Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024

Γιαγιά χρησιμοποιούσε κομμάτι από κεχριμπάρι σαν σφήνα για την πόρτα του σπιτιού της - Αποκαλύφθηκε ότι η αξία του ήταν σχεδόν 1 εκατ. ευρώ!

Ποιο είναι το κεχριμπάρι του Μπουζάου και γιατί αξίζει τόσο

6 Σεπτεμβρίου 2024 11:17
Γιαγιά χρησιμοποιούσε κομμάτι από κεχριμπάρι  σαν σφήνα για την πόρτα του σπιτιού της - Αποκαλύφθηκε ότι η αξία του ήταν σχεδόν 1 εκατ. ευρώ!
Από Κυριάκος Μελλίδης

Μια ηλικιωμένη από τη Ρουμανία, χρησιμοποιούσε μια πέτρα από κεχριμπάρι, αξίας πάνω από 900.000 ευρώ σαν «στοπ» για την πόρτα του σπιτιού της.

Ο ημιπολύτιμος λίθος έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Μπορεί να είναι ηλικίας μεταξύ 38.5 – 70 εκατομμύρια ετών και σίγουρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Η γυναίκα είχε βρει το κεχριμπάρι, βάρους 3,5 κιλών στον βυθό ενός ποταμού στο χωριό Colti, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά της χώρας και το χρησιμοποιούσε σαν σφήνα για την πόρτα στο σπίτι της, για δεκαετίες, χωρίς ποτέ να καταλάβει την αξία του. Το ίδιο συνέβη και με τους διαρρήκτες που είχαν εισβάλει στο σπίτι της, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την πληροφορία επαληθεύει στην EL PAÍS o Daniel Costache, διευθυντής του Επαρχιακού Μουσείου του Μπουζάου, όπου φυλάσσεται προς το παρόν το πολύτιμο αντικείμενο.

Δείτε επίσης: Κλαίει όλο το ίντερνετ: Γιαγιά με άνοια δεν αναγνωρίζει τον σύζυγό της μετά από 70 χρόνια γάμου - «Δέσποινα τι κάνεις, ο Πέτρος είμαι...» (video)

«Οι διαρρήκτες έκλεψαν χρυσαφικά μικρής αξίας και άφησαν τον θησαυρό»

Γιαγιά χρησιμοποιούσε κομμάτι από κεχριμπάρι σαν σφήνα για την πόρτα του σπιτιού της

Όπως εξηγούν μέλη της οικογένειας της ιδιοκτήτριας του κεχριμπαριού, η ηλικιωμένη είχε πέσει θύμα κλοπής. Ενώ οι διαρρήκτες έκλεψαν κάποια χρυσά κοσμήματα μικρής αξίας, αγνόησαν εντελώς την πέτρα κεχριμπαριού.

«Στην μανιώδη τους αναζήτηση για τιμαλφή, παρέβλεψαν τον πραγματικό θησαυρό, ο οποίος ήταν ακριβώς μπροστά στα μάτια τους», εξηγούν.

Η Ρουμανία είναι μια από τις χώρες με τα σημαντικότερα αποθέματα σε κεχριμπάρι. Η κομητεία Μπουζάου είναι μια από τις περιοχές όπου ο ημιπολύτιμος αυτός λίθος βρίσκεται σε αφθονία.

Λόγω του πλούτου της χώρας σε αποθέματα κεχριμπαριού, ο γεωλόγος Oscar Helm τους έδωσε το όνομα «ρουμανίτες», γνωστοί περισσότερο ως «κεχριμπάρι του Μπουζάου», σύμφωνα με την Ακαδημία Παγκόσμιων Ρεκόρ, τον κορυφαίο οργανισμό πιστοποίησης ρεκόρ παγκοσμίως.

«Το κεχριμπάρι του Μπουζάου»

Η περιοχή φιλοξενεί ένα φυσικό καταφύγιο που κρύβει έναν θησαυρό. Έχουν ανακαλυφθεί διάφορα κομμάτια κεχριμπαριού, σημαντικής αξίας τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποικιλίας με περισσότερες από 160 αποχρώσεις κυρίως σκούρων χρωμάτων, από το κόκκινο έως το μαύρο.

Μερικά από αυτά περιέχουν πλούσια απολιθωμένα κατάλοιπα αραχνών, σκαθαριών, μυγών, καρκινοειδών, ερπετών, φτερών πουλιών και τρίχας ζώων, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει το παλιό ορυχείο κεχριμπαριού Stramba, γνωστό ως ένα από τα πιο παραγωγικά κατά το πρώτο μισό του 21ου αιώνα, αλλά το οποίο έκλεισε από το κομμουνιστικό καθεστώς καθώς θεωρήθηκε μη κερδοφόρο.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share