Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έτσι θα καθαρίσεις τη μπογιά από τα ρούχα!

11 Ιανουαρίου 2018 19:46
Έτσι θα καθαρίσεις τη μπογιά από τα ρούχα!

Μόλις τελείωσες το βάψιμο της κουζίνας ή του καθιστικού.

Τί γίνεται, όμως, με τις πιτσιλιές χρώματος που έσταξαν πάνω στα ρούχα σου, στην άκρη του χαλιού και το κάλυμμα του καναπέ; Όσο κι αν προσπάθησες να το αποφύγεις με εφημερίδες στρωμένες στο πάτωμα και πλαστικά προστατευτικά στα έπιπλα (είσαι και λίγο απρόσεχτη), τελικά η μπογιά έβαψε εκτός από τον τοίχο και την μπλούζα σου και την διακόσμηση του σπιτιού.

Μην πανικοβάλλεσαι όμως. Υπάρχουν τρόποι να αφαιρέσεις το χρώμα από τα ρούχα σου και όλα τα άλλα σημεία που έγιναν πουά κατά το βάψιμο. Το σημαντικό είναι να αφαιρέσεις τον λεκέ γρήγορα γιατί όσο στεγνώνει τόσο πιο δύσκολο γίνεται το task, ακόμα και αδύνατο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν ο γιος του Τάκη Λουκανίδη και γυμναστής του "Πρωινού Καφέ" έπεφτε νεκρός σε τροχαίο! Η στενή του σχέση με την Ελένη Μενεγάκη

Επιπλέον, να θυμάσαι ότι ενώ ορισμένα υλικά μπορούν να αντέξουν τον καθαρισμό τέτοιων λεκέδων, τα πιο ευαίσθητα, όπως το μετάξι, μπορεί να καταστραφούν. Για να βεβαιωθείς ότι τα προϊόντα και η μέθοδος καθαρισμού σου ταιριάζουν με το υλικό, δοκίμασέ τα πρώτα σε ένα μικρό κομμάτι που δεν φαίνεται. Αν ξεβάψει ή ξεθωριάσει σταμάτα αμέσως.

Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να φοράς φόρμα εργασίας όταν βάφεις μόνη σου το σπίτι.

Πως να αφαιρέσεις τη μπογιά από τα ρούχα:

Χρώμα με βάση το νερό ή το λάτεξ

Αυτό το είδος μπογιάς ξεπλένεται γρήγορα. Αν έχει στεγνώσει, ξεκινήστε ξύνοντας την μεγαλύτερη ποσότητα από το ξερό χρώμα. Ξεπλύνετε το λεκέ με ζεστό τρεχούμενο νερό και από την πίσω πλευρά. Αναμείξτε ένα μέρος υγρό σαπούνι πιάτων με ένα μέρος ζεστό νερό. Με ένα σφουγγάρι τρίψτε τον λεκέ με το διάλυμα του σαπουνιού. Ξεπλύνετε και επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου αφαιρεθεί εντελώς το χρώμα. Εάν η κηλίδα παραμένει, δοκιμάστε να καθαρίσετε με ασετόν. Προσοχή: Ορισμένα υφάσματα κινδυνεύουν να λιώσουν με το ασετόν.

Χρώμα με βάση το λάδι

Διαβάστε την ετικέτα της μπογιάς. Εάν ο λεκές είναι στεγνός, μαλακώστε τον με το προϊόν που συνιστά ο κατασκευαστής για την αραίωση της μπογιάς. Εάν το χρώμα είναι νωπό, ξύστε το περίσσιο υλικό, στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα καθαρό λευκό πανί για να καθαρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το χρώμα. Ξεπλύνετε, αλλά μην αφήσετε το ύφασμα να στεγνώσει. Τοποθετήστε την λερωμένη επιφάνεια προς τα κάτω σε μια στοίβα από λευκές χαρτοπετσέτες ή υφάσματα. Εφαρμόστε νέφτι στον λεκέ. Επαναλάβετε με καθαρές χαρτοπετσέτες μέχρι να μην βγαίνει άλλο χρώμα. Αντιμετωπίστε τον υπόλοιπο λεκέ με υγρό σαπούνι για πλύσιμο στο χέρι, ξεπλύνετε και αφήστε να στεγνώσει.

Ακρυλικό χρώμα

Ξεπλύνετε το σημείο με ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων και τρίψτε με το σφουγγαράκι. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται και ξεπλύνετε.

Πως να αφαιρέσεις τον λεκέ από όλα τα υπόλοιπα:

Από τα υφάσματα των επίπλων

Τρίψτε την περίσσια ποσότητα του χρώματος. Αναμείξτε ένα μέρος υγρού απορρυπαντικού πιάτων με ένα μέρος κρύου νερού αυτή τη φορά. Καθαρίστε το λεκέ με το διάλυμα του απορρυπαντικού. Ξεπλύνετε και επαναλάβετε μέχρι να αφαιρεθεί το χρώμα. Εάν η κηλίδα παραμένει, δοκιμάστε με ασετόν και δική σας ευθύνη.

Από το χαλί

Τρίψτε και απομακρύνετε το περιττό χρώμα και, ξεκινώντας από την εξωτερική άκρη του λεκέ, εφαρμόστε ακρυλικό χρώμα και ξεβαφτικό βερνικιού. Αφαιρέστε απαλά και προς τα έξω το χρώμα καθώς μαλακώνει. Επαναλάβετε, χρησιμοποιώντας το εργαλείο αφαίρεσης με φειδώ, μέχρι να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη μπογιά. Προσέξτε μην μεγαλώσετε τον λεκέ. Για να αποφύγετε αυτό, δουλέψτε σε τούφες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο καλύτερος οδηγός λεωφορείου στον κόσμο! Μόλις δείτε τι κάνει θα πάθετε "εγκεφαλικό" (video)

Αν το σημάδι επιμένει ρίξτε γλυκερίνη και αφήστε τη να εμποτίσει τις ίνες του χαλιού για αρκετές ώρες. Με σαπούνι πιάτων και κρύο νερό καθαρίστε ξανά.

Η αφαίρεση τέτοιων λεκέδων είναι δύσκολη υπόθεση, γι' αυτό καλό είναι αν δεν αισθάνεσαι σίγουρη για τις ικανότητες σου στο βάψιμο,να το αφήνεις σε έναν ειδικό. Όπως και να ‘χει τώρα ξέρεις πως να καθαρίσεις τους λεκέδες από μπογιά και να το σώσεις!

Πηγή:Bovary

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share