Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Παράδειγμα «ψυχής»: Η πιτσαρία με την υπογραφή μιας ομάδας φίλων με σύνδρομο Down

Μια σπουδαία πρωτοβουλία

10 Ιουνίου 2023 14:42
Παράδειγμα «ψυχής»: Η πιτσαρία με την υπογραφή μιας ομάδας φίλων με σύνδρομο Down
Από Ανθή Κουρεντζή

Μια σπουδαία πρωτοβουλία μιας ομάδας παιδιών στην Αργεντινή με σύνδρομο down όταν είδαν πως κανείς δεν ήθελε να τους προσλάβει στην επιχείρηση τους αποφάσισαν να φτιάξουν την δική τους πιτσαρία, το Los Perejiles. Με την ευκαιρία, δείτε την γυναίκα με σύνδρομο down που πήρε άδεια διαδασκαλίας zumba.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το εγχείρημα της ομάδας φίλων άρχισε στα μέσα του 2016 και σήμερα είναι ακόμη ανοιχτό για το κοινό και έχει καλύψει περίπου 200 εκδηλώσεις.

Δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι ο κόσμος της εργασίας μπορεί να είναι μια πλήρης πρόκληση, ακόμα και για τους ανθρώπους που έχουν μεγάλες μελέτες, φανταστείτε τώρα τη δυσκολία που ένα άτομο με σύνδρομο Down, μπορεί να χρειαστεί να πάρει μια εταιρεία για να τον μισθώσει. Φυσικά υπάρχουν εταιρείες που το κάνουν, αλλά η εύρεση τους μπορεί να είναι ένα πολύ δύσκολο έργο.

Παράδειγμα ψυχής: Η πιτσαρία με την υπογραφή μιας ομάδας φίλων με σύνδρομο Down

Η ιστορία πίσω από το όνομα

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελούσε εμπόδιο για αυτούς τους νέους. Ο Mateo Kawaguchi, ο Leandro López, ο Mauricio και ο Franco αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση πίτσας, αφήνοντας κατά μέρος κάθε είδους προκατάληψη για τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση.


Η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί μια πιτσαρία δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι οι τέσσερις ένωσαν την αγάπη και την γεύση τους για πίτσα, γι ‘αυτό αποφάσισαν να ανοίξουν μια πιτσαρία, αλλά αυτό δεν είναι απλώς μια πιτσαρία, είναι εξειδικευμένη στην παρακολούθηση και κάλυψη γεγονότων, γιαυτό την ονόμασαν: Los Perejiles.

Παράδειγμα ψυχής: Η πιτσαρία με την υπογραφή μιας ομάδας φίλων με σύνδρομο Down

Εκτός από τη γεύση τους οι πίτσες τους είναι νόστιμες, και πληρούν όλα τα απαιτούμενα ποιοτικά πρότυπα.

Η επιχείρησή τους στα χρόνια αυτά έχει αυξηθεί ευχάριστα. Έχουν την ικανότητα να εξυπηρετούν περισσότερους από 600 ανθρώπους ταυτόχρονα. Έχουν υπηρεσίες catering για γάμους, πάρτι γενεθλίων, βαθμολογήσεις, μεταξύ άλλων.

Παράδειγμα προς μίμηση: Ανύπαντρος πατέρας υιοθέτησε κοριτσάκι 2 ετών με σύνδρομο Down - Το είχαν απορρίψει 20 οικογένειες

Η ιστορία ενός ανύπαντρου πατέρα, που υιοθέτησε ένα κοριτσάκι με σύνδρομο Down είναι μία από αυτές που συγκινεί και πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Πρόκειται για έναν single πατέρα που αποφάσισε να προβεί σε υιοθεσία, καθώς το παιδί το είχαν απορρίψει 20 οικογένειες!

Ο Luca Trapanese και η κόρη του Alba ζουν σήμερα μια ειδυλλιακή ζωή. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι όμως για το δίχρονο ξανθό κοριτσάκι και τον 42χρονο Ιταλό single μπαμπά. Την ίδια ώρα, συγκινεί η εξομολόγηση ενός γιου για τον πατέρα του με σύνδρομο Down.

Όταν συναντήθηκαν, η Alba ήταν μόλις λίγων ημερών, είχε δοθεί για υιοθεσία επειδή είχε σύνδρομο Down – και είχε ήδη απορριφθεί από είκοσι οικογένειες που δεν μπορούσαν να χειριστούν την υιοθεσία ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει στην ιστορία ο Luca Trapanese. Από την ηλικία των 14 ετών, ο Trapanese συνεργάστηκε με διάφορους οργανισμούς κοινωνικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων το Ίδρυμα “A Ruota Libera”, μια ομάδα που παρέχει βοήθεια σε παιδιά με σύνδρομο Down. Επιπλέον, ήθελε πολύ να γίνει πατέρας.

