρούχα στα εμποτισμένα σημεία. Διατηρεί το άρωμα φρεσκάδας των ασπρορούχων.

ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ για ευωδιαστά ρούχα και προφύλαξη από σκώρο

Κατάλληλο αιθέριο έλαιο: Λεβάντα.

Τρόπος χρήσης: Τοποθετήστε μέσα στην ντουλάπα βαμβακάκια ή χάρτινες λωρίδες εμποτισμένα με λεβάντα.

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Κατάλληλα αιθέρια έλαια: Ευκάλυπτος, λεμονόχορτο, περγαμότο, μελισσόχορτο, κυπαρίσσι, πεύκο.

Τρόπος χρήσης: Τοποθετήστε μέσα στα παπούτσια, ιδίως τα αθλητικά, χάρτινες λωρίδες εμποτισμένες με αιθέριο έλαιο για όλη τη νύχτα, για να διώξετε τις δυσάρεστες οσμές.

Διαβάστε περισσότερα θέματα travel and deco στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share