Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023

Παναγία η Προυσιώτισσα: Ο ναός μέσα στον βράχο και το θαύμα που έσωσε τρένο από εκτροχιασμό

Μια ανακάλυψη αξιοθαύμαστης ομορφιάς

30 Αυγούστου 2023 10:12
Παναγία η Προυσιώτισσα: Ο ναός μέσα στον βράχο και το θαύμα που έσωσε τρένο από εκτροχιασμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παναγία η Προυσιώτισσα: Μια ανακάλυψη αξιοθαύμαστης ομορφιάς προσφέρεται στους επισκέπτες της Λαμίας, καθώς ένας εντυπωσιακός σπηλαιώδης ναός, “κρύβεται” μέσα στο βράχο στους πρόποδες της Οίτης, σε μικρή απόσταση από την πόλη. Ποιο είναι το θαύμα που έσωσε τρένο από εκτροχιασμό;

Ο μαγευτικός αυτός ναός, που ανακαινίστηκε από σιδηροδρομικούς υπαλλήλους, αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό πνευματικής αναζήτησης και αισθητικής απόλαυσης. Οι πρόποδες της Οίτης αποκαλύπτουν ένα υπέροχο μικρό εκκλησάκι, ενσωματωμένο βαθιά στον πετρώδη τοπίο. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκια της Παναγιάς στην Λέσβο που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο.

Παναγία η Προυσιώτισσα
Παναγία η Προυσιώτισσα

Παναγία η Προυσιώτισσα: Το απίστευτο θαύμα

Ιδιαίτερη προσοχή προσελκύει η ιστορική σημασία της Παναγίας Προυσιώτισσας, αφού η ευλογημένη αυτή εικόνα ανέκαθεν θεωρείται η προστάτιδα των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Λέγεται πως μια αμαξοστοιχία, παλαιότερα, ανατράπηκε πάνω από τον γκρεμό προς το σημείο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι όλοι οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο βγήκαν εκ θαύματος αλώβητοι.

Αυτό το θαύμα έκανε το εκκλησάκι ένα σημείο αναφοράς του Χριστιανισμού. Εξολοκλήρου αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα, προσφέρει πνευματική αναζήτηση και ανακούφιση σε κάθε προσκυνητή που βρίσκεται εκεί.

Παναγιά του Χάρου: Η απόκοσμη εκκλησία και το θαύμα με τα ξερά κρίνα που ανθίζουν

Η εικόνα της Παναγίας του Χάρου, βρίσκεται στην Ελλάδα, σε μια απόκοσμη εκκλησία που έχτισαν στους Λειψούς το 1.600 μ.χ μοναχοί από την Πάτμο. Δείτε παρακάτω πώς εξηγείται το θαύμα με τα ξερά κρίνα που ανθίζουν.

Το ονόμασαν «Παναγία του Χάρου» εξαιτίας του κειμηλίου που φιλοξενούσε. Μια εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της όπως συνηθίζεται, αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού επάνω του. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκια της Παναγιάς στην Λέσβο που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο.

Είναι μια μοναδική απεικόνιση που δείχνει τον θρήνο της μητέρας και το μαρτύριο που πέρασε παραλαμβάνοντας το παιδί της νεκρό ύστερα από ένα απίστευτα σκληρό και ατιμωτικό μαρτύριο.

Το πέρασμα του χρόνου άφησε ανέπαφη την εκκλησία, ενώ ερήμωσε τα γύρω κελιά των μοναχών.

Πρωτοτυπία στην εικόνα δίνει το γεγονός ότι η Παναγία ιστορείται να κρατά τον Χριστό όχι ως βρέφος, αλλά νεκρό στο Σταυρό του μαρτυρίου. Και επειδή οι έννοιες νεκρός και Χάρος σχετίζονται, η εικόνα, και γενικότερα η εκκλησία, ονομάστηκε «Παναγία του Χάρου».

Παναγιά του Χάρου

Τι συμβαίνει κάθε χρόνο με τα κρινάκια:

Τα ανθισμένα κρινάκια, είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο, όπως αναφέρουν κάτοικοι των Λειψών. Ξεκίνησε το 1943, όταν μία νεαρή κάτοικος του νησιού προσέφερε στην Παναγιά ένα μικρό μπουκέτο από άσπρα κρινάκια.

Τα τοποθέτησε στην εικόνα της και αυτά με το πέρασμα των ημερών ξεράθηκαν μα τον Ιούλιο του ίδιου έτους άρχισαν να «ζωντανεύουν», να βγάζουν μπουμπούκια τα οποία ανήμερα της εορτής της εκεί στις 23 του Αυγούστου που έχουμε τα εννιάμερα της Μάνας μας, άνθισαν και γέμισαν ευωδίες.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share