Τι ακριβώς είπε για την υιοθεσία

Ανύπαντρος πατέρας υιοθέτησε κοριτσάκι με σύνδρομο Down

“Ήθελα να γίνω πατέρας, να μεταδώσω τη γνώση μου, την αγάπη μου σε ένα άλλο πλάσμα. Σήμερα έχω ξεχάσει ότι η Alba έχει υιοθετηθεί και για μένα δεν είναι ξένο παιδί”, είπε σε μια συνέντευξη.

“Ένα παιδί με αναπηρία δεν είναι μια δεύτερη επιλογή, αλλά μια συνειδητή επιλογή όσον αφορά το όραμα και τις ικανότητές μου”, εξήγησε ο Trapanese στο Coccole Bimbi Journal. “Δεν φοβόμουν να υιοθετήσω ένα παιδί με αναπηρία. Ήταν μια ιδέα που είχα τα προηγούμενα χρόνια με τον σύντροφό μου Eduardo, αλλά στη συνέχεια χωρίσαμε.”

Από την ηλικία των 14 ετών έκανα εθελοντική εργασία και εργάστηκα με άτομα με αναπηρία, έτσι σκέφτηκα ότι είχα τα κατάλληλα μέσα για να το κάνω, μετά το χωρισμό με τον σύντροφό μου ήταν η επιλογή που επικράτησε για μένα. Έτσι, έκανα μια αίτηση στο ειδικό μητρώο που επιτρέπει στους singles να υιοθετήσουν υπό ειδικές συνθήκες”. Αλλά η υιοθεσία της Alba δεν ήταν εύκολη υπόθεση με κανένα τρόπο, αφού οι οργανώσεις υιοθεσίας συνήθως προτιμούν παραδοσιακές οικογένειες έναντι ατόμων που δεν είναι κοινότυπα ζευγάρια.

Η υπόθεση του Trapanese είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πατρίδα του στην Ιταλία, όπου δεν επιτρέπονται υιοθεσίες από ομοφυλόφιλα ζευγάρια και οι υιοθεσίες μονογονεϊκών ατόμων ήταν πολύ περίπλοκες μέχρι πρόσφατα. Σε μια συνέντευξη με το BBC, ο 42χρονος πατέρας είπε ότι η ιστορία του ανατρέπει πολλά στερεότυπα σχετικά με την πατρότητα, τη θρησκεία και την οικογένεια και θυμάται: “Ήθελα ακόμα να γίνω μπαμπάς (μετά το χωρισμό από τον σύντροφό μου), αλλά στην Ιταλία οι μονογονεϊκές οικογένειες δεν μπορούσαν να υιοθετήσουν.

Τότε η νομοθεσία άλλαξε και στις αρχές του 2017, μπορούσα να κάνω αίτηση υιοθεσία.

Ο Luca Trapanese και η κόρη του Alba

Η πρώτη συνάντηση με την κόρη του

Ο Trapanese ήταν πολύ χαρούμενος. “Συμφώνησα απόλυτα. Χάρη στην προσωπική μου εμπειρία, ήξερα ότι είχα τους πόρους για να αντιμετωπίσω τα προβλήματα που είχε το παιδί”. Και έτσι συναντήθηκε με την Alba. “Τον Ιούλιο του 2017 με κάλεσαν και μου είπαν ότι είχαν ένα κοριτσάκι για μένα, το όνομά της ήταν Alba και ήταν 13 ημερών, είχε σύνδρομο Down”, θυμάται. “Η μητέρα της την είχε εγκαταλείψει κατά τη γέννησή της και είχε απορριφθεί από περισσότερες από 20 οικογένειες, δυσκολευόμουν να κρύψω τη χαρά μου, είπα ναι αμέσως”.

Τη στιγμή που συναντήθηκαν, ήξερε ότι βρήκε την κόρη του. “Όταν την κράτησα στην αγκαλιά μου, ήμουν γεμάτος από χαρά, ένιωσα ότι ήταν η κόρη μου αμέσως, ήξερα ότι ήμουν έτοιμος να είμαι ο πατέρας της,” είπε.

Τώρα, η Alba είναι σχεδόν 2 ετών και γεμάτη ζωή. “Έχει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα και μπορεί να είναι πολύ πεισματάρα κατά καιρούς. Της αρέσει να παίζει και να χορεύει όλη την ημέρα”, δήλωσε ο Trapanese. “Αγαπά να είναι με άλλους ανθρώπους, γι ‘αυτό την πηγαίνω βόλτα στο πάρκο, σε μουσεία ή στη δουλειά μαζί μου, κάτι που αγαπά”. Ο ευτυχισμένος πατέρας μοιράστηκε την ιστορία του σε ένα βιβλίο, Nata Per Te (Γεννήθηκα για σένα), που δημοσιεύθηκε πέρυσι. “Τώρα βλέπω ένα μέλλον για μένα: Θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου με ένα κορίτσι που αγαπώ και θα κάνουμε πολλά θαυμάσια πράγματα μαζί”, είπε, ικανοποιημένος.

Μου είπαν ότι θα μου έδιναν παιδιά μόνο με ασθένειες, σοβαρές αναπηρίες ή προβλήματα συμπεριφοράς, ένα παιδί που είχε απορριφθεί από όλες τις παραδοσιακές οικογένειες”.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share