Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καθαριότητα στο σπίτι: Έτσι θα αφαιρέσετε 17 λεκέδες από το χαλί!

Δείτε τους τρόπους!

26 Μαρτίου 2019 15:23
Καθαριότητα στο σπίτι: Έτσι θα αφαιρέσετε 17 λεκέδες από το χαλί!

Καθαριότητα στο σπίτι: Με αυτόν τον οδηγό δεν θα ανησυχήσετε ξανά αν δημιουργηθεί οποιοσδήποτε λεκές πάνω στο χαλί σας!

Δείτε τους τρόπους για να καθαρίσετε το χαλί σας!

Αλκοόλ Χρησιμοποιήστε ένα απορροφητικό πανί και με ένα μείγμα απορρυπαντικού και ξιδιού θα καθαρίσετε εύκολα τον δύσκολο αυτό λεκέ.

Αίμα Ανακατέψτε ξίδι και απορρυπαντικό πιάτων και με ένα πανάκι καθαρίστε τον λεκέ. Αν περάσει ώρα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ο λεκές, χρησιμοποιήστε οξυζενέ και τρίψτε απαλά μέχρι να καθαρίσει τελείως η λερωμένη επιφάνεια.

Κόλλα Για λεκέ από κόλλα θα χρειαστείτε ένα μαχαίρι για να ξύσετε την επιφάνεια που λερώθηκε και να αφαιρέσετε τα υπολείμματα κόλλας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε λευκό οινόπνευμα.

Μανό Με λίγο ασετόν ο λεκές αυτός θα αφαιρεθεί. Επειδή όμως το ασετόν ξεβάφει σε κάποιους τύπους χαλιών, καλό είναι να το δοκιμάσετε πρώτα σε μια μικρή επιφάνεια.

Μαστίχα Αρχικά ξύστε τη μαστίχα με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια αφαιρέστε τον λεκέ χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό, ξίδι ή λίγο λάδι φαγητού και στη συνέχεια διαλύτη.

Καφές, σάλτσα, παγωτό, γάλα και εμετός Όλοι αυτοί οι λεκέδες αφαιρούνται με τον ίδιο τρόπο. Απορρυπαντικό πιάτων και ξίδι! Τρίψτε με ένα απορροφητικό πανί και αφήστε τη βρεγμένη επιφάνεια του χαλιού σας να στεγνώσει φυσικά.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι σας έχουμε πέντε κόλπα για να απαλλαγείτε απο την άσχημη μυρωδιά στην κουζίνα!

Όσο πιο γρήγορα προσπαθήσετε να καθαρίσετε τον λεκέ τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
Κερί Για να αφαιρέσετε το κερί από το χαλί σας θα πρέπει να σιδερώσετε την επιφάνεια που λερώθηκε με στυπόχαρτο σε χαμηλή θερμοκρασία. Μπορείτε να βρείτε στυπόχαρτο στη Βιοκαρπέτ.

Σκουριά Βάλτε το χαλί σας στον ήλιο τοποθετώντας πάνω στον λεκέ λίγες σταγόνες λεμονιού και αλάτι. Αφήστε το χαλί στον ήλιο για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια ξεπλύντε με νερό.

Σοκολάτα, αυγό, λίπη και φρούτα Ξύστε τον λεκέ με μαχαίρι και στη συνέχεια καθαρίστε με απορρυπαντικό πιάτων και ξίδι.

Μελάνι Το μελάνι είναι ένας πολύ δύσκολος λεκές και για να αφαιρεθεί θέλει πιο δραστικά μέτρα. Χρησιμοποιήστε καθαρό οινόπνευμα και στυπόχαρτο ή μουλιάστε το χαλί σας σε γάλα.

Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να αφαιρέσει τους πολύ δύσκολους λεκέδες. Μόνοι σας ίσως κάνετε μεγαλύτερη ζημιά.
Για τα μείγματα απορρυπαντικού-ξιδιού που αναφέρουμε παραπάνω θα πρέπει να ανακατέψετε σε 2 φλ. νερού, 1/2 κ.γ. διάφανο υγρό πιάτων και 1/2 φλ. λευκό ξίδι.

*Προτού το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε κάποιον λεκέ, δοκιμάστε το σε μια μικρή επιφάνεια του χαλιού σας.

Σε περίπτωση που κάποιος λεκές στο χαλί σας επιμένει ή αν υπάρχει παλιός λεκές που έχει ποτίσει μέσα στις ίνες και στο πέλος του χαλιού σας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τους ειδικούς πάνω στον καθαρισμό και τη φροντίδα των χαλιών.

Γιατί πρέπει να έχουμε τη λεκάνη της τουαλέτας πάντα κλειστή; (video)

Καθημερινά τα χέρια και τα δάχτυλα μας έρχονται σε επαφή με βρώμικες επιφάνειες, και αγγίζουν εκατομμύρια βακτήρια. Εάν γνωρίζαμε τι αγγίζουμε θα… κυκλοφορούσαμε με γάντια και μάσκες. Σε κάθε περίπτωση πολλά από αυτά τα βακτήρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς και πόσα βακτήρια κουβαλάμε; Αν σας λέγαμε ότι το δέρμα μας έρχεται σε επαφή, και κουβαλάει περισσότερα βακτήρια από ολόκληρο τον πληθυσμό στις ΗΠΑ, θα το πιστεύατε; Δείτε το βίντεο και πιστέψτε το. Εάν μετά τρέξετε να κάνετε μπάνιο, δεν φταίμε εμείς. Πραγματικά ότι δείτε ισχύει.
10. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι 1 στους 4 που παίρνει το μετρό, ή το λεωφορείο, κάποια στιγμή έχει πάει στην τουαλέτα, τα χέρια του έχουν έρθει σε επαφή με σταγόνες από τα ούρα του, ή χειρότερα με τα κόπρανα του, δεν τα έχει πλύνει και μετά ακουμπάει τις χειρολαβές που αργότερα θα αγγίξουμε και εμείς

9. Γνωρίζετε ότι το κορμί μας αποτελεί το σπίτι για περισσότερα από 1000 βακτήρια που ακόμη και με το μπάνιο δεν απομακρύνονται; Πολλά από αυτά βέβαια βοηθούν πολλές λειτουργίες αλλά και λειτουργούν σαν ασπίδα του οργανισμού. Δεν παύουν όμως να είναι βακτήρια.

8.Όταν πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο τα βακτήρια δεν πεθαίνουν (ακόμη και πολλά βακτήρια που βρίσκονται στα ούρα). Χρειάζεται η πλύση να γίνει, για να πούμε ότι τα ρούχα καθάρισαν, σε υψηλότερους από 40 βαθμούς Κελσίου.
7.Οι γυναικείες τσάντες στο χερούλι τους έχουν περισσότερα από 10.000, ανά τετραγωνική ίντσα. Μάλιστα το 30% εξ αυτών είναι βακτήρια από ούρα που προφανώς κάποια γυναίκα δεν έπλυνε τα χέρια της και τα μετέφερε στην τσάντα της.

6.Μέσα στο ψυγείο μας στα αποθηκευτικά συρτάρια για τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούμε να έχουμε ένα επίπεδο ασφαλείας, για τα βακτήρια, τουλάχιστον 750 φορές μεγαλύτερο από ότι στο υπόλοιπο ψυγείο.
5.Κατά μέσο όρο, στην τάβλα κοπής της κουζίνας (εκεί που κόβουμε τα φρούτα, τις ντοματούλες, τα κρέατα κτλ) υπάρχουν 200% περισσότερα βακτήρια από ότι στο καπάκι μιας λεκάνης.

4.Προσοχή πως τραβάτε το καζανάκι. Πρέπει πάντα να κλείνετε το καπάκι, όταν πατάτε το κουμπί. Επιστήμονες μέτρησαν ότι μικροσταγονίδια με βακτήρια ούρων ή κοπράνων, μπορεί να εκτοξευθούν μέχρι και σε απόσταση 2 μέτρων.

3.Μόνο ένας στους 10 πλένει τα χέρια του αφότου πάει στην τουαλέτα. Οι υπόλοιποι 9, απλά φεύγουν με άπλυτα χέρια.

2.Ο πάγος στα φαστ φουντς είναι περίπου 70% πιο βρώμικος και με περισσότερα βακτήρια από ότι το νερό της λεκάνης.

1.Μόνο το 43% των μητέρων πλένουν τα χέρια τους αφότου αλλάξουν πάνα στο παιδί τους.

Δείτε τα πάντα για το σπίτι στο Athensmagazine.gr!

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share